Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

26 Aralık 2011 Pazartesi

Trust / Güven (1990)

Director / Yönetmen:

Hal Hartley

Screenplay / Senaryo:

Hal Hartley

Cast / Kadro :

Adrienne Shelly
Martin Donovan
Merritt Nelson
John Mackay
Edie Falco
Gary Sauer
Matt Maloy
Tom Thon
Suzanne Costollos
                                                             Jeff Howard
                                                             Karen Sillas
                                                             Hannah Sullivan
                                                             Marko Hunt

Subject / Konu:

Lise öğrencisi Maria Coughlin, ilişki yaşadığı okul arkadaşından hamile kalır. Okulu bırakan, erkek arkadaşı tarafından terk edilen ve babasının ölümüne neden olan Maria, annesi tarafından da evden de kovulur.
Matthew Slaughter, insanlardan uzak durmayı tercih eden, elektronik ürünler ve bu ürünlerin tamiri konusunda oldukça başarılı olan ve fakat ürünlerin üretim aşamalarındaki defoları farkedip düzeltilmesi konusunda üstleriyle tartıştığı için iş hayatında dikiş tutturamayan birisidir. Annesi kendisini doğururken ölmüştür. Babasıyla hastalıklı bir ilişkisi vardır. Bu hastalıklı ilişki, Matthew'i ne zaman nasıl tepki vereceği belli olmayan bir adam haline getirmiştir.
Maria ve Matthew'in yolları kesişir. Matthew, Maria'ya yardım etmeye çalışır. Zamanla aralarında yakınlaşma başlasa da; Maria'nın ablasının Matthew'le birlikte olma planları, üstlenilen sorumlulukların getirdikleri, tuhaf aile bireylerinin tavırları, bu ilşkinin garip bir hal almasına neden olur.
Tuhaf olaylar sinsilesi sonucu işler karmaşıklaşır ve Maria ile Matthew arasında filizlenen aşk, karamsar bir sürece girer. Bu bunalım, Matthew'in el bombasını daha önemli bir aktör haline getirir. Herşeyin bir el bombasıyla son mu bulacağı yoksa bu karamsar tablonun aşkla mı aydınlığa kavuşacağı Maria ve Matthew'in vereceği karara kalır.

Comment / Yorum:

Yönetmen Hal Hartley'nin 2. uzun metrajlı filmi olan Trust, 700.000 dolar bütçeyle çekildi ve 356.122 dolar hasılat elde ederek gişede başarısız oldu. Absürd komediyle ciddi bir konuyu başarıyla işleyen Trust; hüzün, mutluluk ve ironi üçgeninde ilerleyen bir film.
Trust, Uluslararası Sao Paulo Film Festivali'nde "Seyirci Ödülü", Deauville Film Festivali'nde "Seyirci Ödülü" ve Sundance Film Festivali'nde "Walto Salt Senaryo Ödülü" kazanarak gişe başarısızlığına ters orantılı bir festival performansı sergilemiş.
Bıçak sırtı bir tarz olan absürd komedinin, zaman zaman tempo sorunu yaşasa da eli yüzü düzgün örneklerinden biri olmayı başaran Trust; bu türü sevenlerin hoşuna gidebilecek, yer yer hüzünlü, yer yer ironik bir film.

Imdb note : 7.5                            My note : 6.5

1 yorum:

  1. Bu film izlediğim için çok şanslıyım. Çok seviyorum.

    YanıtlaSil