Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

18 Nisan 2012 Çarşamba

Kavşak / The Crossing (2010)

Director / Yönetmen:

Selim Demirdelen

Screenplay / Senaryo:

Selim Demirdelen

Cast / Kadro :

Güven Kıraç
Sezin Akbaşoğulları
Cengiz Bozkurt
Umut Kurt
Yücel Erten
Başay Okay
Ayla Arslancan
Tuğçe Gökhan
Pelin Acar
                                                               Ceyda İlksay
                                                               Nihal Koldaş
                                                               Mete Horozoğlu
                                                               Dolunay Soysert

Subject / Konu:

Güven, bir şirkette muhasebecilik yapmaktadır. Herkese evli ve çok düşkün olduğu, 5 yaşında Çiçek isimli bir kızı olduğunu söylemektedir..
Sıkıntılı görünen Haydar, sık sık patronla avans görüşmesi yapması için Güven'e gelir.
Güven, şirketteki odasına yeni bir büro masası getirildiğini görünce şaşırır. Çok geçmeden bu masanın şirkete yeni gelecek olan bölüm şefi Arzu için getirildiğini öğrenir.
Arzu, şirkete gelir. Aynı odada çalışacağı Güven'le tanışır. Evli ve 1 kız çocuk sahibi olduğunu söyler.
Patronlarının ısrarı üzerine birlikte akşam yemeğine giderler. Patronları, sürekli Güven'e takılır ve bunca yıldır bir kere olsun karısını görmediğini söyler. Arzu kocası iş yemeğinde olduğu için kızını bakıcıya bıraktığını söyler. Gecenin sonunda Arzu, arabasıyla Güven'i evine bırakır. Güven apartmana girdiğinde görevden atılmış bir Komiser olan üst kat komşusu Vedat'ın kaçmaya çalışan kızını dövdüğünü görür.
Arzu, evine geldiğinde kocası Tamer'i uyuyan kızının yanında bulur. Neden geldiğini sorar ve kısa bir konuşmadan sonra ayrı yaşadığı Tamer'i evinden gönderir.
Güven'in kapısı çalar. Gelen cebinde parası kalmadığından kira almaya gelen Vedat'tır. Vedat, ayrıca Güven'e evi müteahhite verdiklerini bildirir. Ama aslında Vedat'ın annesi evi müteahhite vermeyi düşünmemektedir.
Güven, herkese söylediğinin aksine tek başına bir yaşam sürmektedir. Ortada ne karısı vardır ne de kızı.
Gece geç saatlere kadar şirkette kalan Haydar, Güven'e artık avans meselesini patronla konuşmasına gerek kalmadığını söyler.
Güven, odada değilken Arzu çalan telefonu cevaplar. Gelen arama bir telesekreter mesajıdır. Güven'de tuhaf bir haller olduğunu sezen Arzu, Güven'in personel dosyasını inceler. Kazara Güven'in masasındaki çerçeveyi kırınca; çerçevenin içindeki resmin gazeteden kesilmiş olduğunu farkeder. Arzu'nun kendisinden şüphelendiğini anlayan Güven, Arzu'yu uyarır.
Babası Vedat'ın istediği cep telefonunu almaması üzerine Aliye, evden kaçar. Delirmiş halde kızını arayan Vedat, aynı binadaki annesinin evine gider. Annesi kapıyı açmayınca kapıyı kırar ve karşısında fenalaşmış annesini bulur. Vakit geçirmeden annesini hastahaneye kaldırır.
Şirket hesaplarında 20.000 liralık açık çıkar. Güven, bu açığın Haydar'dan kaynaklandığını anlar. Haydar ise herşeyi bildiğini söyleyip Güven'i tehdit eder. Haydar, bu parayı hastahanede yatan kız kardeşinin tedavisi için çalmıştır.
Pişman olup eve geri dönen Aliye, ailesini evde bulamayıp babaannesinin evinin kapısını kırılmış görünce telaşlanır ve Güven'den yardım ister. Güven, Aliye'yi hastahaneye götürdüğünde Haydar'a rastlar. Haydar, kardeşinin durumunu Güven'e anlatır. Güven, patrona hesaplardaki 20.000 liralık açığın kendi hatasından kaynaklandığını söyler ve Haydar'ın başını beladan kurtarır.
Tamer, Arzu'yla buluşur. Tamer, Arzu'ya İçkiyi bıraktığını, Nişantaşı'nda ev tuttuğunu ve çikolatacı dükkanı açacağını söyler.
Arzu, Güven'in arabasında unuttuğu şemsiyesini vermek bahanesiyle Güven'in evine gelir. Güven, önce eşi ve kızının Gebze'ye hastalanan kayınpederinin yanına gittiklerini söylese de; eşiyle tanışma hikayesini anlatırken Arzu, Güven'in eşinin hamileyken bir trafik kazasında öldüğünü anlar.
Hiçbiri gerçeği bilmese de; aslında Güven'in eşinin öldüğü trafik kazasına içkiliyken aceleyle doğum yapmak üzere olan Arzu'yu hastahaneye yetiştirmeye çalışan Tamer'in kırmızı ışıkta geçişi neden olmuştur.
Haydar'ın kız kardeşi başarılı bir ameliyat geçirir. Haydar, iş yerinden kız arkadaşını ailesiyle tanıştırır. Annesi iyileşen ve kızı eve geri dönen Vedat, uslanır ve kızına çok istediği cep telefonunu alır. Arzu, kızını da alıp Tamer'e geri döner. Hayal dünyasında yaşamaktan vazgeçen Güven, eşinin mezarına gider.

Comment / Yorum:

2004 yapımı "Anlat İstanbul"da ortak yönetmenlerden biri olarak yönetmenlik kariyerine başlayan Selim Demirdelen, sinemada 2. yönetmenlik denemesi olan Kavşak'ta sadece yönetmenlik koltuğunda oturmayıp filmin kurgusunu, müziğini ve senaryosunu da üstlendi. 13 hafta vizyonda kalan film 19.102 seyirciye ulaşabildi.
İnsan hayatlarının kesişme noktalarına değinen film, hamile karısını trafik kazasında kaybeden bir adamın yalnızca kendisini değil tüm dünyayı bu olay hiç olmamış gibi inandırmaya çalışmasını anlatıyor. Senaryo, seyirciye farklı birşeyler anlatmaya çalışmasından ötürü takdiri hak ediyor. Ancak senaryo da 2 zaafiyet var. İlki; kesişme noktalarındaki abartılı tesadüfler. İkincisi ise Güven karakterinin kısa sürede deşifre olması.

Oyunculukları ve özellikle Bülent Ortaçgil'in sesinden dinlediğimiz müzikleriyle dikkat çeken film, katıldığı festivallerde de genellikle bu yönleriyle takdir edildi ve ödüllendirildi. Filmin başrolünü üstlenen Güven Kıraç, psikolojik sorunları olan Güven karakterini ustalıkla yorumlamış. Bu performans, oyuncuya 22. Ankara Film Festivali'nde "En iyi erkek oyuncu" ödülünü getirdi. Henüz 2. sinema filminde önemli bir karakteri üstlenen Sezin Akbaşoğulları ise 17. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En iyi kadın oyuncu" dalında Altın Koza kazandı ve 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi kadın oyuncu" dalında Altın Portakal'a aday gösterildi. Ayrıca yardımcı rollerde izlediğimiz Umut Kurt, 17. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "Umut veren erkek oyuncu" dalında Altın Koza ve Cengiz Bozkurt, 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi yardımcı erkek oyuncu" dalında Altın Portakal ödülü kazanmayı başardı. 17. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En iyi yönetmen" dalında Altın Koza ödülünü kazanmayı başaran Selim Demirdelen, beğenilen film müziğiyle yine aynı festivalden "En iyi müzik" dalında Altın Koza, 43. SİYAD Ödülleri'nden ve 4. Yeşilçam Ödülleri'nden de "En iyi müzik" dalında ödül kazandı.
Kavşak, senaryosundaki aksaklıklara ve ciddi tempo sorununa karşın oyunculuk performansları gibi cezbedici tarafları da olan bir film.

Imdb note : 5.6                              My note : 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder