Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

25 Aralık 2011 Pazar

The Ides of March / Zirveye Giden Yol (2011)

Director / Yönetmen:

George Clooney

Screenplay / Senaryo:

George Clooney
Grant Heslov
Beau Willimon

Play / Oyun:

Beau Willimon (from "Farragut North")

Cast / Kadro :

Ryan Gosling
George Clooney
Philip Seymour Hoffman
Paul Giamatti
                                                            Marisa Tomei
                                                            Jeffrey Wright
                                                            Evan Rachel Wood
                                                            Max Minghella
                                                            Jennifer Ehle
                                                            Gregory Itzin
                                                            Michael Mantell
                                                            Hayley Meyers

Subject / Konu:

Vali Mike Morris ve Senatör Pullman, arasında Demokrat Parti'nin başkan adayı olabilmek için kıyasıya bir rekabet yaşanmaktadır. Vali Morris'in seçim kampanyasını her ne kadar Paul Zara yürütüyormuş gibi görünse de kampanyanın asıl beyni Stephen Meyers'tir. Bu durum, senatör Pullman'ın kampanyasını yürüten Tom Duffy'nin de gözünden kaçmaz.
Kampanyada çalışan Molly Stearns'le birlikte olmaya başlayan Stephen, çok geçmeden Vali Morris'in Molly'i hamile bıraktığını öğrenir ve olay duyulmadan Molly'nin kürtaj olmasını sağlar.
2 başkan adayı Ohio'nun desteğini alabilmek için çalışmalarını sürdürürlerken Tom Duffy, Stephen Meyers'i gizli bir görüşmeye davet eder ve kendileri için çalışması yönünde ahlaksız teklifte bulunur. Paul'e bu ahlaksız teklifi geçte olsa anlatan Stephen, Times muhabiri Ida Horrowicz'in bu görüşmeden haberdar olmasıyla işini kaybetmek riskiyle karşı karşıya kalır.
Ida Horrowicz'e Tom Duffy ile olan görüşmesini Paul'ün sızdırdığını öğrenen Stephen, hem Tom hem de Paul tarafından kullanıldığını farkına varır. Paul, Ida'ya bu bilgiyi vererek Stephen'ı kampanyalarına ihanet etmiş bir hain gibi göstermeyi planlarken; Tom ise aslında birlikte çalışmayı düşünmediği ve rakip kampanyanın önemli bir parçası olarak gördüğü Stephen'ı Vali Morris'in kampanyasından koparmayı hedeflemiştir.
Molly'nin intihar etmesinin ardından olayları kendi lehine çevirmeye çalışan Stephen; Vali Morris'i, Paul'ü kovup kampanyanın başına kendisini geçirmesi karşılığında Molly olayının üstünü kapalı tutacağı ve Ohio'da kazanmalarını sağlayacak Senatör Thompson'ın desteğini sağlayacağına dair garanti verir. Köşeye sıkışan Vali Morris, Paul'ü kovar ve Stephen'ı kampanyasının başına geçirir.

Comment / Yorum:

Beau Willimon'un "Farragut North" adlı tiyatro oyunundan uyarlanarak sinemaya aktarılan The Ides of March'ın yönetmen koltuğunda 4. yönetmenlik deneyimini yaşayan George Clooney oturuyor. Senaryoya da katkısı olan Clooney, ayrıca filmin oyuncu kadrosunda da yer alıyor.
Başrolü Ryan Gosling'in canlandırdığı filmde oldukça kayda değer bir oyuncu kadrosu var ve bu oyuncular, tiyatro oyunundan uyarlama olması nedeniyle yoğun ve uzun diyaloglarla dolu senaryonun hakkını ustaca vermişler. Bu yüzden Ryan Gosling'in kariyerinin en iyi performanslarından birine imza atmasında muhteşem oyuncu kadrosunun verdiği destek yadsınamaz. Altın Küre'de drama dalında "En iyi erkek oyuncu" ödülüne aday gösterilen Ryan Gosling, kuvvetle muhtemeldir ki Oscar'a da aday gösterilecektir diyebiliriz. Aynı yorum filmiyle Venedik Film Festivali'nde "Brian Ödülü" kazanan ve Altın Küre'de drama dalında "En iyi film", "En iyi yönetmen" ve "En iyi senaryo" ödüllerine aday gösterilen George Clooney için de geçerli. Yardımcı rollerde izlediğimiz George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti ve Marisa Tomei'nin adlarının Oscar'da en iyi yardımcı erkek ve kadın oyuncu dallarında aday olarak gösterilmesi de sürpriz olmaz.
Siyasi içerikli ve yoğun diyaloglu filmlerden sıkılanların kesinlikle uzak durması gereken film, bu sınıflamaların dışında kalanların beğenebileceği bir film. Başarılı hikayesi, güçlü oyuncu kadrosu ve yönetmenlikte giderek ustalaşmaya başlayan George Clooney'nin kamera arkasındaki performansını da görebilmek için iyi bir fırsat sunan The Ides of March, 2011'in tartışmasız en iyi filmlerinden biri.

Imdb note : 7.4                            My note : 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder