Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Ocak 2012 Pazartesi

Abbas Yolcu (1959)

Director / Yönetmen:

Semih Evin

Screenplay / Senaryo:

Semih Evin

Cast / Kadro :

Renan Fosforoğlu
Necdet Tosun
Adile Naşit
Sadettin Erbil
Mürüvvet Sim
Dursune Şirin
Ayfer Yeniyuva
Nuri Genç
Osman Alyanak
                                                               Müşerref Çapan
                                                               Orhan Çağman
                                                               Bedri Çavuşoğlu
                                                               Saim Kantan
                                                               Suzan Avcı

Subject / Konu:

15 yıldır görmediği kız kardeşi Selma'dan İstanbul'a gelmesi için mektup alan Necdet, 1 yıl sonra arkadaşı Apti ile birlikte Bursa'dan yola çıkar. Bindikleri aracın şoförü araç daha Yalova'ya bile varmamışken Necdet ve Apti'yi indirir. Çünkü çok şişman olan Necdet, aracı yavaşlatmaktadır. Yol ortasında kalan Necdet ve Apti yollarına yürüyerek devam ederler.
İstanbula varan 2 kafadar, Necdet'in Selma'nın evini bulurlar. Ancak Selma'nın 6 ay önce bu evden taşındığını öğrenirler.
Necdet parkta gördüğü kendisi gibi şişman olan Didar'a aşık olur. Didar, parkta maç yapan çocuklardan Saim'in siyahi dadısıdır. Çocuklar, Necdet ve Apti'yi de maça çağırır. Simitçinin camekanını kıran Necdet ve Apti kaçarlar.
Gece eğlenmeye giden Necdet ve Apti, kekeme Necip'le kavgaya tutuşurlar ve pavyondan atılırlar. Aralarındaki anlaşmazlık çözülünce Necip'in karısı madam Siranuş, Necdet ve Apti'yi evlerine davet eder. Beraberce Necdet'in kız kardeşi Selma'yı aramaya başlarlar. Yolda karşılaştıkları Saim'e Selma'nın resmini gösterip tanıyıp tanımadıklarını sorarlar. Selma, Saim'in annesi olduğu için Necdet Selma'ya, hiç tanımadığı yeğeni Saim'e ve Selma'nın evinde dadılık yapan aşkı Didar'a kavuşmuş olur.
Selma, kısa sürede samimi olduğu madam Siranuş'a kocası Salih'i yersiz kıskançlıklarla evi terk etmek zorunda bıraktığını ve bu yüzden oğluyla mutsuz olduklarını anlatır. Siranuş, bu duruma çok üzüldüğü için Salih'i eve getirmek için harekete geçer. İşyerinde bulduğu Salih'i ikna eder ve evine geri getirir.
Didar'ı eniştesi Salih'ten isteyen Necdet, eniştesi evliliğe müsade edince; Didar ve Apti'yle Bursa yollarına düşer. Bu sefer 2 şişman bir arada olduğu için araç bulmaları imkansız hale gelir ve yürüyerek gitmek zorunda kalırlar.

Comment / Yorum:

Filmin görüntü kalitesi çok iyi. Sadece İstanbul görüntüleri ve sokak çekimleri için bile izlenebilecek bir film. Senaryoda bazı boşluklar var. Bu boşluklar şarkılarla, türkülerle ve danslarla doldurulmaya çalışılmış. Ama özellikle pavyon bölümü oldukça uzun tutulmuş.
Oyunculuklar vasatın üzerinde. Özellikle Necdet Tosun ve Adile Naşit'in keyifli performansları seyre değer. Filmde diğer önemli rollerde Renan Fosforoğlu ve Sadettin Erbil yer alıyor. Dikkatli seyirciler filmde birkaç saniye yer alan Suzan Avcı'yı da farkedebilirler.
Abbas Yolcu, sıradan bir hikayeye sahip olsa da zaman zaman güldürmeyi başarabilen, Laurel & Hardy filmlerinden de ziyadesiyle izler taşıyan keyifli bir yapım. Bol bol dış çekim içermesi nedeniyle 50'lerin sonundaki İstanbul'a göz atmak için de iyi bir fırsat olduğu söylenebilir.

Imdb note : 6.1                            My note : 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder