Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

5 Şubat 2012 Pazar

Kaldırım Çiçeği (1969)

Director / Yönetmen:

O. Nuri Ergün

Screenplay / Senaryo:

Safa Önal

Cast / Kadro :

Sadri Alışık
Mine Mutlu
Çolpan İlhan
Mine Soley
Sevgi Can
Necdet Tosun
Nevzat Okçugil
Renan Fosforoğlu

Subject / Konu:

Orhan, eşi Cavidan'la sık sık tartışmaktadır. Gece eve geç gelmesi yüzünden başlayan tartışma, Cavidan'ın Orhan işteyken bir mektup bırakıp, evi terkedip ailesinin yanına dönmesiyle noktalanır. Mühendislik yapan Orhan, patronu Nizamettin'in önemli bir projeyi kendisine vereceği müjdesini alınca sevinçle evine döner. Karısının ayrılık mektubunu gören Orhan, dışarı çıkıp meyhanelere, ardından da bara gider. Barda çalışan Melek'le tanışır. Orhan'ın kibar tavrı, Melek'i etkiler. Orhan'da Melek'ten hoşlanır. Sonraki gece de bara gider. Ertesi gün buluşup Orhan'ın evine giderler. Melek, Orhan'ın dağınık haldeki evini toparlar ve gece Orhan'da kalır.
Sabah zil sesiyle uyanan Orhan, Nizamettin'in baskınına uğrar. Nizamettin, iş vereceği kişinin özel hayatının düzenli olmasına çok önem verdiği için Orhan'ı kontrol etmek istemektedir. Orhan'ın kırışmış elbisesi ve masadaki içki bardakları Nizamettin'in dikkatini çeker. Ama Melek, Orhan'ın karısıymış gibi davranarak durumu kontrolü altına alır. Hastalıktan yeni kurtulan annesinin Orhan'ı görmek istediğini söyleyen Melek, Orhan'ın gece evde olamayacağını ve arkadaşlarının akşam yemeğe geleceğini söyledikten sonra Nizamettin'i de yemeğe davet eder. Nizamettin daveti kabul eder. Melek bardan 2 arkadaşı ve onlarla gelen 2 adamla, Nizamettin'e eğlenceli bir akşam yaşatır.
Orhan'ın Melek'le birlikte yaşadığı herkes tarafından duyulmaya başlar. Orhan'ın komşularından biri olup biteni Cavidan'a anlatır. Cavidan yaşananların kendi hatası olduğunu düşünür ve Orhan'a geri dönmeye karar verir.
Melek'in belalısı Bahriyeli Tahsin, Melek'in peşine düşer. Orhan'ın karşısına çıkar ve kavga ederler. Melek, Orhan'ın başına bela açmamak için Orhan'dan ayrılmaya karar verir. Eşyalarını toplar. Tam gitmek üzereyken; kocasına geri dönen Cavidan çıkagelir. 2 kadın birbirlerini anlayışla karşılar ve Melek gider. Eve geldiğinde Cavidan'ı karşısında bulan Orhan, Melek'le konuşmak için bara gelir. Kimseye görünmeden arkadaşlarıyla konuşmakta olan Melek'in söylediklerine kulak misafiri olur. Melek, iyi bir adamla alnı lekeli bir kızın bir araya gelemeyeceğini, beraber olmaya çalışsalar da bir süre sonra ayrılacaklarını, bu yüzden en doğru kararın ayrılmaları olduğunu söyler. Orhan, işittiklerinin ardından Melek'e ve arkadaşlarına görünmeden bardan çıkar. Bar çıkışında Tahsin'e rastlar. Tahsin, Orhan'a Melek'i batakhaneden çıkarıp evlenmek niyeti
nde olduğunu söyler ve aradan çekilmesi için yalvarır. Orhan'da aralarında artık hiçbir şey olmadığını söyler ve gider.
Cavidan, Orhan'a karşı daha anlayışlı davranmaya başlar. Cavidan'daki bu değişim Orhan'ı şaşırtır ve mutlu eder.

Comment / Yorum:

Kaldırım Çiçeği, Türk sinemasında onlarca benzerine, hatta birebir yeniden çevrimlerine de rastlayabileceğimiz (1975 yapımı Kadınım, 1988 yapımı Evcilik Oyunu, 1989 yapımı Şahane Evlilik gibi) bir film. Sarsılan bir evlilik ve bu süreçte erkeğin hayatına giren bir bar kadını paralelinde gelişen senaryo, Safa Önal imzası taşıyor. Zaman zaman ayakları yere basmayan senaryonun, Safa Önal standartlarının altında olduğu söylenebilir.
Bahriyeli Ahmet karakterinin, belalı bir kişiyken filmin sonunda ansızın melekleşmesi; düzenli yaşama özen gösteren bir karakter olan Nizamettin'in eğlenceyle kolayca dağılabilir olması; herkesin Orhan'la Melek'in arasında bir yasak aşk yaşandığını öğrenmesine karşın aslında Orhan'ın yaşantısıyla en ilgili kişilerden biri olan Nizamettin'in gerçekleri öğrenememesi ve ufak nedenlerden kocasını terkeden Cavidan'ın aldatıldığını öğrendikten sonra yumuşayıp, kendini hatalı görüp evine geri dönmesi, senaryodaki tutarsızlıklardan en belirgin olanları.
İyi sayılabilecek oyuncu kadrosunun oyunculuk performansları tatmin edici düzeyde. Sadri Alışık'ın canlandırdığı Orhan karakteri, filmin komedi dozajı için bir denge unsuru olmuş. Bu da filmde komedinin tadında ve ölçülü kullanılmasına neden olmuş. Bar kadını Melek'i canlandıran Mine Mutlu, güzelliğiyle göz kamaştırıp oynadığı rolle örtüşmeyi başarmış. Filmde diğer önemli karakterleri Çolpan İlhan ve Necdet Tosun gibi değerli oyuncular canlandırmış.
Kaldırım Çiçeği, senaryodaki aksaklıklara rağmen gülümsetmeyi başarabilen, sıkılmadan seyredilebilecek bir film.

Imdb note : 4.8                              My note : 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder