Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

25 Aralık 2011 Pazar

A Corner in Wheat (1909)

Director / Yönetmen:

D. W. Griffith

Screenplay / Senaryo:

D. W. Griffith
Frank E. Woods

Novel / Kitap :

Frank Norris (from "The Pit")

Cast / Kadro :

Frank Powell
Grace Henderson
James Kirkwood
Linda Arvidson
W. Chrystie Miller
                                                         Gladys Egan
                                                         Henery B. Walthall
                                                         Mack Senett
                                                         George O. Nicholls
                                                         Arthur Johnson
                                                         Robert Harron
                                                         Owen Moore
                                                         Frank Evens
                                                         Anthony O'Sullivan
                                                         William A. Quirk
                                                         Jeannie Macpherson
                                                         Kate Bruce
                                                         Blanche Sweet
                                                         Gertrude Robinson
                                                         Ruth Hart
                                                         Dorothy West
                                                         Charles Craig

Subject / Konu:


Buğday çuvalını kontrol eden çiftçi, yaşlı babasıyla birlikte tarlaya buğday eker. Buğday satmak için gittikleri buğday kralı onlardan buğday almaz. Buğday kralının açgözlülüğü ve kendi menfaatine aldığı kararlar, buğday fiyatlarının yükselmesine, buğday üreticisinin kazancının düşmesine ve ekmeğin ana maddesi olması nedeniyle ekmek fiyatlarının 2 katına çıkmasına neden olur.
Buğdayını satamayan çiftçinin karısı ve kızı, paraları yetmediği için ekmek almaya gittikleri köşedeki marketten elleri boş dönerler. Matketteki zamlara isyan eden halk, polis tarafından püskürtülür. Açgözlü buğday kralı ise kontrolü ele geçirmesinin verdiği güçle 4.000.000 dolar kazanır. Sevinçten deliye dönen buğday kralı, ayağı kayınca buğday deposuna düşer ve üzerine dökülen buğdayların altında can verir. Çiftçi tarlasına buğday ekmeye devam eder.

Comment / Yorum:

Sinema tarihinin en çok film çeken (500'ün üzerinde) yönetmenlerinden biri olan D. W. Griffith'in, Frank Norris'in "The Pit" adlı kitabındaki "A Deal in Wheat" adlı hikayeden uyarlayarak Frank E. Woods'la birlikte senaryosunu yazdığı ve aynı zamanda yönetmenliğini de yaptığı A Corner in Wheat, yönetmenin en çok bilinen filmlerinden biri.
İlk dahi yönetmenlerden biri olarak kabul edilen D. W. Griffith, A Corner in Wheat'te kendi alameti farikası olan "donuk kare" tekniğini ilk kez kullandı. Görüntüde ekmek kuyruğundaki insanlar varken filmi donduran Griffith, donan görüntünün hemen ardından buğday kralının eğlencesine geçiş yaptı. Griffith'in buradaki amacı; halkın fakirleşmesiyle kapitalistlerin zenginleşmesi arasındaki doğru orantıyı vurgulamaktı.
13 Aralık 1909'da gösterime sunulan film, ilk gösteriminden tam 85 yıl sonra (1994 yılında) Kongre Kütüphanesi Ulusal Film Arşivi'ne eklendi.
A Corner in Wheat, gerek verdiği toplumsal mesajla, gerek anti-kapitalist duruşuyla ve gerekse yönetmenin filme hakimiyetiyle günümüzün sorunlarına dahi değinebilmeyi başaran ve evrenselliğini korumuş bir film.

Imdb note : 6.7                            My note : 8.5

1 yorum:

  1. Bir çok sözde sanatçı toplumlarına gerçekleri göstermek yerine toplumuda kendi kalitesine çekerek dünya kaynaklarını ele geçirmek için kirli oyunlar ortaya koyan düşük değerli ekonomiye daha çok imkan tanımış. D. W. Griffith gerçek bir sanatçıymış. Günümüzde buğday ambarında ölen tekelci para sevdalısının rolunu tüm insanlar oynuyor , doğanın katledilmesi , kirlilik , diğer canlıları düşünmeden yaşamanın bedeli ise kirlilikle güçlenmiş virüslerin yapay yemeklere alıştırılan vucutları daha çabuk ölüme götürmek

    YanıtlaSil