Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

6 Ocak 2012 Cuma

Nihavend Mucize (1997)

Director / Yönetmen:

Atıf Yılmaz

Screenplay / Senaryo:

Zeynep Avcı

Cast / Kadro :

Türkan Şoray
Haluk Bilginer
Lale Mansur
Beyazıt Öztürk
Şükran Güngör
Tanju Tuncel
Deniz Türkali
Mihrace Yelenkülüğ
Meltem Savcı
                                                               Sabina Sanzio
                                                               Martin Fiyer
                                                               Adnan S. Kantoğlu
                                                               Hüseyin Karşın
                                                               Rezzan Metin

Subject / Konu:

Ortağı Nejat'la birlikte bir film şirketi olan Erol, aradan 25 yıl geçse de trafik kazasında ölen annesini hala unutamamıştır. Annesinin öldüğü kazada arabayı kullanan ve kazadan kurtulmayı başaran babasını annesinin katili olarak görmektedir.
Rüyalarında sevgilisi İris'i gören Erol, her seferinde rüyalasının devamında İris'in annesi Suzan'a dönüşmesiyle şok geçirerek uyanmaktadır. Yine böyle bir rüyanın ardından uyanan Erol, annesini karşısında bulur. İlk başta hala rüyada olduğunu zannetse de; çok geçmeden annesinin öbür taraftan geri geldiğini anlar. Hem ölmüş hem de olması gerekenden çok genç görünen annesini, çevresine teyzesi olarak tanıtır. Suzan, güzelliği ve samimiyetiyle Erol'un çevresindekilerin özellikle de çapkın Nejat'ın dikkatini çekmeyi başarır.
Kocası Asım'a gidip ona gerçekleri anlatan Suzan, Asım'la Erol'un arasını yapmaya çalışır. Erol'un kendisine soğuk davrandığını anlatan İris'e da öğütler verir.
Suzan'la birlikte vakit geçirmeye başlayan Nejat, Erol'u çılgına çevirir. İris, aklını fikrini annesiyle bozan Erol'u terkeder. Varlığının Erol'un hayatını olumsuz etkilediğini farkına varan Suzan, öteki tarafa gitmeye karar verir.
İris'i başka bir erkekle yemek yerken görüp kıskanan Erol, İris'in evine gider ve onu ne kadar sevdiğini söyler. İlk kez annesinin nerede olduğunu ve ne yaptığını umursamayan Erol, İris'le ateşli bir gece yaşar. Sabah İris'le birlikte evine dönen Erol, annesinin gittiğini görünce sevinir.
Nejat'la birlikte uçuş yapan Suzan, Nejat'la vedalaştıktan sonra uçaktan çıkarak semaya doğru yükselir. Kalp krizinden ölmüş olan Asım, Suzan'a katılır ve birlikte uçarlar.

Comment / Yorum:

Atıf Yılmaz'ın 1988 yapımı "Arkadaşım Şeytan" adlı filminden sonra 2. fantastik komedi denemesi olan Nihavend Mucize, Arkadaşım Şeytan gibi başarılı bir iş olamadı. Başta Türkan Şoray olmak üzere önemli isimleri bir araya getiren film, ayakları yere basmayan ve güldürmekten uzak hikayesiyle hayal kırıklığı yaratmanın ötesine geçemiyor.
Oyunculuk performansları vasatın üzerinde de olsa ortada bir senaryo olmadığından; bu performanslar, boşa harcanmış emekler olarak nitelendirilebilir. Oyuncu kadrosunda muhtemelen popülaritesi kullanılmak için oyuncu kadrosuna dahil edilmiş Beyazıt Öztürk haricinde olumsuz eleştiri yapılabilecek bir oyuncu yok. Türkan Şoray, her devrin kadını olduğunu kanıtlar nitelikte bir performansla başarılı bir karakter yaratmış. 1960 yılında sinemaya başlayan birisinin 90'ların 2. yarısında bile hem oyunculuk hemde güzellik bakımından bu kadar formda olması, 40'lı yaşlara gelince sinemadan silinmeye başlayan dünya ve Hollywood yıldızları dikkate alınırsa; eşine pek kolay rastlanamayacak bir başarı hikayesi. 1996 yılında rol aldığı "80. Adım" ve "İstanbul Kanatlarımın Altında" ve 1997 yılında rol aldığı "Masumiyet" filmleriyle giderek tüm dikkatleri üzerine çekmeye başlayan Haluk Bilginer, filmin ana karakteri Erol'u da rolün hakkını vererek canlandırmış. Lale Mansur'un oyunculuk gücünden ziyade cazibesiyle ön planda olduğu ve rolüyle örtüştüğü söylenebilir. Şükran Güngör, pekte büyük sayılmayacak Asım karakterini samimi ve duru oyunculuğuyla yorumlamış ve belki de filmin tek gerçekçi karakterini yaratmayı başarmış.
9 hafta vizyonda kalan film 79.883 seyirciye ulaştı. 11. Adana Altın Koza Film Festivali'nde "En iyi kurgu" dalında Altın Koza ödülü, 34. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi kurgu" ve "En iyi görüntü yönetmeni" dallarında Altın Portakal ödülü kazandı.
Atıf Yılmaz'ın kariyerinin en zayıf filmlerinden biri olan Nihavend Mucize, 1996-1997 yıllarında tekrar şahlanmaya çalışan Türk sinemasının başarısız yapımlarından biri. Bu yüzden filmi izlememiş olanların pekte bir şey kaybettiği söylenemez.

Imdb note : 4                              My note : 3.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder