Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

8 Şubat 2012 Çarşamba

Zamani Baraye Masti Asbha / A Time For Drunken Horses / Sarhoş Atlar Zamanı (2000)

Director / Yönetmen:

Bahman Ghobadi

Screenplay / Senaryo:

Bahman Ghobadi

Cast / Kadro :

Ayoub Ahmadi
Rojin Younessi
Amaneh Ekhtiar-Dini
Madi Ekhtiar-Dini
Kolsolum Ekhtiar-Dini
Karim Ekhtiar-Dini
Rahman Salehi
Osman Karimi
Nezhad Ekhtiar-Dini

Subject / Konu:

Irak - İran sınırında kaçakçılık yapan kaçakçılar, İranlı çocukları Irak'ta yük taşıma, ambalaj yapma gibi işlerde çalıştırmakta, dönüşte İran sınırdan geçerlerken de çocuklarla gizlemeye çalıştığı kaçak ürünleri sınırdan geçirmeye çalışmaktadırlar.
5 çocuklu bir ailenin fertleri olan 2 kardeş Amaneh ve Ayoub da bu çocuk işçilerdendir. Anneleri kız kardeşlerini doğururken ölünce ablaları Rojin, evde kalıp kız kardeşlerinin bakımıyla ilgilenir. Amaneh ve Ayaoub ise bir yandan babaları gibi kaçakçılık işlerinde çalışırken bir yandan da sakat kardeşleri Madi'yle ilgilenmektedir.
İşten dönen çocuklar, babalarının ölüm haberiyle yıkılır. 8 çocuğu olan amcaları kendilerine bakamayacağını söyleyince; okulunu bırakmak zorunda kalan Ayoub, babasının yerini almaya çalışır.
Madi'nin ağrıları artmaya başlar. Madi'ye iğne yapan ve onu kontrol eden doktor, Madi'nin kötüleştiğini ve 4 hafta içinde ameliyat olması gerektiğini, ameliyat olsa dahi ancak 7 - 8 ay yaşayabileceğini söyler. Kardeşlerini seven ve onlara iyi davranan Ayoub, Madi'yi ameliyat ettirebilmek için iş arar. Amcası, Ayoub'a Yasin'in yanında bir iş bulur. Ayoub, katırı olmadığı için yükleri sırtında taşır. Yük taşıyan katırların soğuğa dayanabilmeleri için içeceklerine alkollü içecek karıştırılır.
Ayoub, 2 ay boyunca durmadan çalışsa da Madi'nin ameliyatı için gereken parayı kazanamaz. Kolu kırılan amcası, katırını çalışması için Ayoub'a verir. Ayoub pusuya düşse de kurtulmayı başarır.
Taher, Rojin'i amcasından oğlu için ister. Amcası Rojin'i verir. Taher, Madi'yi Irak'ta ameliyat ettirmek için elinden geleni yapacağına söz verir. Eve dönen Ayoub, kendinden habersiz Rojin'i veren amcasına çıkışır. Amcası da kendisine söz düşmediğini söylediği Ayoub'u tokatlar.
Rojin ailesi tarafından sınıra getirilir. Gelin gideceği aile, Madi'yi istemez ve başlık olarak bir katır verip Rojin'i alıp giderler.
Madi günden güne kötüleşmeye başlar. Amcasından habersiz Madi'yi ve katırı alıp yola çıkan Ayoub, Irak'ta katırı satıp Madi'yi ameliyat ettirmeye karar verir. Kaçakçılarla konuşan Ayoub, katırla yük taşıma karşılığında pusularla ve mayınlarla dolu sınırı kaçakçılarla birlikte geçmek için anlaşır. Yolda pusuya yakalanırlar. Katırlar, çok içki içirilip sarhoş oldukları için yere yıkılırlar. Yükleri boşaltılan bazı katırlar kalkmayı başarsa da; Ayoub, katırını kaldırmayı bir türlü başaramaz. Herkes kaçıp gider. Geride sadece Ayoub, Madi ve katır kalır. Katırı kaldırmayı başaran Ayoub, yola koyulur. Bir süre sonra karşısına dikenli teller çıkar. Ayoub, Madi ve katırla birlikte umudunu gerçekleştirebilme hayaliyle dikenli telleri aşar.

Comment / Yorum:

Film, İranlı yönetmen Bahman Ghobadi'nin ilk uzun metrajlı filmi. Zamani Baraye Masti Asbha'nın tüm teknik yetersizliklere rağmen çok başarılı bir ilk film olduğunu söylemek gerek. Yönetmen Ghobadi, bu filmle yakaladığı başarıyı daha sonra çektiği filmlerle perçimleyip dünyaca tanınan bir yönetmen olmayı başardı.
Filmdeki tüm oyuncular amatör oyuncu. Ana rollerin neredeyse tamamını oluşturan çocuklar, gerçekten İran - Irak sınırında kaçakçılık yaparak geçimlerini sağlayan çocuklar. Konusu gerçek hikayeye dayanan filmde oyuncular kendi hayatlarından kesitleri oynamışlar. Bu da filmin gerçekçiliğini ve inandırıcılığını en üst seviyeye çıkarmış. Özellikle Madi Ekhtiar-Dini'nin canlandırdığı Madi karakterinin hikayesi, kolay kolay unutulmayacak türden bir hikaye.
Zamani Baraye Masti Asbha, Cannes Film Festivali'nde "Fibresci" ve "Altın Kamera" ödülleri, Uluslararası Chicago Film Festivali'nde "Gümüş Hugo - Jüri Özel Ödülü", Uluslararası Gijon Film Festivali'nde "Jüri Özel Ödülü", Uluslararası Buster Çocuk Film Festivali'nde "Buster's Grand Prix" ödülü, Santa Fe Film Festivali'nde "Luminaria" ödülü, Uluslararası Tromso Film Festivali'nde "Don Kişot" ödülü, Uluslararası Sao Paulo Film Festivali'nde "Uluslararası Jüri Ödülü", Sarajevo Film Festivali'nde "En İyi İlk Film - Honorable Mention" ödülü, Uluslararası Banff Film Festivali'nde "En iyi film" ödülü, Edinburgh Film Festivali'nde "En iyi film" ve National Board of Reviews'ten "Nbr" ve "Freedom of Expression" ödüllerini kazanmayı başararak; uluslararası bir şöhrete kavuştu.
Zamani Baraye Masti Asbha, viski içirilip yola çıkarılan ve kaçakçılıkta kullanılan katırların ve her an mayınlarla ve pusularla karşı karşıya kalan çaresiz ve fakat umutlarını yitirmemiş çocukların hikayelerini olabildiğince ustaca anlatmayı başaran bir başyapıt olmakla beraber dünyaca tanınan bir film yapmanın yolunun yüksek bütçeli filmler çekmek ve tanınmış oyuncularla çalışmak değil gerçekçi hikayeye sahip ve samimiyetini seyirciye yansıtabilen bir film çekebilmekten geçtiğini kanıtlayan bir yapım.

Imdb note : 7.5                              My note : 9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder