Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

12 Şubat 2012 Pazar

Sherlock Jr. (1924)

Director / Yönetmen:

Buster Keaton

Screenplay / Senaryo:

John C. Havez
Joseph A. Mitchell
Clyde Bruckman

Cast / Kadro :

Buster Keaton
Kathryn Mcguire
Joe Keaton
Erwin Connelly
Ward Crane
Jane Connelly
George Davis
                                                         Doris Deane
                                                         Betsy Ann Hissle
                                                         Ruth Holly
                                                         Kewpie Morgan
                                                         Steve Murphy
                                                         John Patrick
                                                         Ford West

Subject / Konu:

Küçük bir kasabanın sinema salonunda makinistlik yapan Sherlock Jr., dedektiflik yapmaya da büyük merak duymaktadır. Dedektiflikle ilgili kitaplar okumaktadır.
Zor da olsa elinde kalan son 1 dolarla hoşlandığı kıza bir hediye almayı başaran Sherlock Jr., kızın evine gider. Kızdan hoşlanan diğer adam bu durumu görünce kızın babasının saatini çalar ve saati rehinciye bırakıp karşılığında 4 dolar alır. Bu parayla daha iy bir hediye alıp kızın ilgisini çekmeye çalışır.
Kızın babası saatinin kaybolduğunu farkına varıp saati aramaya başlayınca; saati çalan adam, saatin rehin bırakıldığına dair makbuzu gizlice Sherlock Jr.'ın cebine koyar. Herkesin üstü aranıp rehin makbuzu Sherlock Jr.'ın cebinden çıkınca; kızın babası, hırsızlık yaptığını zannettiği Sherlock Jr.'ı evinden kovar. Sherlock Jr., şüphelendiği adamı dedektiflik kitabında yazanlar doğrultusunda bir gölge gibi takip etmeye başlar. Ama takip edildiğini anlayan adam, Sherlock Jr.'ı bir tren vagonuna hapseder. Vagondan sırılsıklam bir şekilde kurtulmayı başaran Sherlock Jr., sinemaya işinin başına geri döner.
Rehin makbuzuyla rehinciye giden kız, saati rehin bırakanın Sherlock Jr. değil kendisine kur yapan diğer adam olduğunu öğrenir.
Film oynatmaya başladıktan sonra uyuya kalan Sherlock Jr., rüyasında kendini oynamakta olan filmin içerisinde bulur. Çeşitli mekan değişikliklerinden sonra dünyanın en ünlü dedektifi Sherlock Jr. olarak çalınan incileri bulmak üzere geldiği evde olayı araştırmaya başlar. Hırsızların kendisi için kurduğu ölüm tuzaklarından kurtulmayı başaran Sherlock Jr., ertesi gün asistanı Gillette'le birlikte hırsızların peşine düşer. Hırsızlardan incileri geri almayı başarıp; kızın tutsak edildiği yeri öğrenen Sherlock Jr., kızı kurtarmaya gider. Kızı kurtarıp peşlerindeki hırsızları da saf dışı bırakan Sherlock Jr., kızla birlikte düştükleri sudan çıkmaya uğraşır.
Rüyadan uyanan Sherlock Jr., çok geçmeden kızı karşısında bulur. Kız, babasının yaptıkları büyük hata yüzünden kendisini özür dilemek üzere gönderdiğini söyler. Makinist odasından halen oynamakta olan filme bakan Sherlock Jr., filmdeki aktörün yaptıklarını yapmaya başlar; ellerinden tutup, parmağına yüzük taktığı kızı dudağından öper.

Comment / Yorum:

Buster Keaton'ın hem yönetip hem de başrolünde yer aldığı Sherlock Jr., en çok illüzyon ve yaratıcı sahneleriyle akılda kalıyor. Filmde o kadar çok yaratıcı sahne var ki; filme sırf bu yönünden dolayı bile hayran kalmamak mümkün değil. Özellikle uzun rüya sahnesindeki mekan değişiklikleri oldukça başarılı. Filmin komedi düzeyi de üst seviyede.
Filmden, çoğu kaynakta sürrealist bir film olarak bahsedilse de; Buster Keaton 1965'te, ölmeden 1 yıl önce biyografisini yazan Rudi Blesh'in neden Sherlock Jr. gibi bir sürrealist film yaptınız sorusuna; sürrealist olsun diye yapmadım, sadece bir rüya gibi görünmesini istedim diye cevap vererek olaya açıklık getirmiştir.
Kongre Kütüphanesi, filmi 1991 yılında Ulusal Film Arşivi'ne ekledi. Amerikan Film Enstitüsü'nün 2000 yılında yayınladığı "100 Yılın 100 Kahkahası" listesinde 62. sırada yer aldı. Film, Steven Jay Schneider'in editörlüğünde 57 yazarın hazırladığı "1001 Movies You Must See Before Die / Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film" adlı kitapta yer aldı.
Filmde Sherlock Jr.'ın asistanı Gillette'in adı Sherlock Holmes'ü ilk oynayan aktör ve yazar William Gillette'ten gelmekte. Böylece William Gilette'e de bir saygı duruşunda bulunulmuş.
Son derece yaratıcı ve keyifli bir sessiz film olan Sherlock Jr., sessiz sinemadan hoşlanmayanların bile beğenisini kazanabilecek kalitede bir yapım.

Imdb note : 8.3                              My note : 8.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder