Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Şubat 2012 Perşembe

The Descendants / Senden Bana Kalan (2011)

Director / Yönetmen:

Alexander Payne

Screenplay / Senaryo:

Alexander Payne
Nat Faxon
Jim Rash

Cast / Kadro :

George Clooney
Shailene Woodley
Amara Miller
Nick Krause
Patricia Hastie
Grace A. Cruz
Kim Gennaula
                                                             Karen Kuioka Hironaga
                                                             Carmen Kaichi
                                                             Kaui Hart Hemmings
                                                             Beau Bridges
                                                             Matt Corboy
                                                             Matt Esecson
                                                             Michael Ontkean
                                                             Stanton Johnston
                                                             Jonathan Mcmanus
                                                             Hugh Foster
                                                             Tiare R. Finney
                                                             Tom Mctigue
                                                             Milt Kogan
                                                             Mary Birdsong
                                                             Bob Huebel
                                                             Laird Hamilton
                                                             Aileen "Boo" Arnold
                                                             Esther Kang
                                                             Melissa Kim
                                                             Robert Forster
                                                             Barbara Lee Southern
                                                             Celia Kenney
                                                             Matt Reese
                                                             Zoel Turnbull
                                                             Matthew Lilard
                                                             Judy Greer
                                                             Linda Rose Herman
                                                             Scott Michael Morgan

Subject / Konu:

Avukatlık yapan Matt, atalarından kalan büyük arazi mirası sayesinde hatırı sayılır bir servete sahip olacaktır. Elindeki bakir arazinin satışı için görüşmelerini sürdürmektedir.
Meşgul olduğu için fazla ilgilenemediği ve arasının açık olduğu karısı Elizabeth, tekne yarışında geçirdiği kaza sonucu hastahaneye kaldırılır. Doktor durumu oldukça ağır olan Elizabeth'in hayati fonksiyonlarının çoğunu yitirdiğini ve Elizabath'in de daha önceden istediği gibi yaşam destek ünitesinin fişinin birkaç hafta içinde çekileceğini söyler.
Kızı Scottie'nin sorunlarıyla uğraşmaya başlayan Matt, hem Scottie'yi sevindirmek hem de diğer kızı Alexandra, namı diğer Alex''i alıp annesine getirmek için Scottie'yle birlikte Alex'in yatılı kaldığı okulun bulunduğu adaya giderler. Alex'in uyuşturucu kullandığını ve kendinden büyük çocuklarla birlikte olduğunu öğrenen Matt, kızlarıyla birlikte eve geri döner. Alex'e Elizabeth'in durumunu anlatan ve fişinin çekileceğini söyleyen Matt, Alex'in annesiyle arasının iyi olmadığını, bunun nedeninin de annesinin başka bir erkekle yaşadığı ilişki olduğunu öğrenir. Elizabeth'in kendisini Brian Speer adında bir adamla aldattığını ve şayet bu talihsiz kaza başına gelmese kendisinden boşanıp onunla evlenmeyi planladığını öğrenen Matt, hayal kırıklığına uğrar.
Matt, Alex ve Alex'in patavatsız erkek arkadaşı Sid'le kayınpederi ve kayınvalidesinin evine gider ve Elizabeth'in durumunu onlara anlatır. Bu ziyaretin ardından Alex'in annesiyle Brian Speer'ı birlikte gördüğü yere giden ve yolda tesadüfen gayrimenkul satışı yapan Brian'ın reklamını gören Matt, Brian'ı görmeye karar verir ve onu bir alıcıymış gibi arar.
Tanıdıklara da Elizabeth'in durumunu bildiren Matt, herkese Elizabeth'i son bir kez görmesi için fırsat verir. Matt, Alex'e başka bir adada olan Brian'la yüz yüze konuşup onun da Elizabeth'i görmesini sağlayacağını söyleyince; kızları ve Sid'le birlikte gitmek zorunda kalır. Gittikleri ada, bakir arazilerinin olduğu adadır. Önce kısa süre sonra satılacak arazilerini ziyaret ederler, sonra da Brian'ı aramaya koyulurlar.
Sahilde koşu yaparken Brian'ı gören ve kaldığı kulübeye kadar Brian'ı takip eden Matt, Brian'ın evli, 8 ve 10 yaşlarında 2 çocuk sahibi bir adam olduğunu öğrenir. Brian'ın kuzeni Hugh'un kulübesinde tatil yaptığını öğrenince; Hugh'tan Brian hakkında bilgi almak ister ve Brian'ın, arazilerini almak isteyen Don Holitzer'in kayınbiraderi olduğunu ve arazi satış muamelelerini yapacak kişi olduğunu öğrenir. Alex'le birlikte ufak bir oyun oynayarak Brian'la yüz yüze görüşmeyi başaran Matt, karısının kendisini nasıl aldattığını öğrenir. Brian'a Elizabeth'i son bir kez ziyaret etmesi için fırsat verir.
Arazinin Holitzer'e satılmasından vazgeçen Matt, 7 yıl sonra araziyi elinden kaybetme riski olsa da; atalarından kalan emaneti başkalarına para kazanmak için vermemeye karar verir.
Matt, Scottie ve Alex, fişi çekilen ve ölümü gerçekleşen Elizabeth'in küllerini denize savurur. Matt, Scottie ve Alex gitgide kenetlenen bir aile olmaya başlar.

Comment / Yorum:

Film, arasının açık olduğu karısının ciddi bir kaza sonucu komaya girdiğini öğrenen Matt'in önce karısının iyileşeceğini umması ve sonra umudunu yitirmesi; aldatıldığını öğrenmesi ve bu süreçte sorunlu kızlarıyla iletişim kurmaya çabalamasını naif bir dille anlatıyor.
Yönettiği 2002 yapımı "About Schmidt" ve 2004 yapımı "Sideways" adlı filmlerle tanınan Alexander Payne'in 7. uzun metrajlı filmi olan The Descendants, 2011 yılının sıcak bulunan ve beğenilen filmlerinden biri olmayı başardı.
Filmdeki doğal ve başarılı performansıyla başta Altın Küre'de "Drama dalında en iyi erkek oyuncu" ödülü olmak üzere 9 ödül kazanmayı başaran George Clooney, Oscar'ın da güçlü adaylardan biri. Diğer önemli rollerde George Clooney'ye genç oyuncular Shailane Woodley, Amara Miller ve Nick Krause eşlik etmişler. The Descendants, Scottie karakterini canlandıran Amara Miller'in ilk, Alexandra karakterini canlandıran Shailane Woodley'nin 2. uzun metrajlı film deneyimi.
Altın Küre'de "Drama dalında en iyi film" ödülünü kazanmayı başaran The Descendants, katıldığı festival ve ödül törenlerinde toplam 35 ödül ve 71 adaylık kazanmayı başardı. 5 dalda Oscar'a aday gösterilen film, özellikle "En iyi film" ve "En iyi erkek oyuncu" adaylıklarında favoriler arasında gösteriliyor.
Doğal ve abartıdan kaçınan anlatım tarzı; The Descendants'ı yer yer komik olmayı da başaran duygusal bir aile filmi yapmayı başarmış. Kaliteli bir aile filmi izlemek isteyenler için ideal bir seçim.

Imdb note : 7.8                            My note : 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder