Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

7 Şubat 2012 Salı

Harakiri (İntihar) / Yaşam Kavgası (1975)

Director / Yönetmen:

Ertem Göreç

Screenplay / Senaryo:

İlhan Engin

Story / Hikaye:

Ayhan Işık
Çetin Ener

Cast / Kadro :

Ayhan Işık
Çiğdem Günbay
Mehmet Ali Erbil
Serpil Şafak
Cem Erman
                                                        Nazan Adalı
                                                        İlhan Hemşeri
                                                        Muammer Gözalan
                                                        Hüseyin Salıcı
                                                        Ata Sagun
                                                        Niyzai Gökdere
                                                        Giray Alpan
                                                        Baydar Özcan
                                                        Güngör Ertürk
                                                        Gülten Kaya
                                                        Doğan Tamer
                                                        Ayşe Atakan
                                                        Nilay Sezen
                                                        Sönmez Yıkılmaz
                                                        Nilgün Ceylan
                                                        Baykal Kent
                                                        Gülsen Tuncer
                                                        Yadigar Ejder

Subject / Konu:

Sydney'de bir otomobil fabrikasında çalışan Tayfun, sürekli Avustralya'ya gelirken İstanbul'da bıraktığı kızı Çiğdem ve oğlu Bora'yı hatırlamakta ve çocuklarının hasretiyle yanıp tutuşmaktadır. Geçim sıkıntısı yüzünden Avustralya'ya giden Tayfun, tüm gelirini çocuklarına yollamakta ve onları da yanına aldırabilmek için uğraşmaktadır.
Bankada çalışan Çiğdem, kendisiyle yakından ilgilenmekte olan zengin müşteri İrfan'la vakit geçirmeye başlar. İrfan, Çiğdem'e evlenme teklif eder. Bora ise sahildeki bir gece partisinde tanıştığı ve kısa sürede yakınlaştığı kendisinden yaşça büyük bir kadınla ilişkiye girer. Kadın, Bora'nın cebinden parayı, altından arabayı eksik etmez.
Tayfun, göçmen alımının durdurulması yüzünden evlatlarını yanına getirtememenin verdiği sıkıntıyı gece hayatıyla dağıtmaya çalışır. Gittiği gece kulübünde sarhoş seyircilerden biri intihar dansı yapan Japon dansçı Suzuki Toyomado'nun suratına içki fırlatır ve mekanda kavga çıkarır. Tayfun, sarhoş seyircinin haddini bildirse de başına aldığı darbe sonucu bayılır. Geceyi Suzuki'nin evinde geçiren Tayfun, Suzuki'yle aşk yaşamaya başlar.
İrfan, gazozuna ilaç attığı Çiğdem'e zorla sahip olur. İrfan'dan hamile kalan Çiğdem, intihar eder ama ölmez. Bora, Çiğdem'in başına gelenleri öğrenince İrfan'la konuşmaya gider ve ablasıyla evlenmesini ister. İrfan ise Bora'yı aşağlar. Bora, vazoyla kafasına vurduğu İrfan'ı öldürür.
Çocuklarının başına gelenleri gazeteden öğrenen Tayfun, para taşıyan bir minibüsten ihtiyacı olan 1000 doları çalar ve İstanbul'a giden ilk uçaktan kendisine yer ayırtır. Aşkı Suzuki'yle vedalaşan Tayfun, peşindeki polislerden kurtulup hava limanına ulaşmaya çalışır. Aşkı Tayfun'u kaybeden Suzuki, harakiri yaparak canına kıyar. Hava limanına ulaşmak üzere olan Tayfun, bir kamyonla çarpışır ve ölür.

Comment / Yorum:

Ayhan Işık sadece filmin başrol oyunculuğunu üstlenmekle kalmayıp filmin konusuna ve yapımcılığına da imza atmış. 1975 yılında çevrilen film, Ayhan Işık'ın son 5 filminden biri. Film, Ayhan Işık'ın kariyerinin son dönemlerinde ağırlık verdiği sosyal içerikli filmler sınıfına sokulabilir. Ancak Türk sinemasında seks furyasının hakim olduğu bir dönemde çekilmiş olan film, dönemin izlerini taşımaktan da geri kalmamış. Bu yüzden filmde bir hayli cüretkar sahne mevcut.
Filmin adı bazı kaynaklarda Yaşam Kavgası olarak geçse de; jenerikte ki isim Harakiri (İntihar). Ayhan Işık'ın sahnelerinin büyük bölümü Sydney'de çekilmiş. Özellikle dış mekan kullanımı başarılı. Sydney'in manzarası iyi kullanılmış.
Harakiri, "Küheylan" isimli tiyatro oyunundaki performansıyla adından oldukça söz ettiren ve büyük övgü kazanan Mehmet Ali Erbil'in ilk sinema filmi. Film, kariyerinin büyük bölümünü 2. sınıf komedi filmlerinde harcayan Mehmet Ali Erbil'i ciddi bir rolde seyretme fırsatı veriyor. Yan rollerde Cem Erman ve Nazan Adalı gibi genelde kötü rollerde görmeye alıştığımız oyuncular var. Nazan Adalı, Mehmet Ali Erbil'in canlandırdığı Bora karakteriyle ilişkiye giren olgun bir kadını canlandırmış ve cüretkar sahneleriyle filme damga vurmuş. Cem Erman ise gazoza ilaç atma numarasıyla adeta Nuri Alço'ya nazire yapan bir rol üstlenmiş.
Erotizm dozunun fazla kaçtığı ve filmin sonunun biraz havada kaldığı aşikar. Bu yüzden Harakiri'yi hem beğenilebilecek hem de eleştirilebilecek tarafları olan orta karar bir film olarak değerlendirmek doğru olur.

Imdb note : 3.4                              My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder