Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

24 Aralık 2011 Cumartesi

Machete / Ustura (2010)

Director / Yönetmen:

Ethan Maniquis
Robert Rodriguez

Screenplay / Senaryo:

Robert Rodriguez
Alvaro Rodriguez

Cast / Kadro :

Danny Trejo
Jessica Alba
Michelle Rodriguez
Robert Deniro
Jeff Fahey
Don Johnson
Steven Seagal
                                                             Lindsay Lohan
                                                             Cheech Martin
                                                             Tom Savini
                                                             Billy Blair
                                                             Daryl Sabara
                                                             Ara Celi
                                                             Shea Whigam
                                                             Electra Avellan
                                                             Elisa Avellan

Subject / Konu:

Eski bir federal olan Machete, Texas'ta işçilik yapmakta ve asıl kimliğini gizlemektedir. Senatör John Mclaughlin'i öldürmesi için teklif alır. Teklifi kabul eden Machete, çok geçmeden kendisini bir tuzağın içinde bulur. Kendisini tuzağa düşürenlerden intikam almaya karar veren Machete, karşısında kendisini tuzağa çeken Michael Booth, ırkçı bir avcı olan Von Jackson ve işin arka planında yer alan Rogelio Torrez'i bulur.
Kendisini bir sosisli satıcısı olarak gizlemiş, aslında yerel bir kahraman olan Luz, önce kendisini takip eden sonra sevgilisi olan ajan Sartana ve peder abisinden aldığı yardımlarla düşmanlarıyla mücadele eden Machete, kayıplar verse de; sonu Rogelio Torrez'e kadar giden intikam yolunda başarılı olur.

Comment / Yorum:

90'larda "Desperado", "From Dusk Till Dawn (Günbatımından Şafağa)" ve "The Faculty (Fakülte)" gibi beğenilen işlere imza atan yönetmen Robert Rodriguez için 2000'li yılların pekte parlak geçtiği söylenemez. Rodriguez, her ne kadar 2005 yapımı "Sin City (Günah Şehri)" filmiyle başarılı işlere geri dönüş sinyalleri verse de; Sin City'nin ardından gelen filmler yine hayal kırıklığına neden oldu.
Ortağı ve yakın dostu Quentin Tarantino'yla birlikte 2007 yılında "Grindhouse" adlı 2. sınıf filmlerden oluşan bir projeye imza atan Rodriguez, bu filmlerin gösterimi sırasında Machete'nin fake trailerını (çekilmemiş bir filmin fragmanını) yayınladı. 3 yıl sonra 10.500.000 dolar bütçeyle çekilen film, 26.589.953 dolar hasılat elde etti.
Robert Rodriguez'in çevirdikleri 2. sınıf filmlerle tanınan Danny Trejo, Steven Seagal, Cheech Martin, Lindsay Lohan ve Don Johnson gibi oyunculardan oluşan bir oyuncu kadrosunu bir araya getirmesi, Rodriguez'in yönetmenlik koltuğunu paylaştığı Ethan Maniquis'le birlikte zaten 2. sınıf bir film çekmek arzusuyla yola çıktığını gösteriyor.
Jessica Alba filmdeki rolüyle Razzie Awards yani ülkemizde bilinen adıyla Altın Ahududu Ödülleri'nde "En kötü yardımcı kadın oyuncu" ödülüne layık görüldü. Bu ödül, kariyeri zaten düşüş trendinde olan Alba için bir dip noktası oldu.
Rodriguez'i bu tarz 2. sınıf filmler çektiği için değil, başarılı olduğu işlerden tamamen uzaklaştığı için eleştirmek doğru olur. Çünkü elbette bu türün de (2. sınıf filmler) ciddi bir seyirci kitlesi var. Machete, önemli bir film izlemek umuduna kapılmadan seyredilirse sıkılmadan izlenebilecek bir film.

Imdb note : 7                              My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder