Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

10 Aralık 2011 Cumartesi

Çakal (2010)

Director / Yönetmen:

Erhan Kozan

Screenplay / Senaryo:

Sertan Telli

Cast / Kadro :

İsmail Hacıoğlu
Uğur Polat
Erkan Can
Cüneyt Türel
Damla Sönmez
Turgay Tanülkü
Çetin Altay
Naci Taşdöğen
Haldun Boysan
                                                               Ayhan Eroğlu
                                                               Recep Özgür Dereli
                                                               Deniz Karaoğlu
                                                               Parkan Özturan
                                                               Erdinç Tok
                                                               Eser Ali Yıldırım
                                                               Ümit Çırak

Subject / Konu:

Fakir ve amaçsız bir yaşam süren Akın, hasta annesi öldükten sonra sürekli sürtüştüğü babasıyla yine kavga eder. Çünkü Akın'a göre annesini temizlikçilikte çalıştırıp perişan eden babası, şimdi sadece üzlmüş rolü yapmaktadır.
Kendisine baba şefkatiyle yaklaşan ustasının marangoz atolyesinden para çalan Akın, sevgilisi Deniz'e kaçıp yeni bir hayat kurmayı teklif eder. Ancak Deniz, ailesini bırakamayacağını söyler ve Akın'ın hakaretlerine maruz kalır.
Birlikte takıldığı arkadaşlarından İdris, çalıştığı bilardo salonu görünümlü pis işler yapan yerde Akın'a iş ayarlayabileceğini söyler. Deniz'den istediği cevabı alamamış olan Akın, İdris'in teklifini kabul eder. Salonu işleten Fahrettin, Akın'ın gözü karalığından etkilenir. Verdiği tahsilat işini halletmesi, Akın'ı daha büyük işlerde kullanmaya karar vermesine neden olur. Liderleri Celayir'in kendilerine ihanet ettiği için öldürülmesine karar verdiği Mecit'i vurma işi Akın'a verilir.
Akın, soğukkanlılıkla Mecit'i vurur. Ancak Mecit, ölmeden önce Akın'ı sırtından vurur. İdris ve Payidar, yaralı haldeki Akın'ı bilardo salonuna getirir. Fahrettin, Akın'ı ormana götürüp öldürmelerini emreder. İdris, ormana götürdükleri Akın'ı vurmakta tereddüt yaşar.
Salona geri dönen İdris, Fahrettin ve Celayir'i vurur. Salondan çıkar ve arabaya biner. Arabaya bindiğinde Akın yaralı bir şekilde arka koltukta yatmaktadır.

Comment / Yorum:

Çakal, yönetmen Erhan Kozan ve senarist Sertan Telli'nin ilk sinema filmi deneyimleri. Senaryo, bir gencin illegal düzene ayak basışını başarılıca resmediyor. Diyaloglar fazla argo bulunabilir. Ancak hikayenin büyük bölümünün illegal dünyada geçtiği düşünülürse; argo diyalog kullanımının dozajında olduğu söylenebilir. Film biterken devam filmi gelebileceğine dair verilen işaret; Çakal'ın bir seri olabileceği izlenimini veriyor.
Filmin oyuncu kadrosu önemli isimlerden oluşuyor. Oyunculuk performanslarının üst düzey olduğu söylenebilir. Filmde bir dolu kayda değer oyunculuk performansı olmasına karşın; 16. Sadri Alışık Ödülleri'nde İsmail Hacıoğlu'nun kazandığı "En iyi erkek oyuncu" ödülü hariç kazanılmış başka bir ödül yok.
12 hafta vizyonda kalan filmi 59278 seyirci izledi. Rakamlar, filmin gişede başarısız olduğunu gösteriyor. Çakal, gişe başarısızlığına rağmen; gerek senaryosu, gerek oyunculuklarıyla umut veren bir ilk film.

Imdb note : 6.7                            My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder