Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

9 Nisan 2012 Pazartesi

Nazar Değmez İnşallah (1965)

Director / Yönetmen:

Hulki Saner

Screenplay / Senaryo:

Hulki Saner

Cast / Kadro :

İzzet Günay
Hülya Koçyiğit
Sadri Alışık
Vahi Öz
Lebibe Çakın
Eşref Vural
Mehmet Ali Akpınar
Mustafa Dağhan
Hasan Ceylan
                                                               Asım Nipton

Subject / Konu:

Saim ve Nazım, İstanbul'a gitmekte olan bir geminin filikasında kaçak olarak yolculuk etmektedir. Saim, gemiden atlayıp intihar etmek isteyen Belma isimli genç kızı kurtarır. Genç kız, annesiyle babası ölünce kendisini büyüten Naciye teyzesinin, kardeşi Şükrü'yle evlenmesini istediği için intihara kalkıştığını Saim'e anlatır. Saim ve Nazım'ın Belma'yı kurtardıklarını öğrenen Horoz Nuri, Nazım'a teşekkür eder.
Ertesi gün Saim ve Nazım, aç karınlarını doyurmayı başardıktan sonra Belma'ya rastlarlar. Saim, Belma'ya ve Necla teyzesine selam verir. Ancak 1 gün önceki melek Belma gitmiş, yerine adeta bir şeytan gelmiştir. Saim'i terslemekle yetinmeyen Belma, kamarota Saim ve Nazım'ın kaçak yolcu olduğunu bildirir. Kamarot, yakaladığı Saim ve Nazım'ı yakalar. Duruma müdahale eden Horoz Nuri, Saim ve Nazım'ın kamarottan kurtulup kaçmasına yardımcı olur. Kamarot, berber kabinine kaçan Saim ve Nazım'ı yakalar ve 2 kafadarı hayvanların bulunduğu bölüme hapseder.
Kaptan, Belma'nın da ricasıyla Saim ve Nazım'ı serbest bırakmakla kalmaz müzisyen olduklarını öğrendiği 2 kafadara geminin orkestrasında iş verir. Belma'yı tekrar bir melek gibi karşılarında bulan Saim ve Nazım, Belma'ya kur yapmaya başlar. Gelen bir telgraf Saim'in, Naciye'nin Belma'nın parasını elde edebilmek için kardeşi Şükrü'yle evlenmesini istediğini düşünmesine neden olur. Saim ve Belma, yolculuğun sonunda beraber kaçmaya karar verirler. Saim, Belma'yı kontrbasının kutusu içersinde gemiden kaçırmayı başarır. Moda oteline yerleşince durumu Nazım'a da anlatırlar.
Yabancı bir müzik grubunun yerine geçerek iş bulurlar. Grubun solisti de Belma olur. Herşey yolunda giderken Necla'nın sahne alacakları mekana gelmesi, işleri karıştırır. Belma yeniden kötü bir karaktere bürünür ve Saim'le Nazım'ın oyununu açık edip kovulmalarına neden olur. Saim ve Nazım, Belma'nın ani değişimi üzerine düşünürlerken; Naciye'nin adamları gelir ve 2 kafadarı karga tulumba Naciye'ye götürür. Naciye, elindeki madalyonla Saim ve Nazım'ı hipnotize eder. 2 arkadaşı birbirlerinin düşmanı olduğuna inandıran Naciye, Saim ve Nazım'ı düello yapmaya ikna eder. Düello başlamadan kısa süre önce kendilerine gelen Saim ve Nazım, Belma'daki ani değişimlerin Naciye'nin başının altından çıktığını anlarlar. Naciye'nin kardeşi Şükrü'yle evlenmek üzere olan Belma'yı kurtarmak için Horoz Nuri'yle birlikte harekete geçerler.
Naciye'nin madalyonunu ele geçiren Saim ve Nazım, Naciye'nin adamlarını hipnotize eder ve adamları Naciye'nin üzerine gönderir. Ancak Naciye, adamları kendine getirmeyi başarır. Madalyonu alan Horoz Nuri, Saim ve Nazım'ı hipnotize eder ve nikahı engellemelerini söyler. Ortalığı birbirine katan Saim ve Nazım, nikahı engellemeyi başarırlar. Horoz Nuri'nin Belma'nın amcası olduğu ortaya çıkar. Birbirlerinden hoşlanan Saim ve Belma'da kavuşmuş olurlar.

Comment / Yorum:

Nazar Değmez İnşallah, Hulki Saner'in 1965 yılı içersinde çektiği 7 filmden biri. Saner bu 7 filmin 4'ünde Sadri Alışık'la birlikte çalışmış. Filmin senaryosu da Hulki Saner'e ait. Bu film için 1964 yapımı "Fıstık Gibi Maşallah"ta bir araya getirdiği ve büyük başarı yakaladığı İzzet Günay ve Sadri Alışık'ı tekrar bir araya getiren Hulki Saner, başrol kadın oyuncu olarakta Hülya Koçyiğit'e rol verdi. Filmde Horoz Nuri karakteriyle yer alan Vahi Öz, aynı yıl yine Hulki Saner'in çektiği "Horoz Nuri" filmiyle Türk sinemasının ölümsüz seri karakterlerinden biri haline geldi.
Nazar Değmez İnşallah, önemli kadrosuna karşın vasatı aşamayan senaryosuyla beklentinin altında kalıyor. Senaryo, sıradan olduğu kadar tutarsızda. Oyunculuk performansları, filmin en olumlu tarafı. İzzet Günay'la Sadri Alışık'ın Fıstık Gibi Maşallah'ta yakaladığı ve daha sonra birçok filmde de yakalayacağı ahenk, bu filmde de göze çarpıyor. Elbette Horoz Nuri tiplemesiyle bu ikiliye katkı yapan Vahi Öz de unutulmamalı.
Ne yazık ki filmin mevcut kopyası oldukça hasarlı durumda. Nazar Değmez İnşallah, güldürmeyi başarabilen bir film olsa da; aksayan yönlerinden ötürü büyük beklentilere girmeden seyredilmesi gereken bir film. Önemli kadrosu hatırına seyredilebilinir.

Imdb note : 6.2                              My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder