Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

12 Nisan 2012 Perşembe

Trishna (2011)

Director / Yönetmen:

Michael Winterbottom

Screenplay / Senaryo:

Michael Winterbottom

Novel / Kitap:

Thomas Hardy (from "Tess of the d'Urbervilles")

Cast / Kadro :

Freida Pinto
Riz Ahmed
Roshan Seth
Anurag Kashyap
Kalki Koechlin
                                                               Aakash Dahiya
                                                               Neet Mohan
                                                               Harish Khanna

Subject / Konu:

Jay, arkadaşlarıyla turistik amaçlı bir geziye çıkar. Gittiği otelde adının Trishna olduğunu öğrendiği görevli kızdan hoşlanır. Trishna, arkadaşıyla eve dönerken Jay ve arkadaşlarına rastlar. Trishna ve arkadaşını araçlarına davet ederler ve evlerine bırakırlar. Jay, Trishna'nın alt sınıftan biri olduğunu ve otelde geçici işçi olarak çalıştığını öğrenir.
Trishna ve babası, çalışmak üzere sabahın erken saatlerinde kalkarlar. Babası kamyoneti kullanırken uyuya kalınca; karşıdan gelen araçla çarpışırlar. Babası ağır şekilde yaralanır. Trishna'nın da kolu kırılır. Kamyonetlerinin borcunu ödemekle uğraştıkları için zor duruma düşerler.
Jay, şehirden ayrılmadan önce Trishna'yı görür. Trishna'nın başına gelenleri duyunca ona otellerinden birinde bir iş ayarlayabileceğini söyler ve arkadaşlarıyla şehirden ayrılır. Kısa süre sonra Trishna'nın evine bir davet mektubu gelir. Jay, söz verdiği gibi Trishna'yı otelinde iyi bir maaşla çalışmak üzere davet etmektedir. Ailesiyle vedalaşan Trishna, otelin bulunduğu şehre gider. Kendisini bizzat Jay karşılar. Jay, Trishna'ya karşı oldukça yakın ve nazik davranır.
Bir gece arkadaşının düğününe gitmek için izin alan Trishna, düğüne birlikte gittiği arkadaşı bir süre daha kalmak isteyip kendisini yalnız bırakınca; tek başına geri dönmek zorunda kalır. Yolda serseriler peşine takılır ve sarkıntılık etmeye başlarlar. Trishna'yı almak için motorsikletiyle gelen Jay, genç kızı serserilerin arasından kurtarır. Yolda kuytu bir yerde duran Jay, Trishna'yı öper. Ardından birlikte olurlar.
Trishna, sabah olur olmaz otelden ayrılır ve evine geri döner. Çok geçmeden Trishna'nın hamile olduğu ortaya çıkar. Babası Trishna'ya kürtaj yaptırır. Bir süre sonra da Trishna'yı ağır şekilde hastalanmış yengesine bakması ve çalışması için amcasının evine yollar.
Bir gün Trishna işteyken ansızın Jay gelir. Trishna'ya kendisini uzun süre aradığını ama ulaşamadığını söyler. Bir ev tutup birlikte yaşamayı teklif eder. Trishna, Jay'in teklifini kabul eder va hiç zaman kaybetmeden şehirden ayrılırlar.
Jay, yönetmen arkadaşının setine Trishna'yı da götürür. Trishna, dans dersleri almaya başlar ve dansçı olması için teklifler alır. Herşey iyi giderken Jay'in babasının Londra'da rahatsızlandığı haberi gelir. Jay, Trishna'ya birliktelikleri hakkında babasıyla konuşacağını söyler. Trishna da kürtaj olduğunu Jay'e açıklar. Jay, Trishna'nın bu durumu kendisinden saklamasına bozulur. Trishna'ya bir miktar para bırakan Jay, Londra'ya gider.
Jay'den uzun süre ses çıkmaz. Ev sahibi de Trishna'dan evi boşaltmasını ister. Trishna dansçı olmaya karar verdiği sırada Jay geri döner. Olanlar için özür diler. Babasının kötü durumda olduğunu ve otellerin işletmeciliğini üstlenmek zorunda kaldığını söyler. Trishna'ya otellerden birinin başına geçmek için başka bir şehre gitmek zorunda olduğunu ve orada statü gereği birlikte yaşayamayacaklarını anlatır. Otelde çalışmayı kabul ederse beraber olabileceklerini söyler. Trishna, Jay'in teklifini kabul eder.
Otelde Jay'in hizmetine bakan Trishna, Jay'i mutlu etmek için elinden geleni yapar. Ancak hiçbir iş yapmadan odasında bekleyen Jay, Trishna'yı hor görmeye başlar. Trishna'yı adeta bir seks kölesine çevirir. Yaşantısı katlanılmaz bir hal alan Trishna, Jay'i defalarca bıçaklayıp öldürür. Bıçağı yanına alan Trishna, otelden ayrılır ve evine döner.
Kardeşini okula bıraktıktan sonra sakin ve ıssız bir yere giden Trishna, yanında taşıdığı bıçağı çıkarır ve intihar eder.

Comment / Yorum:

Michael Winterbottom'ın Thomas Hardy'nin "Tess of the d'Urbervilles" adlı romanından sinemaya uyarladığı Trishna, Winterbottom'ın Thomas Hardy kitaplarından uyarladığı 3. film. Winterbottom'ın diğer Hardy uyarlamalar; 1996 yapımı "Jude" ve 2000 yapımı "The Claim.
Tess of the d'Urbervilles, birçok kez sinema ve televizyon uyarlamaları yapılmış bir roman. En bilineni Roman Polanski'nin 1979 yapımı "Tess" filmi. Winterbottom'ın Trishna'sı için romanın daha özgün bir uyarlaması denebilir.
Fakir kız - zengin erkek aşkıyla başlayan ve fakat daha sonra erkeğin sevdiği kadını köleleştirmesini sertçe işleyen film, zaman zaman rahatsız edici olabiliyor. Filmde cinselliğin aşırı şekilde kullanılması, cinselliğin trajedik anlatımın önüne geçmesine neden oluyor. Bu da Trishna karakteri, sadece cinsel yönden istismar ediliyormuş hissi veriyor. Halbuki Trishna'nın yaşadığı trajedi sadece cinsel istismarla sınırlı değil.
Filmdeki bir diğer sıkıntı ise Jay karakterinin Trishna'ya deliler gibi aşıkken sevdiği kadını seks kölesi gibi kullanmaya başlamasının nedenlerinin anlatılmaması. Şayet seyirciye Jay'in neden zorbalaştığı anlatılmış olsaydı; filmin inandırıcılığı da daha yüksek olacaktı.
Freida Pinto, etkileyici etnik yüz hatlarıyla bu tarz filmler için ideal bir oyuncu. Trishna karakteri, çoğu aktristin oynamak isteyeceği, zorlayıcı bir rol. Freida Pinto'nun bu zor karakteri başarıyla canlandırdığı söylenebilir. Filmin diğer önemli karakteri Jay'i canlandıran Riz Ahmed ise kötü bir seçim olmuş. Çünkü Riz Ahmed'in bir İngiliz soylusunu canlandırabilecek fiziksel özelliklerde olmadığı gayet açık.
Birkaç şehirde çekilen Trishna, özellikle Jaipur ve Mumbai'nin manzarasını başarıyla yansıtmış. Filmin görüntü kalitesi gayet iyi. Müzikler etkileyici. Etnik müzikten hoşlananların ilgisini çekebilir.
Trishna, kusurlu tarafları olan sert anlatım tarzlı bir kadın trajedisi. Bazı sahneler, özellikle kadın seyircileri rahatsız edebilir. Yönetmenin takipçileri ve türden hoşlananlara hitap edebilecek bir film. Freida Pinto'nun performansı için de seyredilebilir.

Imdb note : 6.2                              My note : 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder