Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

6 Şubat 2012 Pazartesi

Johnny English Reborn / Johnny English'in Dönüşü (2011)

Director / Yönetmen:

Oliver Parker

Screenplay / Senaryo:

William Davies
Hamish Mccoll
Neal Purvis
Robert Wade

Cast / Kadro :

Rowan Atkinson
Gillian Anderson
Dominic West
Rosamund Pike
Daniel Kaluuya
Pik Sen Lim
                                                             Togo Igawa
                                                             Richard Schiff
                                                             Janet Whiteside
                                                             Mark Ivanir
                                                             Stephen Campbell Moore
                                                             Lobo Chan
                                                             Eric Carte
                                                             Roger Barclay
                                                             Tim Mcinnerny

Subject / Konu:

Mozambik'teki fiyaskodan sonra görevinden açığa alınan ajan Johnny English, Tibet'e gider ve sıkı bir eğitimden geçer. Çin başbakanına suikast düzenleneceğini öğrenen MI-7, en iyi ajanları olan Johnny English'i tekrar göreve çağırır. Johnny English, yardımcısı Tucker'la birlikte Hong Kong'a gider. Başbakanı öldürmek isteyenin Vortex adlı bir grup olduğunu ve Mozambik'te yaşananların aslında Johnny English'in suçu değil Vortex'in işi olduğu ortaya çıkar. Vortex grubundan Fisher, temizlikçi katil tarafından öldürülür. Johnny English, Vortex'in suikast için kullanacağı anahtarlardan Fisher'da olanı ele geçirse de; anahtarı uçakta çaldırır.
Johnny English, MI-7'nin davranış psikoloğu Kate'in kendisini hipnotize etmesi sayesinde Mozambik'te yaşananlara ve başkan Chambal'ın öldürülüş gününe geri döner. Detaylara girilince Vortex'in 3 üyesinin de suikast günü orada olduğu anlaşılır. Olayın bu şekilde aydınlatılmasından sonra Johnny English, Vortex grubunun üyelerinden Karlenko'nun peşine düşer. Temizlikçi katil, Karlenko'yu vurur. Karlenko ölmeden önce kendisindeki anahtarı Johnny English'e verir ve Vortex'in CIA, KGB ve MI-7'dan birer kişi tarafından oluşturulduğunu söyler. Böylece MI-7'da bir köstebek olduğu ortaya çıkar.
Tucker, Karlenko'nun bilgisayarında yaptığı araştırmalar sonucunda Vortex'in 3. üyesinin ve MI-7'deki köstebeğin Simon Ambrose olduğunu ortaya çıkarsa da; Johnny English, Tucker'a inanmaz. Elindeki anahtarı da yalanlarına inandığı Simon'a teslim eder. 3 anahtarı da ele geçirmiş olan Simon, Vortex'in MI-7'deki köstebeğinin Johnny English olduğu yalanıyla MI-7 teşkilatını Johnny English'in peşine takar. Peşindeki ajanlardan kaçmayı başaran ve fakat bacağından vurulan Johnny English, Kate'ten yardım ister.
Simon, elindeki 3 anahtarı birleştirir. Bu anahtarın açtığı çantadan beyin kontrol ilacı çıkar. Simon, bu ilaç sayesinde Çinli başbakana suikast yapmak için 500.000.000 dolarlık bir anlaşma yapar.
Kate, Vortex'in Mozambik'teki suikasti beyin kontrol ilacıyla gerçekleştirdiğini çözer. Simon, İngiliz başbakanla Çinli başbakanın görüşmelerinde bulunmak üzere birlikte İsviçre'ye gidecekleri Kate'i almak için Kate'in evine gelir. Kate, Simon'la giderken Johnny English, Mozambik'teki suikast gününü hatırlar. Suikast günü Fisher'la Karlenko'nun yanında duran 3. kişinin Simon olduğunu anımsayan Johnny English, Vortex'in 3. ajanının Simon olduğunu çözer. Peşindeki temizlikçi katilden kurtulmayı başardıktan sonra Tucker'ı da yanına alarak Simon ve Kate'in ardından İsviçre'ye gider.
Simon, MI-7'nin başkanı Pegasus'a yani Pamela'ya ilacı içirmeyi ve Çinli başbakanı öldürme emri vermeyi planlar. Johnny English, Pamela içkisine karıştırılmış ilacı içmeden gerçekleri Pamela'ya anlatır. Ancak içkiyi içen ve ilacın etkisi altına giren Johnny English, Simon tarafından Çinli başbakanı öldürme talimatı alır. Tibet'te aldığı öğreti, Johnny'nin komutlara direnmesine neden olur. Kendisiyle boğuşan Johnny English, Çinli başbakanı vurmamak için verdiği savaşı kazanır. İlacın etkisiyle nabzı düşen ve Kate'in öpücüğüyle hayata geri dönen Johnny English, vakit geçirmeden kaçmakta olan Simon'ın peşine düşer. Teleferikte yakaladığı Simon'ı ajan silahlarından biriyle öldürür.
Yaptığı bu büyük hizmetten dolayı tekrar şövalye ünvanı verilmek üzere saraya gelen Johnny, yine temizlikçi katilin saldırısına uğrar. Güvenlik görevlileri temizlikçi katili yakalarken; Johnny English, temizlikçi katil sandığı Kraliçe'yi etkisiz hale getirmeye uğraşmaktadır.

Comment / Yorum:

2003 yılında Peter Howitt'in çektiği "Johnny English" adlı filmin ardından 2011 yılında çevrilen serinin ikinci filmi Johnny English Reborn'un yönetmen koltuğunda bu kez Oliver Parker oturuyor. Yaklaşık 45.000.000 dolara mal olan film, 159.270.879 dolar hasılat elde ederek ciddi bir gişe başarısı elde etti.
Johnny English Reborn, serinin ilk filmiyle kıyaslandığında komedi düzeyinin daha aşağıda olduğu ve fakat aksiyon sahnelerinin ilk filme oranla daha başarılı kullanıldığı bir yapım olmuş. Senaryo, keyifli ve sürükleyici. Filmde ilk filmin oyuncu kadrosundan sadece Rowan Atkinson yer almış. Bu da filmin bir devam filmi değil de Johnny English'in yeni bir macerası olduğunu göstermeye yetiyor. Mr. Bean karakterinden aşina olunan Rowan Atkinson, Johnny English karakteriyle de kolay unutulmayacak, eğlenceli bir tipleme yaratmayı başarmış. Filmin en akılda kalan karakteri ise Pik Sen Lim'in canlandırdığı temizlikçi katil.
Kate rolünde izlediğimiz Rosamund Pike, bir Bond parodisi sayılabilecek bu filmde oynayarak, hem bir Bond filminde (2002 yapımı "Die Another Day / Başka Gün Öl" adlı filmde) hem de bir Bond parodisinde oynamış oldu. Rowan Atkinson'ın kızı Lily Atkinson, filmin ufak bir sahnesinde rol almış. (Johnny'nin kaskını kaptığı motorsikletli kız)
Genelde parodi sınıfına sokulabilecek bu tarz filmlerin devam filmleri başarısız olur. Ama Johnny English Reborn için bu kesinlikle geçerli değil. Film, ilk filmi izleyip beğenenlerin beklentilerini karşılayacak düzeyde. Belki ilk film kadar komik değil. Ancak ilk filmden daha iyi bir hikayesi olduğu söylenebilir. Özellikle eğlenceli aksiyon filmlerden hoşlananlar için biçilmiş kaftan.

Imdb note : 6.4                              My note : 7

1 yorum:

  1. Bu adamın ne tipini nede mimiklerini sevmem zaten komedi anlayışları garip ve çiğ pahalı ve özenli prodüktör olsa bile notum koca bir "SIFIR".

    YanıtlaSil