Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

1 Ocak 2015 Perşembe

St. Vincent / Benim Komşum Bir Melek (2014)

Director / Yönetmen:
Theodore Melfi

Screenplay / Senaryo:
Theodore Melfi

Cast / Kadro:
Bill Murray
Melissa Mccarthy
Naomi Watts
Chris O’Dowd
Terrence Howard
Jaeden Lieberher
Kimberly Quinn
Lenny Venito
Nate Cordory
Dario Barosso
                                                          Donna Mitchell
                                                          Ann Dowd
                                                          Scott Adsit
                                                          Reg E. Cathey
                                                          Deirdre O’Connell
                                                          Ray Iannicelli

Subject / Konu:
Vincent, hovarda ve işleri yaver gitmeyen bir ihtiyardır. Yan eve yeni komşuları Maggie ve oğlu Oliver taşınırken nakliyeciler ağaca çarpıp çitlerine ve arabasına hasar verirler. Böylece tatsız bir tanışma yaşanmış olur.
Oliver, yeni okulu Aziz Patrick’e gitmeye başlar. Daha ilk günden kıyafetlerini, cep telefonunu ve anahtarlarını çaldırır. At yarışı oynamaya giden Vincent’a borçlarını ödemesi için 2 hafta süre tanınır. Eve döndüğünde kapıda kalan Oliver, annesine telefon etmek için Vincent’tan yardım ister ve onun evinde beklemeye koyulur. Maggie’yle telefonda konuşan Vincent, para karşılığı Oliver’a birkaç saat bakmayı kabul eder.
Maggie yeni işi acil serviste oldukça yoğun olduğu için Vincent’ın Oliver’a bakıcılık yapma teklifini kabul eder. Vincent, Oliver’a  kendi yaşantısıyla paralel şeyler öğretmeye başlar.
Bir yandan da hamile bir hayat kadını olan Daka’yla ilişkisine devam eder.
Maggie, aldığı tebligatla boşanmak üzere olduğu kocasının Oliver’ın velayetini almak istediğini öğrenir. Oliver, aslında bir evlatlıktır. Kocası, sadece Maggie’yi üzmek için böyle bir girişimde bulunmuştur.
Vincent’ın hasta karısı Sandy, özel bir bakımevinde kalmaktadır. Borç batağındaki Vincent, Sandy’nin masraflarını karşılayamamaktadır.
Alacaklıları tarafından tartaklanmak üzereyken fenalaşıp yere yığılan Vincent, Oliver tarafından bulunur. Hastaneye kaldırılan Vincent’ın felç geçirdiği ortaya çıkar. Oliver, Maggie ve Daka’nın çabalarıyla kendini toparlamaya başlar.
Velayet davasında Vincent’ın Oliver’ı bara ve hipodroma götürmüş olması, Maggie’nin aleyhinde kullanılır ve hakim ortak velayet sonucuna varır. Bu yüzden Maggie, Vincent’a tepki gösterir ve Oliver’la görüşmesini istemez.
Vincent, Sandy’nin ölüm haberini alır. Kendisine külleri teslim edilir.
Oliver, “Aramızdaki Azizler” isimli okul projesi için Vincent’ın hayatına dair özel bir sunum gerçekleştirir.
Daka bebeğini dünyaya getirir. Yaşamlarına kaldığı yerden devam ederler.

Comment / Yorum:
1999 – 2010 yılları arasında 5 kısa filme imza atmış olan Theodore Melfi’nin senaryosunu yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi St. Vincent, parlak bir oyuncu kadrosuna sahip. Filmin oyuncu kadrosunda Bill Murray, Melissa Mccarthy ve Naomi Watts gibi kalburüstü oyuncuların yanı sıra filmin ana karakterlerinden Oliver’ı canlandırıp ilk uzun metrajlı filminde oldukça etkileyici bir performans sergileyen Jaeden Lieberher’de rol aldı. Çekimleri New York’ta gerçekleştirilen film, yaklaşık 13.000.000 dolara mal oldu.
Naomi Watts’ı nispeten küçük ve yardımcı bir rolde görmek şaşırtıcı olsa da, bir Rus karakteri canlandırıp farklı bir performansa imza atmak istemiş olması kuvvetle muhtemel. Watts, Rus aksanı öğrenebilmek için Youtube videolarından yararlanmış ve Rus spa merkezlerine gitmiş. Ortaya da başarılı bir performans çıkardığı söylenebilir. Son yılların parlayan komedyenlerinden Melissa Mccarthy, oynadığı karakterle dramalarda da iş yapabileceğinin sinyallerini veriyor. Bill Murray, komedi söz konusu olduğunda belli bir çizgiyi tutturabilen bir aktör. Vincent rolü, Murray için biçilmiş kaftan.
Film, Altın Küre’de “Komedi ve Müzikal Dalında En İyi Film” ve “Komedi ve Müzikal Dalında En İyi Erkek Oyuncu” dallarında ödüle aday gösterilse de, 2 dalda da güçlü bir aday değil. Filmin Oscar için adaylık çıkarması da pek olası görünmüyor. Buna karşın eli yüzü düzgün bir komedi filmiyle bu noktalara gelebilmek de önemli bir başarı. Üstelik filmin yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi olması da bu başarıyı daha çarpıcı hale getiriyor. St. Vincent, seyre değer, keyifli bir komedi.

Imdb note: 7.3                           My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder