Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

3 Nisan 2012 Salı

Frankie & Johnny (1991)

Director / Yönetmen:

Garry Marshall

Screenplay / Senaryo:

Terrence Mcnally

Play / Oyun:

Terrence Mcnally (from "Frankie and Johnny in the Clair De Lune")

Cast / Kadro :

Al Pacino
Michelle Pfeiffer
Hector Elizondo
Nathan Lane
Kate Nelligan
                                                                   Jane Morris
                                                                   Greg Lewis
                                                                   Al Fann
                                                                   Ele Keats
                                                                   Fernando Lopez
                                                                   Glenn Plummer
                                                                   Tim Hopper
                                                                   Harvey Miller
                                                                   Sean O'Bryan
                                                                   Goldie Mclaughlin
                                                                   Phil Leeds

Subject / Konu:

Hapisten yeni tahliye olan Johnny iş aramaya başlar. Çok geçmeden bir Yunan lokantasında aşçı olarak iş bulmayı başaran Johnny, daha ilk günden ne kadar yetenekli olduğunu gösterir. Lokantada çalışan garsonlardan Frankie'ye ilgi duymaya başlayan Johnny, çok geçmeden Frankie'ye çıkma teklif eder. Oldukça katı görünen Frankie ise Johnny'yi hem tersler hemde teklifini kabul etmez.
Özel hayatı, gay kapı komşusu Tim ve yeni aldığı videodan ibaret olan Frankie, erkeklere karşı sert duruşuyla dikkat çekmektedir. Frankie tarafından reddedilen Johnny, lokantadaki ateşli garsonlardan biri olan Cora ile tek gecelik bir ilişki yaşar. Ama yine de Frankie'ye olan ilgisi değişmez.
Frankie, hiç tanımadığı bir kişinin cenazesine giden ve üzüntülü görünen Johnny'den etkilenir ve onunla iletişim kurmaya başlar. Ama mesafesini hep korur. Johnny ise şansını denemeye devam eder ve zor da olsa Frankie'yi yemeğe çıkmaya ikna eder. Frankie, Johnny'nin boşanmış ve çocukları olan bir adam olduğunu ve neden hapis yattığını öğrenir.
Yakınlaşan Frankie ve Johnny, birlikte olmaya başlarlar. Johnny, eski karısı evlendiği ve çocukları üvey babalarıyla iyi anlaştığı için çocuklarıyla iletişim kurup kurmamakta tereddüt yaşamaktadır. Frankie, Johnny'yi bu konuda cesaretlendirir.
Frankie'nin korunmacı ve uzaklaştırıcı tavırları, ilişkilerinde problemlere neden olur. Johnny ise aşık olduğu Frankie'yi kaybetmemek için direnir. Johnny'nin çabalaması sonuç verir ve Frankie, önceki erkek arkadaşından şiddet gördüğü ve çok acı günler geçirdiği için böyle davrandığını açıklar. Johnny'ye açılan Frankie böylece aralarındaki duvarları da kaldırmış olur.

Comment / Yorum:

Terrence Mcnally'nin 1987 yılında yazdığı "Frankie and Johnny in the Clair De Lune" adlı oyunundan senaryolaştırdığı Frankie and Johnny'nin yönetmen koltuğunda ise yönettiği romantik komedi filmlerle tanınan Garry Marshall oturuyor. Yönetmenin 1990 yapımı çok ses getiren ve beğenilen "Pretty Woman / Özel Bir Kadın" adlı filminden sonra çektiği Frankie and Johnny, genel olarak vasat bulundu ve aynı başarıyı elde edemedi.
Romantik komedilerde görmeye pek alışkın olmadığımız usta aktör Al Pacino, Frankie and Johnny'de 1983 yapımı "Scarface / Yaralı Yüz"te başrolü paylaştığı Michelle Pfeiffer'la 2. kez bir araya geldi. Filmin yardımcı oyuncuları arasında Hector Elizondo, Nathan Lane ve Kate Nelligan gibi tanınan isimleri görmek mümkün. İyi bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmde oyunculuk performansları vasatın üzerinde.
Oyuncular arasında filmdeki performansıyla ödüle uzabilen tek oyuncu; Bafta ve National Board of Review tarafından "En iyi yardımcı kadın oyuncu" ödüllerini kazanan Kate Nelligan. Michelle Pfeiffer'ın ise filmdeki performansıyla Altın Küre'de "Komedi veya müzikal dalında en iyi kadın oyuncu" ödülüne aday gösterildi ve fakat ödülü Bette Midler'a kaptırdı.
Filmin olumsuz tarafı, çoğu romantik komedide karşımıza çıkan bir sorun; seyircinin hikayenin nereye doğru gideceği ve nasıl sonlanacağını kolayca tahmin edebiliyor olması. Buna karşın Frankie and Johnny, büyük beklentilere girmemek kaydıyla keyifle seyredilebilecek bir romantik komedi. Özellikle Al Pacino'yu farklı bir rolde izleme şansı verdiği için seyretmeye değer.

Imdb note : 6.5                              My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder