Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

7 Ocak 2012 Cumartesi

Dirty Pretty Things / Kirli Tatlı Şeyler (2002)

Director / Yönetmen:

Stephen Frears

Screenplay / Senaryo:

Stephen Knight

Cast / Kadro :

Chiwetel Ejiofor
Audrey Tautou
Sophie Okonedo
Sergi Lopez
Benedict Wong
Zlatko Buric
Kenan Hüdaverdi
Damon Younger
Paul Bhattacharjee
                                                             Darrell D'Silva
                                                             Sotigui Kouyate
                                                             Abi Gouhad

Subject / Konu:

Kaçak olarak Londra'da yaşayan Okwe taksi şoförlüğü ve The Baltic Hotel'de resepsiyonistlik yapmaktadır. Tıp bilgisi de olduğu için çevresindekiler hastalıklarında ona danışmaktadır. Okwe, uyuya kalmamak için uyarıcı kullanmaktadır.
Bir gün otel odalarından birinde klozetin tıkandığını farkeder ve klozeti tıkayan şeyi çıkarmaya çalışır. Klozeti tıkayan şey bir insan kalbidir. Durumu patronuna bildirir. Patronu Juan'sa bu tip şeylerin olabileceğini söyleyerek olayı kapatır.
Otelde çalışan Türk kızı Şenay'la ev arkadaşlığı yapan Okwe, Şenay'ın izin belgesinin iptal edilmemesi için Şenay'la aynı evde kaldığını gizlemektedir. Şenay ayrıca otelde yasadışı olarak çalıştığını da gizlemek zorundadır. Okwe, Göçmen bürosunun ansızın yaptığı bir baskında camdan atlayarak kaçsa da; Şenay'ın çalıştığı otele dair izler bulan memurlar, otele de gelip arama yaparlar. Durumu anlayıp kapı görevlisi Ivan sayesinde Şenay'ın otele girmesini engelleyen Okwe, Şenay'ın başını beladan kurtarır.
Okwe, Şenay'ın iznini riske atmamak için evden ayrılmaya karar verir. New York'a gitme hayalleri kuran Şenay'da başka bir yerde çalışmaya başlamak için işten ayrılır. Şenay'ın kalan alacaklarını almak için Juan'ın yanına giden Okwe, böbreği alınmış ve ameliyat yeri açık bırakılmış perişan halde bir adam görür. Adama yardım edebilmek için arkadaşı Guo Yi'nin çalıştığı hastahaneye gider. Ancak Guo Yi orada olmadığı için hastabakıcı kılığında ilaç çalmak zorunda kalır. Tedavi ettiği ve ilaç bıraktığı adamın İngiliz pasaportu alabilmek için böbreğini verdiğini, Juan'ın da sahte pasaport sağlamak karşılığında aldığı böbrekleri sattığını öğrenir.
Göçmen bürosu memurları Şenay'ın yeni çalışmaya başladığı dikiş atölyesine de baskın yapar. Patronu Şenay'ı ihbar etmekle tehdit edip onunla zorla ilişkiye girer.
Okwe'nin gerçek kimliğini araştırıp onun aslında Nijeryalı bir doktor olduğunu öğrenen patronu, Okwe'ye böbrek ameliyatlarını yapması için baskı yapar. Bu iş karşılığında hem Şenay'a hemde kendisine sahte pasaport ayarlayabileceğini söyler.
Patronunun tekrar cinsel ilişkiye zorladığı Şenay, bu kez direnir ve fabrikadan kaçar. Yaşadıklarını Okw'ye anlatır ve ona sığınır. Çünkü Okwe'yi sevmektedir. Patronunun ameliyat yapmaya zorladığı Okwel'de işten ayrılır. Kendisine aşık olan Şenay'a bir karısı olduğunu anlatan Okwe, Londra'da sadece hayatta kalma mücadelesi verdiğini söyler.
Şenay böbreğini satarak sahte bir pasaport sahibi olabilmek için otele gelir. Otel sahibi, pasaport için böbreğini vermesi dışında kendisiyle birlikte olmasını da şart koşunca Şenay çaresizce bu isteği kabul eder. Şenay'ı arayan ve en sonunda otelde bulan Okwe, Juan'a Şenay'ın ameliyatını kendisinin yapacağını ve karşılığında kendisi için sahte pasaport istediğini söyler. Guo Yi sayesinde hastahaneden gerekli ekipmanı alıp otele getiren Okwe, odalardan birini ameliyathane gibi hazırlar. Juan ameliyattan önce pasaportları teslim eder. Okwe, Juan'dan ameliyat esnasında yanında kalmasını ve kendisine yardım etmesini ister. Böbreğin teslimatının nasıl yapılacağını öğrenen Okwe, verdiği içecekle Juan'ı bayıltır. Şenay ve otelde fahişelik yapan Juliette'in yardımıyla otel sahibinin böbreğini ameliyatla alır. Böbreğin teslimatını yapıp parayı alırlar.
Okwe Şenay'a, bazı kişilere direndiği için karısının ölümüne neden olduğunu, 7 yaşında Valerie isminde bir kızı olduğunu ve Lagos'a onun yanına gitmek zorunda olduğunu söyler. Hava limanına gelen Şenay ve Okwe birbirlerini sevdiklerini söyleyerek vedalaşırlar. Şenay, New York'a; Okwe ise Lagos'a gider.

Comment / Yorum:

Dirty Pretty Things, kaçak göçmenlerin, özellikle de kadın kaçak göçmenlerin yaşadığı trajedik olayları tüm sarsıcılığıyla ortaya koyan bir film. Şayet kaçak bir göçmenseniz; yaşadığınız yerin medeniyetin beşiği İngiltere bile olması size her yeni gün tehlikeli bir hayat sunmaktan başka bir şey sağlamaz. Göçmen bürosunun baskınları, köle gibi çalıştıran hatta şantajla istismarda bulunan patronlar, sahte bir pasaport uğruna böbreğinden vazgeçen insanlar ve tüm bu keşmekeşin ortasında kalmış Okwe ve Şenay.
Yaklaşık 10.000.000 dolara mal olan film, 8.111.360 dolar hasılat elde etti. Gişede kar edemeyen Dirty Pretty Things, festivallerde ise bir dolu ödül ve adaylık kazanmayı başardı. "En iyi özgün senaryo" dalında Oscar'a aday gösterilen film, Venedik Film Festivali'nden "Sergio Trasatti" ödülü, San Diego Film Eleştirmenleri Cemiyeti'nden "En iyi film" ödülü, İngiliz Bağımsız Film Ödülleri'nden "En iyi İngiliz filmi", "En iyi senaryo" ve "En iyi yönetmen" ödülleri, Edgar Allan Poe Ödülleri'nden "En iyi senaryo" ödülü, Evening Standard British Film Ödülleri'nden "En iyi film", "Uzun Metraj Film" kategorisinde Humanitas Ödülü, Londra Film Eleştirmenleri Birliği'nden "En iyi senaryo" ödülü ve National Board of Review'in verdiği "İfade özgürlüğü" ve "Özel takdir" ödüllerini kazandı.
Filmde Şenay karakterinin, annesi gibi bir yaşam sürmek istemediği için Türkiye'den kaçtığı ve 2 kez duvarda gözüken Yılmaz Güney posteri haricinde Türkiye ile ilgili başka detay kullanılmamış. Ama buna rağmen Audrey Tautou, İngilizce konuşarak oynadığı ilk film olan Dirty Pretty Things'te saf, güzel ve adeta aç kurtlar tarafından avlanılmaya hazır bir kuzuyu andıran Şenay karakterine başarıyla bürünmüş.
Filmin ana karakteri Okwe'yi canlandıran Chiwetel Ejiofor, filmdeki performansından ötürü San Diego Film Eleştirmenleri Cemiyeti'nden "En iyi erkek oyuncu", Londra Film Eleştirmenleri Birliği'nden "Yılın en iyi İngiliz erkek oyuncusu", Evening Standard British Film Ödülleri'nden "En iyi erkek oyuncu", İngiliz Bağımsız Film Ödülleri'nden "En iyi erkek oyuncu", Black Reel Ödülleri'nden "En iyi erkek oyuncu" ve American Black Film Ödülleri'nden "En iyi erkek oyuncu performansı" ödülü olmak üzere toplam 6 ödül kazandı. Üstün performansı ve topladığı ödüller, Dirty Pretty Things'in Chiwetel Ejiofor'un kariyerinin en önemli filmi olduğunu gösteriyor.
Dirty Pretty Things; aksiyon, gerilim ve trajediyi ustaca harmanlayan bir yönetmen, gerçekçi ve etkileyici oyunculuklar ve kaçak göçmenlerin yaşadıklarını tüm çıplaklığıyla sergileyen müthiş bir senaryonun başarılıca sentezlenmesinden oluşmuş özel bir yapım.

Imdb note : 7.4                            My note : 8.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder