Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

25 Aralık 2011 Pazar

Princess Nicotine / The Smoke Fairy (1909)

Director / Yönetmen:

J. Stuart Blackton

 

Cast / Kadro :

Paul Panzer
Gladys Hulette

 

 

 

 

 

Subject / Konu:

Piposunu içmek için hazırlayan adam, masanın başında sandalyesinde uykuya dalar. Adam uyurken ortaya çıkan 2 küçük yaramaz peri, bir oyun oynamaya karar verirler. Önce adamın piposundaki tütünleri boşaltırlar, sonra da perilerden biri piponun içine saklanır. Uyanıp piposunu yakmaya çalışan adam, piposundaki tuhaflığı farkına varır. Piponun içindeki periyi farkeden adam, piposunu sirkeler. Periler tütün kutusunun içine girerler. Tütün kutusunu açıp içindeki gülü alan adam, bu seferde gülden gelen dumanlar yüzünden şaşkınlığa uğrar. Güle büyüteciyle baktığında perilerden birinin çiçeğin gövdesinde bulunduğunu ve sigara içmekte olduğunu görür. Adam masadan uzaklaşır.
Kibrit kutusundaki kibritler, kutularından dışarı çıkıp tütün kutusuna girerler. Kibritleri, sigara kutusundaki sigaralar takip eder. Ardından sigara kutusu, kibrit kutusu ve pipo da tütün kutusunun içine girer.
Masanın üzerinde duran gülün yaprakları birbirinden ayrılır. Masanın üzerinde hızlıca dönmeye başlayan yapraklar bir puroya dönüşür. Masaya geri dönen adam, puroyu yakıp içmeye başlar. Büyüteciyle masaya göz gezdiren adam, perilerden birinin içki şişesinin içinde olduğunu görür ve şişeyi kırar. Purosunun dumanını sürekli periye üfleyen adam, periyi kızdırır. Peri, kibrit kutusundan çıkarıp üst üste dizdiği kibretlerle masada ufak çaplı bir yangın çıkarır. Su sıkarak yangını söndüren adam, perinin de üzerine su sıkarak periyi masadan düşürür.

Comment / Yorum:

Princess Nicotine ya da namı diğer The Smoke Fairy, fantastik komedi türünde bir kısa film olmakla tütün reklamı olmak arasında gidip gelen, seyri keyifli ve sunduğu görsellikle şaşırtan bir yapım. Filmde en çok hayret uyandıran şey, 1909 yılında çevrilmiş bir filmde gerçek boyuttaki bir adamla minik perilerin bir araya nasıl getirildiği. Bir ayna ve mercek kullanılarak bir araya getirlien sigara içen adam ve minyatür boyuttaki periler, döneminin çok ilerisinde bir görüntü kalitesi oluşmasını sağlamış.
Ulusal Film Koruma Vakfı tarafından derlenen film, Kongre Kütüphanesi tarafından korunmaktadır. Princess Nicotine, 2000 yılında "Treasures From American Archives" adıyla yayınlanan, 50 filmin yer aldığı 4 dvd'lik arşivsel nitelikteki sette yer aldı. Ulusal Film Koruma Vakfı, 2003 yılında Princess Nicotine'i Amerikan Ulusal Film Arşivi'ne ekledi.
10 Ağustos 1909'da gösterime sunulan Princess Nicotine, günümüzde kötü örnek olması nedeniyle gösterimi kısıtlanmaya çalışılan tütünlü ürünlerin, filmin çevrildiği dönemde bir filme konu olabilecek kadar popüler olduğunu tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor.
Princess Nicotine, fantastik komedinin ilk başarılı örneklerinden biri olması nedeniyle seyre ve arşivlenmeye değer bir film.

Imdb note : 6.6                            My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder