Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

15 Nisan 2012 Pazar

Serenity / Gizemli Yolculuk (2005)

Director / Yönetmen:

Joss Whedon

Screenplay / Senaryo:

Joss Whedon

Cast / Kadro :

Nathan Fillion
Gina Torres
Alan Tudyk
Morena Baccarin
Adam Baldwin
Jewel Staite
Sean Maher
Summer Glau
Ron Glass
                                                             David Krumholtz
                                                             Michael Hitchcock
                                                             Sarah Paulson
                                                             Yan Feldman
                                                             Rafael Feldman
                                                             Nectar Rose
                                                             Tamara Taylor
                                                             Glenn Howerton
                                                             Hunter Ansley Wryn
                                                             Chiwetel Ejiofor

Subject / Konu:

Başarılı bir doktor olan Simon, kariyerini heba etme pahasına devletin yaptığı deneylerde kullanılan ve özel güçleri olduğu için diğer deneklere göre deneylerde aşama kaydetmiş kardeşi River'ı laboratuvardan kaçırır.
İttifak kuvvetleri adına River'ı bulmakla görevli olan Operasyoncu, River'ın kaçırılışını inceler ve Serenity'nin peşine düşer
Serenity adlı genellikle yasadışı işler yapan ateşböceği (firefly) türünde bir uzay gemisinde bulunan Simon ve River, ittifak güçleri tarafından arandıkları için Serenity'i zaman zaman tehlikeye sokmaktadırlar. İş bulmakta zorlanan geminin kaptanı Mal, karşısına çıkan bir iş fırsatında River'ın özel güçlerinden faydalanmak ister.
Gittikleri yerde soygun yaptıkları sırada River yağmacıların geldiğini hisseder. Oldukça vahşi olan yağmacılar, uzayın sonuna kadar gittkten sonra hiçlikle karşılaşıp çıldıran, her yeri talan eden ve avlarını canlı canlı yiyen kişilerdir. Vakit kaybetmeden kaçmaya çalışan ekip, son ana kadar peşlerinde olan yağmacılardan kurtulup Serenity'ye binmeyi başarırlar.
Kardeşinin yaşadığı tehlikeleri öğrenen Simon, kaptan Mal'le kavga eder ve River'ı da alıp gemiden ayrılmaya karar verir. Geminin indiği yerde Mal ve Jayne, iş görüşmesi yapmak için bir bara giderler. O sırada bara gelen River, duyduğu "Miranda" ismi yüzünden bilinçaltı tetiklenince bardakilere saldırır. Müthiş şekilde dövüşen River, herkesi yere serer. Simon, River'ı özel bir şifreyle bayıltmayı başarır. Mal, bu şaşırtıcı olayın ardından Simon ve River'ı gemiye geri götürür. Ekip, yaptıkları araştırma sonucunda River'ın neden saldırıya geçtiğini anlar ve River'ı ele geçirmek isteyen ittifak güçleri tarafından takip edildiklerini öğrenir.
Bir dönem gemide yer alan Kılavuz'un yardımıyla Haven'de bir süre Serenity'yi gizlerler. Kılavuz, Mal'e peşlerindeki kişinin ne kadar tehlikeli olabileceğine dair öğütler verir. Uzun süre Serenity'de yaşadıktan sonra dostluk eğitimi (bir tür fahişelik) için başka bir dünyaya giden Inara, Mal'i arar ve bulunduğu yerde yardıma ihtiyaç olabileceğini söyleyip gelip gelemeyeceklerini sorar. Inara'nın zorla konuşturulduğunu düşünen Mal, bu davetin peşlerindeki kişinin tuzağı olduğuna kanaat getirir. Mal, kendilerine kimin tuzak kurduğunu öğrenmek için çağrıldıkları yere gitmeye karar verir.
Gemiden ayrılıp Inara'nın yanına giden Mal, Inara'nın tüm uyarılarına rağmen Operasyoncu ile kavgaya tutuşur. Operasyoncu'dan zar zor kurtulmayı başaran Mal ve Inara kaçıp Serenity'ye dönerler.
River'ı hala Serenity'de tutmalarının yanlış olduğunu savunan Jayne, Mal'le tartışır. Mal, Haven'e gideceklerini söyler. River'ı gizlice mekiğe bindirip göndermeyi planlayan Jayne, sezileriyle başına gelecekleri algılayan River tarafından etkisiz hale getirilir. Mürettebat River'ı yakalamaya çalışır. River, Mal ve mürettebata Miranda isimli gezegeni gösterir. Miranda, yaşam koşulları oluşturulmaya çalışılmış ve fakat başarılamamış, kayalık, Burnam çemberinin sonunda yer alan en uzak gezegendir. İttifak güçlerinin Miranda'da birşeyler çevirdiğine inanan mürettebat, Miranda'ya giden yolun yağmacılarla dolu olduğu için geçilmesi çok zor bir yol olduğu konusunda hemfikir olurlar.
Haven'e vardıklarında her yerin ittifak güçleri tarafından yakılıp yıkıldığını görürler. Mal, ölmek üzere olan Kılavuz'un son anlarına şahitlik eder. Mal, mürettebatın itirazlarına karşın ittifak güçlerinin peşlerinden gelemeyeceklerini düşündüğü Miranda'ya gitmeye karar verir. Tehlikeli bir yolculuğun ardından Miranda'ya vardıklarında insanların kendilerini ölüme terkettiklerini görürler. 30.000.000 insanın salgılanan sakinleştirici bir gaz yüzünden zamanla herşeyden vazgeçtiğini ve kendilerini ölüme terkettiğini, geriye kalanların ise gazın ters etkisiyle çıldırdıklarını öğrenirler. Böylece ittifak güçlerinin, bu gerçeği bilen River'ı susturup herşeyi saklamak için peşlerinde olduklarını anlarlar.
Mal, ittifak güçlerinin tüm insanlıktan sakladığı bu sırrı herkese duyurabilmek için Bay Evren'e gitmeye karar verir. Çünkü Bay Evren, bu bilgiyi yayınlayıp bir çok yere ulaştırabilecek biridir. Bay Evren'le konuşup anlaştıktan sonra yola çıkarlar. İkili oynayıp ittifak güçleriyle anlaşan Bay Evren, Operasyoncu tarafından öldürülür. Operasyoncu, Serenity geldiğinde saldırmak üzere gemilerini hazırlar. Serenity ise yağmacıların arasından geçtikten sonra ateş açıp tüm yağmacıları peşlerine takar. Serenity göründüğünde saldırıya hazırlanan ittifak güçleri arkadan gelen yağmacıları görünce afallar. İttifak güçleri ve yağmacılar birbirlerine girer. Serenity, peşlerindeki yağmacılar tarafından vurulsa da; geminin pilotu Wash tarafından indirilir. Serenity, iner inmez yağmacıların saldırısına uğrar ve Wash ölür. Bilgiyi insanlıkla paylaşmaya çalışan Mal, Bay Evren'in öldüğünü ve yayın ünitesinin yok edildiğini görür. Ancak Bay Evren'in yedek ünitesinin olduğunu öğrenir ve yedek üniteye doğru gider.
Yağmacıların saldırısı sonucu yok edilen gemiden mekiğiyle kurtulmayı başaran Operasyoncu, Bay Evren'in bir yedek ünitesi olduğunu öğrenir öğrenmez Mal'in peşinden yedek üniteye doğru gider. Mal ve Operasyoncu arasında ulaşılması zor olan yedek üniteye gidebilmek için bir mücadele başlar.
Yağmacılar saldırılarını yoğunlaştırır ve geminin içine doğru ilerlerler. Mürettebatın çoğu yaralanır. River, kardeşi Simon'ın vurulmasının ardından mürettebatı kurtarabilmek için yağmacıların üzerine tek başına gider.
Çetin bir kavganın ardından Operasyoncu'yu etkisiz hale getirip, bilgiyi içeren görüntüleri yayınlanmayı başaran Mal, mürettebatının yanına döner. River'ın mürettebatı yağmacılardan korumak için kapadığı kapı açılınca River'ın tüm yağmacıları öldürdüğü görülür. İttifak güçleri duvarı delip mürettebata ne yapacaklarını Operasyoncu'ya sorarlar. İzledikleri sonrası aydınlanan Operasyoncu, ittifak güçlerine artık herşeyin bittiğini söyler ve geri çekilmelerini emreder.
Kılavuz'u, Wash'u ve Bay Evren'i gömen Serenity mürettebatı, hasarlı olmasına karşın halen çalışan gemileriyle yola koyulurlar.

Comment / Yorum:

Fox, düşük izlenme oranları yüzünden bilim kurgu - western tarzdaki "Firefly" adlı diziyi henüz 14. bölümündeyken bitirme kararı aldı. Kısa sürede efsane bir dizi olan Firefly'ın hayranları ise bu karara büyük tepki gösterdi. Hayranlarının bitip tükenmek bilmeyen ilgisi ve dvd satışlarının 500.000'i aşması üzerine Firefly'ın devamı niteliğinde bir film çekilmesine karar verildi. 2005 yılında Joss Whedon'ın yazıp yönettiği ve dizideki ana oyuncu kadrosunun tamamının yer aldığı Serenity çekildi. Serenity, aynı zamanda Firefly dizisinin bölümlerinden birinin adıydı.
Yaklaşık 40.000.000 dolar bütçeyle çekilen Serenity, gişede 38.849.097 dolar hasılat elde edince; film kar hanesine geçememiş oldu. Buna karşın film, eleştirmenler ve seyirciler tarafından beğenildi ve diziden uyarlanan en iyi filmlerden biri olarak gösterildi. Film, Amerika'nın Bilim kurgu ve Fantazi Yazarları'nın verdiği "Nebula ödülü"nü, Hugo Ödülleri'nde "En iyi dramatik sunum" ödülünü, SFX Ödülleri'nde "En iyi film", "En iyi yönetmen", Nathan Fillion'a verilen "En iyi erkek oyuncu" ve Summer Glau'ya verilen "En iyi kadın oyuncu" ödüllerini ve Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films tarafından Summer Glau'ya verilen "En iyi yardımcı kadın oyuncu" Satürn ödülünü kazandı.
Fütüristik bilim kurguyla westernin başarılı şekilde harmanlandığı film, 2518 yılında Firefly'ın bıraktığı yerden hikayesine devam ediyor. Senaryo, keyifli ve sürükleyici. Muhteşem görsel efektler, filmi seyredilmeye değer kılmış. Serenity'nin esas altı çizilmesi gereken başarısı ise zaman zaman Firefly dizisinde gördüğümüz yağmacıların, nasıl bu hale geldiklerinin açıklanması ve filmin sonunda ittifak güçlerinin niye River'ın peşinde olduklarının anlaşılması gibi Firefly dizisinden kalma soruları aydınlığa kavuşturuyor olması. Filmin Firefly dizisinin müdavimlerini tatmin etmeyen tek tarafı ise dizide aralarında kuvvetli bir bağ olmasına karşın bir türlü bir araya gelmeyen Inara ve Mal'in ilişkilerinin Serenity'de açıklığa kavuşturulmamış olması.
Firefly'ın oyuncu kadrosunun değişikliğe uğratılmadan Serenity'de kullanılması yerinde olmuş. Çünkü geçmişteki bir çok dizi uyarlamasından da hatırlayabileceğimiz gibi dizilerin sinemaya uyarlamalarında oyuncu kadrolarındaki değişiklikler, genellikle kötü sonuçlar doğurmuştur. Firefly dizisinde olmayıp sadece Serenity filmine özgü olan karakterler de var. Bunların en önemlileri Bay Evren ve Chiwetel Ejiofor'un canlandırdığı Operasyoncu karakteri.
Serenity, Firefly dizisinin müdavimlerinin muhtemelen çok iyi bildiği ve seyrettiği bir film. Film, Firefly dizisini hiç izlememiş seyircilerin de kolaylıkla algılayabileceği bir senaryoya sahip olduğu için bilim kurgudan hoşlanan izleyicilerin rahatlıkla izleyebileceği bir yapım. Kaliteli bir bilim kurgu izlemek için iyi bir fırsat.

Imdb note : 7.9                              My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder