Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

4 Şubat 2012 Cumartesi

De Vrais Mensonges / Beautiful Lies / Güzel Yalanlar (2010)

Director / Yönetmen:

Pierre Salvadori

Screenplay / Senaryo:

Pierre Salvadori
Benoit Graffin

Cast / Kadro :

Audrey Tautou
Nathalie Baye
Sami Bouajila
Stephanie Lagarde
Judith Chemla
Daniel Duval
Patrice Bouret
Paul Morgan

Subject / Konu:

Emilie, ortağıyla birlikte bir kuaför dükkanı açar. Kuaför dükkanının ayak işlerini yaptırmak için Jean'ı işe alırlar. Jean, Unesco'da çalışmış, bir çok dil bilen, eğitimli bir adam olmasına karşın kendini olabildiğince sıradan biri olarak göstermeye çabalamaktadır. Emilie'e aşık olan Jean, kimliğini saklayarak, Emilie'e bir aşk mektubu gönderir. Jean'ın yanındayken mektubu alan Emilie, mektubu önemsemez ve buruşturup çöpe atar.
Babasının kendisinden bile genç bir kadınla beraber olabilmek için terkettiği annesi Maddy, kocasının hala kendisini sevdiği ve bir gün geri döneceği umudyla yaşamakta ve bu hastalıklı haliyle Emilie'yi çıldırtmaktadır. Babasının sevgilisinin hamile olduğunu ve annesinden boşanmak istediğini öğrenen Emilie, Maddy gerçekleri öğrenip büyük bir hayal kırıklığına uğramadan önce harekete geçer. Sanki Maddy'nin gizli bir hayranı varmış gibi mektup gönderip annesinin ilgisini babasından tamamen uzaklaştırmaya karar verir. Kendisine gelmiş aşk mektubunu çöpten çıkartır, temize çeker ve annesine gönderir.
Maddy, bir aşk mektubu aldığını, mektuptan etkilendiğini ve fakat gizemli hayranının kendisiyle iletişim kurmaya devam edip etmeyeceğinden korktuğunu Emilie'ye anlatır. Emilie çaresiz aşk mektuplarına devam etmeye karar verir. Mektubu postalaması için gönderdiği Jean, mektubu bizzat Maddy'nin posta kutusuna bırakınca; Maddy, Jean'ı gizli hayranı zanneder. Emilie, olayı açık etmemesi ve annesiyle birkaç kez görüşmesi için Jean'ı ikna eder. Jean, Maddy'nin gitgide artan yakınlaşma arzusundan bunalsa da; oyuna devam etmeye çalışır.
Emilie'nin kendisine aşk mektubu yollayan kişinin Jean olduğunu anlaması; Maddy'nin, kocasının kendisinden boşanmak ve hamile sevgilisiyle evlenmek istediğini öğrenmesi ve Emilie'le Jean'ın zaman zaman yakınlaşsalar da tuhaflıktan kurtulamayan ilişkileri, olayların iyice karışık bir hal almasına neden olur. Maddy, Jean'ın oyun oynadığını ve aslında Emilie'i sevdiğini farkına varır. Yaşananlardan yıpranan ve şehirden ayrılmaya karar veren Jean'ın sarhoşluğundan istifade eden Maddy, şehirden ayrılmadan önce Jean'la birlikte olur. O sırada Maddy'nin evine gelen Emilie'de annesiyle Jean'ın birlikte olduğunu şahit olur.
Eski kocası tarafından bir sergi daveti alan ve artık kendisiyle görüşmeyen Emilie'nin de bu daveti katılacağını öğrenen Maddy, başka bir şehirde çalışmakta olan Jean'ı sanki Emilie davet ediyormuş gibi sergiye davet eder. Birbirlerini sevmelerine rağmen bir türlü bir araya gelememiş olan Emilie ve Jean, sergide karşılaşırlar. Bu kez önlerinde herhangi bir engel olmayan 2 aşık, Maddy'nin bu ufak oyunuyla kavuşmuş olur.

Comment / Yorum:

Audrey Tautou'nün ilk sinema filmi olan 1999 yapımı "Venus Beaute - institut (Venüs Güzelleri)" adlı filmden sonra Nathalie Baye'le ve 2006 yapımı "Hors De Prix (Zengin Avcısı)" adlı filmden sonra yönetmen Pierre Salvadori'yle 2. kez çalışma fırsatını yakaladığı De Vrais Mensonges, ortalama bir romantik komedi filmi olarak nitelenebilir.
Genellikle romantik komedi türünde filmlerde seyrettiğimiz Audrey Tautou, Emille karakteriyle de kariyerinde benzerlerine rastlayabileceğimiz rollerden birini üstlenmiş. Deneyimli olduğu bir türde Audrey Tautou'nün performansının vasatın üzerinde olması şaşırtıcı değil. Nathalie Baye, filmin en akılda kalan karakteri Maddy'yi oldukça başarılı şekilde canlandırmış. Baye'in filmi çevirdiğinde 62 yaşında olduğunu söylersek; herhalde oyuncunun ne kadar formda ve dinamik olduğunu da anlatmış oluruz. Oyuncular arasındaki tek hayal kırıklığının Sami Bouajila olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu tip romantik komedilerde yer alan jön standartlarına uymayan Bouajila, oyunculuk olarakta pek tatmin edici sayılmaz.
De Vrais Mensonges, senaryosu klişelerle dolu olsa da; düşmeyen temposu, Fransız sinemasının 2 önemli aktristinin karşılıklı performansları ve gülümsetmeyi başarabilen bir film olması nedeniyle keyifle izlenebilecek bir romantik komedi.

Imdb note : 6.4                              My note : 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder