Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

27 Aralık 2011 Salı

Rear Window / Arka Pencere (1954)

Director / Yönetmen:

Alfred Hitchcock

Screenplay / Senaryo:

John Michael Hayes

Short Story / Kısa Hikaye:

Cornell Woolrich (from "It Had To Be Murder")

Cast / Kadro :

James Stewart
Grace Kelly
Wendell Corey
Thelma Ritter
Raymond Burr
                                                            Judith Evelyn
                                                            Ross Bagdasarian
                                                            Georgine Darcy
                                                            Sara Berner
                                                            Frank Cady
                                                            Jesslyn Fax
                                                            Rand Harper
                                                            Irene Winston
                                                            Havis Davenport
                                                            Alfred Hitchcock

Subject / Konu:

L. B. Jeffries ya da namı diğer Jeff, fotoğrafçılık yapmaktadır. Bir araba yarışının fotoğraflarını çektiği sırada kaza geçiren ve bacağını kıran Jeff, New York'taki dairesinden uzun süre dışarı çıkamayacağı ve sıkıntıdan patlayacağı bir hayat sürmek zorunda kalır.
Zaman zaman ziyaretine gelen sevgilisi Lisa'yla geçirdiği vaktin haricinde arka pencereden fotoğraf makinesiyle çevredeki komşu daireleri seyretmeye başlayan Jeff, insanların özel hayatlarıyla ilgili çeşitli bilgiler edinir.
Jeff'in abartılı şekilde komşu daireleri röntgenlemesi, bakıcısı Stella ve Lisa'nın dikkatinden kaçmaz. Ama aslında Jeff'in bu abartılı röntgenciliğinin arkasında Jeff'i şüpheye düşüren bir olay yatmaktadır; bir komşusunun öldürülmüş olabileceği düşüncesi.
Düşüncelerini Stella ve Lisa'yla paylaşan Jeff, onların da olaya ilgi göstermesiyle kendisini olayı araştırmaya iyice verir. Lisa'da Jeff'e yardım etmeye başlar. Şüphelendikleri kişiyi polise ihbar etseler de; polis ortada bir cinayete dair delil bulamaz.
Jeff ve Lisa, işin peşini bırakmaz. Ama şüphelendikleri adam Lars Thorwald, artık kendi canları için de bir tehdit haline gelir. Jeff ve Lisa olayın üzerine gitmeye devam ederken, Lars'ta katil olduğunu ortaya çıkarmaya çalışan Jeff'i öldürmek için gelir. Öldürülmekten son anda kurtulan Jeff, Lars'ın katil olduğunu ve öldürdüğü kadını nereye gömdüğünü ortaya çıkarır.

Comment / Yorum:

John Michael Hayes'in, Cornell Woolrich'in "It Had to be Murder" adlı kısa hikayesinden uyarlayarak senaryosunu yazdığı film, 1924 yılında hamile metresi Emily Kaye'i öldürdükten sonra parçalayan ve bir rivayete göre kurbanının baş kısmını şöminesinde yakan ve kalan diğer parçaları tren penceresinden fırlatan, diğer rivayete göreyse 4 parçaya böldüğü kurbanının iç organlarını bisküvit ve şapka kutularına koyarak sobada kaynatan katil Patrick Mahon'un gerçek hikayesinden de izler taşımakta.
Yaklaşık 1.000.000 dolara mal olan film, 30.000.000 dolar hasılat elde ederek gişe de büyük başarı elde etti. Ama ödülden, özellikle de Oscar heykelciğinden yana yüzü hiç gülmeyen Alfred Hitchcock, bu filmiyle de "En iyi yönetmen" Oscar'ına uzanamadı. "En iyi yönetmen"in de aralarında bulunduğu 4 dalda Oscar'a aday gösterilen film, ödüllerin hiçbirini kazanamadı.
Daha önce 1948 yapımı "Rope (İp)"ta James Stewart'la, 1954 yapımı "Dial M For Murder (Cinayet Var)"da da Grace Kelly'le birlikte çalışan Alfred Hitchcock, Rear Window'da bu oyuncularla 2. kez çalışır. Daha sonradan 2 kez daha çalışacağı (1956 yapımı "The Man Who Knew Too Much" ve 1958 yapımı "Vertigo"da) James Stewart, yönetmenin Cary Grant'le birlikte en çok çalıştığı aktör, 1955 yapımı "To Catch a Thief (Hırsızlar Kralı)"te yeniden çalışacağı Grace Kelly'de en çok çalıştığı aktrislerden olur.
Güzel ve zarif Lisa rolü için biçilmiş kaftan olan Grace Kelly, filmdeki rolüyle New York Film Eleştirmenleri Birliği'nden ve National Board of Review'den "En iyi kadın oyuncu" ödüllerini kazanmayı başardı. Filmin büyük bölümünde tekerlekli sandalyede izlediğimiz James Stewart, unutulmaz performanslarından birine imza atmış. Telma Ritter'ın canlandırdığı Stella, filmin pek dikkat çekmeyen ve fakat röntgenciliği sorgulamasıyla; olaya ahlaki açıdan bir bakış açısı getiren ve filme zenginlik katan bir karakter. Filmin sinsi ve soğukkanlı kötü adamı Lars'ı canlandıran Raymond Burr ise Hollywood filmlerinde benzerlerine kolayca rastlayabileceğimiz standart bir katil kompozisyonu sergilemiş.
1997 yılında Kongre Kütüphanesi'nin Ulusal Film Arşivi'ne seçilen Rear Window, 2007 yılında Amerikan Film Enstitüsü'nün "Tüm Zamanların En Büyük Filmleri" listesinde 48. sırada, "Gizem Konulu En Büyük 10 Film" listesinin 3. sırasında yer almayı başardı.
Filmi izlerken seyirciye de röntgencilik yapıyormuş hissi veren Rear Window, Hitchcock sinemasının temel özelliklerinden izler taşıyan bir klasik. Sadece Hitchcock sineması ve gerilim tarzı müdavimlerinin değil ortalama her sinema severin arşivinde bulunması gerekli bir yapım.

Imdb note : 8.7                            My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder