Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

4 Ocak 2012 Çarşamba

Kaledeki Yalnızlık (2011)

Director / Yönetmen:

Volga Sorgu

Screenplay / Senaryo:

Volga Sorgu

Cast / Kadro :

Numan Çakır
Özlem Tekin
Tolga Sarıtaş
Yıldırım Bayazıt
Nur Sürer
Menderes Samancılar
Erkan Can
Ali Erkazan
Cengiz Sezici
                                                               Atilla Saral
                                                               Osman Gidişoğlu
                                                               Erkan Bektaş
                                                               Ümit Karan
                                                               Volga Sorgu

Subject / Konu:

Bir trafik kazası sonucu eşini kaybeden Nurettin, liseye giden oğlu Feyyaz'la birlikte kıt kanaat geçinerek yaşamını sürdürmektedir. Amatör bir takımda kalecilik yapan Nurettin, 39 yaşına gelmiş, geçmişteki tüm başarılarına rağmen eski günlerinden çok uzakta ve yediği goller yüzünden kendi taraftarının dahi alay konusu olmuştur.
Tek umudu oğlu Feyyaz'ın üniversiteyi kazanması olan Nurettin, Feyyaz'la iletişim kurmakta zorlanmakta ve oğluna her zaman şefkatle yaklaşan ablası ve eniştesi sayesinde Feyyaz'la ilişkisini ayakta tutmaya çalışmaktadır.
Almanya'dan ziyaretlerine gelen ve fakat asıl amacı yeğeni Feyyaz'ı Almanya'ya götürmek olan Zenoş, evde bir sıcaklık yaratmakla kalmaz; Feyyaz'la Nurettin'i de birbirlerine yakınlaştırmayı başarır. Zenoş, eniştesi Nurettin'in oğlu için çırpınışlarını görünce Feyyaz'ı Almanya'ya götürme fikrinden vazgeçer.
Takım başkanının sezonun bitimine 2 maç kala Nijeryalı bir kaleciyi takıma dahil etmesiyle futbolu bırakmaya karar veren Nurettin, eniştesinin çalıştığı lunaparkta penaltı kurtarıp para kazanmaya çalışır.
Feyyaz ve arkadaşları, babasının jübile maçına çıkabilmesi için Nijeryalı kaleciyi korkutup kaçırırlar. Sezonun son maçı, maçtan 1 puan dahi kazanırsa şampiyon olacak rakip takımladır. Rakip takım başkanı, kulüp başkanını bacağından vurdurduğu için rakiplerini baltalamak gayesinde olan kulüp Nurettin'i son maçta kaleye geçmesi için geri çağırır.
Nurettin, rakip takımdan şike teklifi alır. Paraya çok ihtiyacı olan Nurettin, şike teklifini kabul eder. Nurettin'in takımı maça golle başlasa da; Nurettin penaltı yaptırır ve gol yer. Feyyaz, teyzesi Zenoş ve Zenoş'un Almanya'da iken arkadaşı olan ünlü futbolcu Ümit Karan'la birlikte ilk kez babasının bir maçını seyretmek için gelir. İlk yarı 1-1 berabere biter. Maçın 2. yarısında kalesinde devleşen Nurettin, bir de gol atıp maçı takımının kazanmasını sağlar. Nurettin, sahaya dalan rakip takım seyircisinden kaçmayı başarsa da rakip takım başkanı ve onun adamı tarafından mezarlıkta kıstırılır ve öldürülür.

Comment / Yorum:

Her ne kadar futboldaki mevkilerden biri olarak nitelendirilse de; aslında kalecilik, futbolculuktan farklı bir meslektir. Çünkü kalecilerin hataları, futbolcuların hatalarına benzemez. Futbolcular hata yapsa da geride kaleyi savunabilecek bir kaleci vardır. Ama kaleci hata yaparsa; kale düşer. Son maçlarını oynayan veteran bir kalecinin hikayesini anlatan film, kalecilerin hatalarının çoğu zaman telafisi olmadığının ve bu nedenle maçlara en çok etki eden oyuncuların kaleciler olduğunun altını çizmeye çalışıyor. Kalecilik genelinden oğlu için birşeyler yapmaya çalışan bir baba özeline inince de; meslek onuruyla oğlunun geleceği arasında kalan bir baba çıkıyor karşımıza.
Çok sade bir hikayeye sahip olan Kaledeki Yalnızlık, klişelerle dolu senaryosuyla vasatı aşmayı başaramamış. Spor temalı filmlerde çoğu zaman karşımıza çıkan yaşlı sporcunun yerine genç bir sporcu transferi yapılması, son maçta yaşlı oyuncuya tekrar ihtiyaç duyulması ve bu yaşlı sporcunun son maçında harikalar yaratması klişeleri filmi oldukça sıradanlaştırmış. Şikeyi kabul etmiş, ancak daha sonra meslek onuru ağır bastığı için maçı satmaktan vazgeçmiş kalecinin yaptığı kurtarışlarla devleşmesi yeterli olacakken; bir de çıkıp gol atması ise klişeden de öte bir abartı olmuş.
Filmin 2 temel karakterini canlandıran Numan Çakır ve Tolga Sarıtaş, sönük performanslarıyla hayal kırıklığına neden oluyorlar. Nur Sürer, Menderes Samancılar ve Erkan Can gibi önemli isimlerin canlandırdığı filmin yardımcı karakterleriyse başarılılar.
Oyuncu Volga Sorgu'nun ilk yönetmenlik denemesi olan film, her ne kadar iyi niyetli olsa da vasatı aşamayan bir film olmuş. 7 hafta vizyonda kalan film sadece 8542 seyirciye ulaşarak gişede de başarısızlığa uğradı. Kaledeki Yalnızlık, sıkılmadan izlenebilecek ve fakat seyirciye fazla bir şey vadetmeyen bir film.

Imdb note : 6.4                            My note : 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder