Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

6 Nisan 2012 Cuma

Las Acacias / Akasyalar (2011)

Director / Yönetmen:

Pablo Giorgelli

Screenplay / Senaryo:

Pablo Giorgelli
Salvador Roselli

Cast / Kadro :

German De Silva
Hebe Duarte
Nayra Calle Mamani
Monica Coca
Lili Lopez


 

Subject / Konu:

Kamyonuna yüklenen kesilmiş akasya ağaçlarını Paraguay'ın Asuncion şehrinden Arjantin'in Buenos Aires şehrine götürmek üzere yola çıkmaya hazırlanan şoför Ruben, patronunun ricası üzerine Jacinta adlı kadını ve Jacinta'nın henüz 5 aylık olan kızı Anahi'yi pekte memnun olmadan Buenos Aires'e götürmek üzere kamyonuna alır.
Sınırın geçilmesi ve uzun bir sessizliğin ardından Ruben ve Jacinta arasında mesafeli diyaloglar başlar. Ruben, anlayış gösterip dumandan rahatsız olan Anahi için sigarasını atınca; Jacinta Ruben'e teşekkür eder ve onunla daha samimi şekilde konuşmaya başlar. Kızı Anahi'nin babası olmadığını, Beunos Aires'e kendisine iş ayarlayacak kuzeninin yanına gittiklerini Ruben'e anlatır. Ruben'de Jacinta'ya yalnız olduğunu, bir oğlu olduğundan oğlu 4 yaşındayken haberdar olduğunu ve oğluna bisiklet aldığında oğlunun ne kadar sevindiğini anlatır. Jacinta, Ruben'e kendi dilinde birkaç kelime öğretir.
Mola verdikleri bir yerde Jacinta'nın Paraguay'lı bir şoförle sohbet etmesi, Ruben'in Jacinta'ya bir süre soğuk davranmasına neden olsa da; çok geçmeden aralarındaki buzlar erir. Ruben, Jacinta meşgul olduğu anlarda minik ve sevimli Anahi'yle ilgilenir. Ruben'in termos kapağı, Anahi'nin yeni oyuncağı olur.
Buenos Aires'e vardıklarında Ruben, öncelikle kız kardeşine uğrayacaklarını söyler. Fakat kız kardeşini evde bulamazlar. Ruben'in kız kardeşine hediye bırakmak için uğradıklarını bilen Jacinta, acelesi olmadığını ve bekleyebileceklerini söyleyince; sahilde beraberce vakit geçirip beklemeye koyulurlar. Ruben, kız kardeşine hediyesini bıraktıktan sonra yollarına devam ederler.
Yolculuğun sonu gelir ve Jacinta'nın kuzeninin evine varırlar. Jacinta, akrabalarıyla selamlaştıktan sonra dışarıda beklemekte olan Ruben'le vedalaşmak için gelir. Termos kapağını Anahi'ye hediye eden Ruben, Jacinta'ya yakın zaman içersinde işinden dolayı güzel bir yere yolculuk edeceğini ve eğer isterse oraya beraber gidebileceklerini söyler. Jacinta, Ruben'in teklifini memnuniyetle kabul eder. Ruben, akasyaları teslim etmek üzere yola koyulur.

Comment / Yorum:

Paraguay'la Buenos Aires arasında 5 hatalık bir süreçte çekilen Arjantin - İspanya ortak yapımı Las Acacias, yönetmen Pablo Giorgelli'nin ilk uzun metrajlı filmi. Yalın konusu, doğal oyunculukları ve düşük temposuyla ülkemizde çok kullanılan bir sinema terimi olan "sanat filmi" tanımına çok uyan film, aynı zamanda bir yol filmi olarakta nitelenebilir.
Filmin diyalogsuz uzayıp giden bazı bölümleri, sanki sessiz film seyrediyormuşsunuz hissi uyandırıyor. Sorun gibi gözüken ve zaman zaman sıkıntı veren bu durum, Anahi karakterinin göründüğü sahnelerde küçük kızın sevimliliği ve sempatisiyle tolere edilmeye çalışılmış. Filmin bir diğer olumsuz tarafıysa; yol filmlerinde bol bol görmeye alıştığımız manzara içeren sahnelerin çok az kullanılmış olması.
Cannes Film Festivali'nden tam 3 ödülle ( "ACID", "Altın Kamera" ve "Genç Eleştirmenler Ödülü") dönmeyi başaran Las Acacias, Uluslararası Molodist Film Festivali'nden "En iyi film", Oslo Films From South Festivali'nden "Film from south" ve Britanya Film Enstitüsü'nün verdiği "Sutherland trophy" ödüllerini de kazanmayı başardı.
Las Acacias, yol filmlerinden ve sade konulu yapımlardan hoşlananlara hitap edebilir. Düşük tempolu filmlerden hoşlanmayanlarınsa muhtemelen sıkıcı bulacakları için uzak durmaları gereken bir film.

Imdb note : 7.2                              My note : 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder