Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

3 Ocak 2012 Salı

Cassandra's Dream / Cassandra'nın Rüyası (2007)

Director / Yönetmen:

Woody Allen

Screenplay / Senaryo:

Woody Allen

Cast / Kadro :

Hayley Atwell
Colin Farrell
Sally Hawkins
Ewan Mcgregor
Tom Wilkinson
Clare Higgins
John Benfield
Ashley Madekwe
Andrew Howard
                                                             Peter-Hugo Daly
                                                             Richard Lintern
                                                             Philip Davis

Subject / Konu:

Araları gayet iyi olan 2 kardeş Ian ve Terry, bir tekne beğenirler ve almaya karar verirler. İlk başta paraları yetmese de; Terry'nin köpek yarışından kazandığı parayla tekneyi satın alırlar. Tekneye de yarışı kazandıran ve dolayısıyla tekneyi almalarını sağlayan köpeğin adını veririler; Cassandra'nın rüyası.
Araba tamirciliği yapan Terry, kumarda kazanmaya başlayınca kontrolünü yitirir ve karısı Kate'le satın almayı düşündüğü ev için para kazanmak umuduyla sürekli kumar oynamaya başlar. Bu alışkanlık, Terry'nin büyük bir borç batağına saplanmasına neden olur.
Bir gezinti dönüşü yolda gördüğü arabası bozulmuş Angela'ya yardım eden Ian, Angela'ya sırılsıklam aşık olur. Ian, oyunculuk yapan ve oldukça ihtiraslı olan Angela yüzünden büyük hayallerini hayata geçirmeye karar verir ve maddi arayış içersine girer.
Zengin ve bonkör amcaları Howard'ın Londra'ya geleceğini öğrenen Ian ve Terry, maddi sorunlarının çözüleceği konusunda umutlanırlar. Howard, Londra'ya gelince önce aile yemeğine çıkarlar, sonra da 3'ü bir köşeye çekilip birbirlerine dertlerinden bahsederler. Ian ve Terry'ye her konuda yardımcı olma sözü veren Howard, yeğenlerinden aleyhinde şahitlik yapacak ve kendisine büyük zarar verecek Martin Burns'ü öldürmelerini ister.
Howard'ın teklifini kabul eden Ian ve Terry, Burns'ü nasıl öldüreceklerine karar verip tek kullanımlık el yapımı 2 adet silah yaparlar. Uzun süren ve birkaç kez değişmek zorunda kalan bir takibin ardından kuytu bir yerde kıstırdıkları Burns'ü öldürürler.
Cinayetin ardından Ian için herşey mükemmel gitmeye başlar. Angela ile birlikte Los Angeles'a gidip aldığı otellerin başına geçecek ve Howard'ın bağlantıları sayesinde Angela'yı önemli kişilerle tanıştırıp, ona iyi bir oyunculuk kariyeri sağlayacak olan Ian, Terry'nin cinayetin ardından girdiği bunalım yüzünden herşeyi kaybetmekle karşı karşıya kalır. Çünkü Terry, çektiği vicdan azabı yüzünden suçunu itiraf edip teslim olmayı bile göze almıştır.
Terry'nin durumunu Howard'a anlatan Ian, Terry'yi intihar süsü vererek öldürmeye karar verir. Ian, Terry'yi Cassandra'nın rüyasına binip denize açılmaya ikna eder. Planı, Terry'nin birasına yüksek dozda ilaç karıştırıp kardeşini öldürmek olan Ian, son anda planından vazgeçer. Terry ile itiştikleri sırada düşüp kafasını vuran Ian ölür. Zaten cinayet işlediği için bunalımda olan Terry, bir de kardeşinin ölümüne sebep olduğu için intihar eder. Çok geçmeden 2 kardeşin cesedi bulunur.

Comment / Yorum:

Woody Allen'ın 2005 yapımı "Match Point (Maç Sayısı)" ve 2006 yapımı "Scoop" filmlerinden sonra İngiltere'de çektiği 3. film olan Cassandra's Dream, yönetmenin oyuncu kadrosunda herhangi bir Amerikan oyuncu olmadan çektiği ilk film olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 13.000.000 sterline mal olan film, 971.561 dolar hasılat ederek gişede mutlak başarısızlığa uğradı.
Cassandra's Dream, daha ziyade kadın-erkek ilişkilerini işlemesiyle ve absürd komedi örnekleriyle tanıdığımız Woody Allen'ın farklı bir denemesi. Film, 2 kardeş ekseninde insanların nasıl cinayet işlemek zorunda kaldıklarını, bazı insanların ihtirasları uğruna işlediği günahları nasıl görmezden geldiklerini, bazılarınınsa vicdan azabıyla yanıp tutuştuklarını ve hayatlarının kahrolduğunu samimi bir dille resmediyor.
Ewan Mcgregor idealleri ve aşkı uğruna kardeşini dahi öldürmeyi düşünecek kadar gözünü karartan Ian rolünde, Colin Farrell zar zor karar verip cinayet işleyen ve cinayetin ardından pişman olup vicdan azabı çeken Terry rolünde, Hayley Atwell çılgınca arzulanan ihtiraslı güzel Angela rolünde ve Tom Wilkinson önündeki engel her ne olursa olsun gücüyle engelleri yok etmek için kullanan Howard rolünde karşımıza çıkıyor. Rolleriyle özdeşleşen oyunculuk performansları, oyuncu seçimlerinin ne kadar yerli yerinde olduğunu kanıtlar nitelikte.
Cassandra's Dream, klasik Woody Allen sinemasının dışında kalan bir film. Bu nedenle özellikle komedi beklentisiyle filmi izleyecek olanlar hayal kırıklığına uğrayabilir. Yaptığı vicdan muhasebesi ve her başarılı planın başarılı sonuçlar veremeyebileceği şeklinde önermesiyle oldukça farklı bir Woody Allen filmi izlemek isteyenlerinse sevecekleri bir yapım.

Imdb note : 6.8                            My note : 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder