Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

5 Ocak 2012 Perşembe

Carnage / Acımasız Tanrı (2011)

Director / Yönetmen:

Roman Polanski

Screenplay / Senaryo:

Yasmin Reza
Roman Polanski

Play / Oyun:

Yasmin Reza (from "Le Dieu Du Carnage")

Cast / Kadro :

Jodie Foster
Kate Winslet
Christopher Waltz
John C. Reilly
                                                             Elvis Polanski
                                                             Eliot Berger

Subject / Konu:

11 yaşlarındaki Ethan ve Zachary'nin parktaki kavgası, Zachary'nin bir sopayla vurduğu Ethan'ın 2 dişini kırmasıyla sonuçlanır. Çocukların aileleri medeni şekilde bir araya gelip olayı tatlıya bağlamaya karar verir. Zachary'nin anne ve babası Nancy ve Alan, Ethan'ın annesi ve babası Penelope ve Michael'i evlerinde ziyaret eder.
Son derece nazikçe başlayan görüşme zaman zaman hararetlenir. Çıkan tartışmaların ardından Nancy ve Alan birkaç kez gitmeye yeltense de; kendilerini tartışmaktan bir türlü alamamaları oturma odasına tekrar geri dönmelerine neden olur.
Alan'ın sürekli çalan ve olayla ilgili konuşmanın kesilmesini sağlayan cep telefonu, Penelope'nin Nancy'nin midesinin bozulmasına neden olan tuhaf tatlısı, Michael'ın hamsterlarını dışarıya saldığını söyleyip Nancy tarafından eleştirilmesi, Nancy'nin Penelope'nin çok değer verdiği dergilerinin üzerine kusması, Penelope'nin Nancy'nin kusmasını tepkiyle karşılayışı, Michael'ın Penelope'yi kızdırıp aralarındaki sorunları açık etmesi; olayın 2 çocuğun basit kavgasının ele alınışından farklı bir boyuta taşınmasına neden olur.
Sarhoş olan Nancy, sürekli çalmasına katlanamadığı Alan'ın cep telefonunu alıp vazonun içine atar. Alan'ın işine bağımlı ve duyarsız tavrını yargılar. Michael, Penelope'yi kışkırtmaya devam eder. 2 çift birbirleriyle dalaşmaya da devam eder. Nancy tekrar gitmeye yeltendiği sırada Alan'ın cep telefonu yeniden çalar.

Comment / Yorum:

Roman Polanski'nin Fransız oyun yazarı Yasmin Reza ile birlikte yazarın "Le Dieu Du Carnage (Vahşet Tanrısı)" adlı tiyatro oyunundan uyarlayarak senaryosunu yazdığı Carnage, New York'ta geçen bir hikaye olmasına karşın Roman Polanski'nin Amerika'ya giriş yasağından dolayı Fransa'da çekilmiş.
Yaklaşık 25.000.000 dolara mal olan film, önemli oyuncuları bir araya getirmesiyle dikkat çekiyor. Tiyatro oyunu uyarlaması olması ve filmin büyük bölümünün tek mekanda geçiyor olması nedeniyle filmin süresi kısa tutulmuş. Ancak filmin 79 dakikalık süresi bile daha en başından nereye gideceği belli olan, sürekli kendini tekrarlayan ve izlemeye başladıktan kısa süre sonra sıkıcı bir hal alan film için yetipte artan bir süre.
Her ne kadar oyunculuk performansları tatmin edici düzeyde de olsa; sinemaya pek uyum sağlayamamış gibi görünen bu kara-komedi türündeki oyun uyarlaması, beklentileri karşılayabilecek seviyede değil. Elbette Le Dieu Du Carnage'ın sinemaya uyarlanmaya ne kadar müsait olduğunu da tartışmak gerekir. Büyük bölümü tek mekanda geçen ve düşük tempoda seyreden bir oyun uyarlaması, iyi oyuncuları bir araya getirmeyi başarsa da sıkıcılığın hakim olmasıyla başarısız olmaktan kurtulamıyor.
Venedik Film Festivali'nde "Küçük Altın Aslan" ve Boston Film Eleştirmenleri Topluluğu'nun verdiği "En iyi oyuncu kadrosu" ödüllerini kazanan film, zaten 3'ü önceden Oscar kazanmayı başarmış 4 başrol oyuncusunun performanslarından ötürü başka ödüller de kazanabilir.
Carnage, önemli oyuncuların oyunculuk performanslarını görmek için izlenebilecek ve tiyatro uyarlamalarına meraklı olanların sevebileceği bir film olsa da kuvvetle muhtemel izlerken ve izledikten sonra sıkıcılığıyla vurgulanacak bir yapım.

Imdb note : 7.6                            My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder