Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

17 Nisan 2012 Salı

Margin Call / Oyunun Sonu (2011)

Director / Yönetmen:

J. C. Chandor

Screenplay / Senaryo:

J. C. Chandor

Cast / Kadro :

Kevin Spacey
Paul Bettany
Jeremy Irons
Zachary Quinto
Penn Badgley
Simon Baker
Mary Mcdonnell
Demi Moore
Stanley Tucci
                                                                    Aasif Mandvi
                                                                    Ashley Williams
                                                                    Susan Blackwell
                                                                    Maria Dizzi
                                                                    Jimmy Palumbo
                                                                    Al Sapienza
                                                                    Peter Y. Kim
                                                                    Grace Gummer

Subject / Konu:

Bir yatırım bankasında gün içersinde aynı katta çalışmakta olan bir çok kişi işten çıkartılır. İşten çıkartılan herkesin telefon hatları dahil tüm iletişim araçları, şirket tarafından iptal ettirilir. Bu kişilerin arasında şirkete uzun yıllardır hizmet etmiş olan risk yöneticisi Eric'te vardır. Eric, şirketten ayrılmadan önce Peter'a bir dosya bırakır ve dosyayı incelerken dikkatli olmasını söyler.
Kat yöneticisi Sam, çok hasta olan ve yaşatmak için günde 1000 dolar harcadığı köpeğinin durumuna çok üzülmektedir.
Peter, Eric'in bıraktığı dosyayı incelerken kendi çalıştıkları bölümün öngörülen dalgalanmalar sonucunda şirketin değerinden daha büyük bir zarara uğrayacağını görür. Durumu hemen çalışma arkadaşları Seth ve Will'e bildirir. Şirkete gelip dosyayı incelerler ve ardından Eric'e ulaşmaya çalışırlar. Ancak Eric'i bulamazlar.
Will, durumu Sam'a bildirir. Şirkette üst düzey yöneticiler bir araya gelip kriz toplantısı yaparlar. Toplantıya Peter ve Seth'te katılır. İncelemeler sonucu, Peter'ın analizinin doğru olduğu ortaya çıkar. Köşeye sıkışan yöneticiler, son çare olarak durumu şirket sahiplerinden John'a bildirirler.
Helikopteriyle şirkete gelen John, bütün kıdemli ortaklarla toplantı yapar ve Peter'dan tüm riskleri öğrenir. John, ne yapabileceklerine dair yöneticilerle görüş alışverişi yapar ve tüm yatırımcılarını kaybetme pahasına hissedarların hisselerini borsada satmasına karar verir. Satış operasyonunun başına Sarah'ı getirir. Bu satış, çoğu çalışanın işini kaybetmesi anlamına gelmektedir.
Eric'in yerini öğrenen Will, Seth'le birlikte Eric'i ikna etmeye çalışır. Will, Eric'i ikna etmekte başarısız olsa da; şirketin gönderdiği adamlar yaptıkları şantajla karışık teklifle Eric'i geri getirmeyi başarırlar.
Sam, güne başlarlarken çalışanları yaşanan olaylardan bilgilendirir. Satış yapılmaya başlanır. Gün ortasında bazı çalışanların işine son verilmesi üzerine Sam'de işi bırakmaya karar verir. John ile konuşan Sam, kararından vazgeçer.
Sam, geceyarısı eski evinin bahçesinde çukur kazmaya başlar. Artık birlikte yaşamadığı karısı uyanır ve Sam'e ne yaptığını sorar. Sam, ölen köpekleri için mezar kazdığını söyler.

Comment / Yorum:

Margin Call, yönetmen J. C. Chandor'ın ilk uzun metrajlı filmi. Filmin senaryosu da yönetmenin imzasını taşıyor. Yaklaşık 3.395.000 dolara mal olan film, 5.353.586 dolar hasılat elde etti. Güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çeken film, özellikle Kevin Spacey, Jeremy Irons, Stanley Tucci ve Demi Moore gibi orta yaşlı oyuncularıyla akılda kalmayı başarıyor. Ayrıca Will rolündeki Paul Bettany, "Heroes" dizisiyle tanınan Peter rolündeki Zachary Quinto ve "Gossip Girl" dizisiyle tanınan Seth rolündeki Penn Badgley de filmde kilit karakterler üstlenmişler.
Filmin oyuncu kadrosu oluşturulurken Jeremy Irons'ın canlandırdığı John Tuld rolü ilk olarak Ben Kingsley'ye önerildi. Ancak Ben Kingsley, başka projelerde yer alacağı için rolü kabul etmedi.
Bir yatırım bankası özelinde, Wall Street'te dönen kirli dolapları anlatan film, bir şirketin bütün yatırımcıları aldatmak pahasına ayakta kalmaya çalışmasına değiniyor. Film, çarpıcı bir hikayeye sahip olsa da; kısıtlı kitleye hitap edebilecek bir film. Çünkü film, işlediği konu itibariyle sıkıcı bulunabilir.
Katıldığı festivallerde 8 ödül ve 14 adaylık kazanan Margin Call'un en önemli başarısı; "En iyi orjinal senaryo" dalında Oscar'a aday gösterilmesi oldu.
Konuya uzak kişilerin muhtemelen sevmeyeceği bir film olan Margin Call, konu ne olursa olsun senaryo çekiciyse filmi izlerim diyen seyirciler için iyi bir seyirlik olabilir. Ayrıca kayda değer oyuncu kadrosu da yabana atiılmamalı.

Imdb note : 7.1                              My note : 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder