Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

27 Aralık 2011 Salı

Delicatessen / Şarküteri (1991)

Director / Yönetmen:

Jean Pierre Jeunet
Marc Caro

Screenplay / Senaryo:

Jean Pierre Jeunet
Marc Caro
Gilles Adrien

Cast / Kadro :

Dominique Pinon
Marie Laure Dougnac
Jean Claude Dreyfus
Karin Viard
Pascal Benezech
Ticky Holgado
                                                              Anne Marie Pisani
                                                              Boban Janevski
                                                              Mikael Todde
                                                              Rufus
                                                              Edith Ker
                                                              Jacques Mathou
                                                              Chick Ortega
                                                              Howard Vernon
                                                              Silvie Laguna
                                                              Jean François Perrier

Subject / Konu:

Savaşın ardından paranın olmadığı, yiyeceğin az bulunduğu ve alışverişlerin takası usulü yapıldığı bir yerde, bir şarküteri gazeteye eleman ilanı verir. Eskiden sirkte çalışmış olan Louison, birlikte çalıştığı şempanze Livingstone'un ortadan kaybolması üzerine yeni bir iş arar. Gazetedeki iş ilanını okuduktan sonra şarküteriye gelir ve şarküterinin tuhaf sahibi Clapet tarafından işe alınır.
Şarküterinin bulunduğu binanın komple sahibi olan Clapet, et sıkıntısı çektiğinde ilanla işe aldığı insanları keserek et sağlayan ve bu etleri başta binasında oturan kiracıları olmak üzere insanlarla takas ederek ciddi bir tahıl servetine ulaşmış bir kasaptır. Clapet, genç ve güzel sevgilisi Matmazel Plusse'la birlikte aynı dairede yaşar. Gözlüğü takılı değilken neredeyse hiçbir şeyi göremeyen kızı Julie ise binanın başka bir dairesinde yaşamaktadır.
Binanın diğer sakinleri de birbirinden tuhaf kişilerdir. Bodrum katta salyongozlarla ve kurbağalarla birlikte yaşayıp yediği salyongozlarla beslenen bir adam kalmaktadır. Diğer dairelerde ise kibar kocası Georges'le yaşayan, sürekli başarısız ve enteresan intihar girişimlerinde bulunan Aurore, Aurore'ye aşık ve çıkardığı seslerle onu çıldırtan, koyun sesi çıkartan bir ürün imal eden adam ve kardeşi, eline geçen tuhaf ürünleri takas etmeye çalışan, şişman karısı, 2 oğlu ve kayınvalidesiyle yaşayan ve et için kayınvalidesini feda etmeye hazır olan Marcel yaşamaktadır. Kaba postacı da Julie'ye aşık olduğu için sık sık binaya girip çıkmaktadır.
Clapet, binanın işlerini Louison'a yaptırmayı ve işler bittikten sonra da Louison'u kesmeyi planlamaktadır. Ama Clapet'in planları, Julie ile Louison'un birbirlerine aşık olmasıyla sekteye uğrar. Babasının hain planlarını engellemek isteyen Julie, Les Troglodistes isimli, yer altında yaşayan vejeteryan grupla iletişime geçer. Louison'un eski bir gösterisinin televizyonda gösterileceği gece Les Troglodistes Clapet'i kaçırmak için binaya baskın düzenler. Ama Clapet yerine Matmazel Plusse'i kaçırırlar. Bu yanlışlığı düzeltmek ve Clapet'in tahıl çuvallarından oluşan servetini almak için binaya geri dönerlerken; Louison'u öldürmek arzusuyla yanıp tutuşan Clapet, saldırıya geçer. Çatıda başlayıp çökmek üzere olan banyoya kadar devam eden kovalamaca, Clapet'in Louison'a ait "Avusturalyalı" isimli bumerangıyla kendisini öldürmesiyle son bulur.
Sıkıntıları geride bırakan Julie ve Louison, çatıya çıkarlar ve testereyle çello eşliğinde müzik icra ederler.

Comment / Yorum:

Birlikte 3 kısa film çalışması yapan Jean Pierre Jeunet ve Marc Caro'nun ilk uzun metrajlı film denemeleri olan Delicatessen, tuhaf mı tuhaf, post apokaliptik, sürrealist bir kült kara komedi filmi. Filmin alt metinleri incelenirse; bir hayli politik gönderme içerdiği, Clapet karakterinin bir diktatörü, bina sakinlerinin diktatöre biat etmiş bir halkı sembolize ettiği görülebilir.
Filmin bir diğer dikkat çekici tarafı, seslerin senkronize kullanıldığı sahneler. Clepet ve Plusse'nin sevişirken çıkardıkları yatak gıcırtısıyla başlayıp sirkelenen halı sesi, pompalanan lastik, tavan boyanırken atılan darbeler, metronom sesi ve çello sesiyle bütünleşen ve temposu giderek artan ses kullanımı büyüleyici. Ses kullanımıyla ilgili bir diğer dikkat çekici sahne de Julie'nin çellosuyla Louison'un çaldığı testerenin garip ahengi.
Filmin görüntü yönetmenliğini ünlü İran'lı görüntü yönetmeni Darius Khondji yaptı. Jean Pierre Jeunet ve Marc Caro'ya uluslararası şöhret kazandıran Delicatessen, Avrupa Film Ödülleri'nde "En iyi tasarım", Uluslararası Tokyo Film Festivali'nde "Altın Ödül", Uluslararası Sitges-Catalan Film Festivali'nde "En iyi yönetmen", "En iyi senaryo" ve "En iyi orjinal film müziği", Guild of German Art House Cinemas Ödülleri'nde "Gümüş Lonca", Fantasporto Ödülleri'nde "Halk Jürisi Ödülü" ve Cesar Ödülleri'nde "En iyi kurgu", "En iyi ilk film", "En iyi tasarım" ve "En iyi senaryo" ödüllerini kazandı. Ayrıca Dominique Pinon, filmdeki performansından ötürü Uluslararası Sitges-Catalan Film Festivali'nde "En iyi aktör" ödülünü kazandı.
Bir çok tarzı bünyesinde barındıran Delicatessen, karamsar atmosferine rağmen akıcı ve keyifli bir film. Sıradışı bir film seyretme deneyimi için biçilmiş kaftan olan Delicatessen, özellikle kült film severlerin kaçırmaması gereken bir yapım.

Imdb note : 7.8                            My note : 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder