Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

24 Aralık 2011 Cumartesi

Tron (1982)

Director / Yönetmen:

Steven Lisberger

Screenplay / Senaryo:

Steven Lisberger

Story / Hikaye:

Steven Lisberger
Bonnie Macbird

Cast / Kadro :

Jeff Bridges
Bruce Boxleitner
David Warner
Cindy Morgan
Dan Shor
                                                             Peter Jurasik
                                                             Barnard Hughes
                                                             Tony Stephano
                                                             Sam Schatz

Subject / Konu:

Başarılı bir yazılımcı olan Kevin Flynn, işini kaybetmekle kalmaz aynı zamanda çalışmalarını da kovulduğu şirket Encom'a kaptırır. Başına gelenleri sindiremeyen Flynn, Encom'da çalışan arkadaşları Alan (Tron) ve Lora (Yori)nın yardımıyla şirketin sıkı korunan sistemine sızmaya çalışır. Flynn, sisteme girmeyi başarsa da sistemin üst düzey güvenliğini sağlayan yapay zeka, Flynn'i bilgisayar sisteminin içine hapseder. Flynn, kendi geliştirdiği Clu, ve Alan'la Lora'nın geliştirdiği Tron ve Yori'yle bilgisayar güvenliğini delmeye çalışacakları çetin ve garip bir mücadeleye atılır. Kendi yazılımı olan program, karşılarına sürekli üst düzey ve aşılması zor engeller çıkartır. Sıkıştığı bilgisayar dünyasından kurtulmak ve çalışmalarını geri alabilmek için ana sisteme ulaşmak zorunda olan Clu, çalışmalarını çalan Ed Dillinger'ın uzman kontrol programı olan Sark'la savaşmak zorunda kalır.

Comment / Yorum:

Tron, sinemada bilgisayar teknolojisinin işlenişi ve kullanımı bakımından önder sayılabilecek filmlerden biri. Elbette filmi yeni seyredecek birinin, filmin 80'lerde yarattığı etkiyi algılıyabilmesi pekte kolay değil. Çünkü 80'lerde devrim sayılabilecek filmin animasyon tekniği, bugünün şartlarıyla karşılaştırılırsa oldukça zayıf bulunabilir. Bu yüzden filmi dönemin şartlarıyla ele alıp seyretmek daha yerinde olur.
Tron'un yönetmen Steven Lisberger'in kısa yönetmenlik kariyerinin tek başarılı işi olduğu söylenebilir. Aslında animasyon sanatçısı olan Lisberger, Tron'u ilk olarak tamamiyle animasyon olarak çekmeyi planlamış. Ancak gittiği yapımcıların kendisini geri çevirmesi ve projeyle ilgilenen tek firma olan Walt Disney'in animasyon ve oyunculuk performanslarının birlikte kullanılmasını istemesiyle proje salt animasyon olmaktan çıkar. Yaklaşık 17.000.000 dolara mal olan film, 33.000.000 dolar hasılat getirir ve büyük bir hayran kitlesi oluşturur.
"En iyi kostüm tasarımı" ve " En iyi ses" dallarında Oscar'a aday olup kazanamayan filmin kazanabildiği tek ödül, fantastik ve korku filmlerinin ödüllendirildiği The Academy of Science Fiction Fantasy & Horrors'ta kazanılan "En iyi ses" Satürn ödülü.
Özellikle Amerika'da çok sevilen Tron'un 28 yıl sonra bir devam filmi çevrildi. 2010 yapımı "Tron Legacy (Tron Efsanesi)" adlı filmde Kevin Flynn (Clu) ve Alan rollerini yine Jeff Bridges veBruce Boxleitner canlandırdı.
Tron, konu itbariyle bilgisayar teknolojisini işleyen bir film olduğu için herkese hitap etmeyebilir. Özellikle bilimkurgu sevenlerin ilgisini çekebilecek bir film olan Tron, türünün başarılı ve öncü örneklerinden biri olması nedeniyle arşivsel değeri olan bir film.

Imdb note : 6.7                            My note : 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder