Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

10 Ocak 2015 Cumartesi

Jimmy's Hall / Özgürlük Dansı (2014)

Director / Yönetmen:
Ken Loach

Screenplay / Senaryo:
Paul Laverty

Play / Oyun:
Donal O’Kelly

Cast / Kadro:
Barry Ward
Simone Kirby
Jim Norton (1)
Andrew Scott
Brian F. O’Byrne
Aisling Franciosi
Sorcha Fox
                                                             Karl Geary
                                                             Denise Gough
                                                             Aileen Henry
                                                             Shane Cullen
                                                             Paul Fox
                                                             Seaumus Hughes
                                                             Martin Lucey
                                                             Chris MacManus

Subject / Konu:
1919 – 1921 yılları arasında İrlanda halkı, Britanya Krallığı’ndan ayrılmak için savaşır. 1922 yılında ise Britanya egemenliğini kabul edenlerle etmeyenler arasında iç savaş çıkar. Egemenliği kabul edenler, Britanya desteğini arkalarına alıp galip gelirler.
Aradan 10 kederli yıl geçtikten sonra barış vaat eden yeni hükümet başa gelir. 1922’de yaşlı annesini ve sevgilisi Oonagh’ı bırakıp New York’a kaçmak zorunda kalan Jimmy Gralton, 1932 yılında küçük kasabası Leitrim’e geri döner. Oonagh, Jimmy’nin yokluğunda başkasıyla evlenmiş ve çocukları olmuştur. Ancak aralarındaki aşk yok olmamıştır.
Kasabada hiçbir sosyal aktivite yapamamaktan yakınan gençler, Jimmy’ye kasabadan ayrılmak zorunda kalmadan önce dans, müzik, resim, edebiyat, boks gibi derslerin verildiği salonunu yeniden açmasını isterler. Jimmy geçmişi hatırlar. Özgürlük ve mutluluk saçtığı salonunun Peder Sheridan ve askerlerin baskısı yüzünden kapanışını, yaftalanmasını ve kaçmak zorunda kalışını anımsar.
Jimmy, yeniden baskıya uğrayacağını bilmesine karşın salonunu tekrar açar. Gençler ve kendi kuşağı, derslere yoğun ilgi gösterir. Ancak Peder Sheridan ve diğer baskı unsurları da harekete geçerler. Jimmy, Peder Sheridan’la görüşüp yanlış bir şey yapmadığını anlatmaya çalışır. Ancak başarılı olmaz.
Jimmy, emekçilerin arazilerini geri alabilmeleri için risk alıp konuşma yapar. Salona saldırı olur. Peder Sheridan, Jimmy’nin kendisine söylediklerinden etkilense de bildiğini okumaktan vazgeçmez. Bir gece yarısı Jimmy’nin salonu yakılır.
Polisler Jimmy’ye sınır dışı edileceğini bildirirler. Jimmy kaçıp saklanır. Aranmaya başlanır.
Yakalanan Jimmy sınır dışı edilir. Gönderilirken onu özgürleşmeleri için uğraştığı gençler uğurlar. Jimmy ömrünün geri kalanında New York’ta yaşar. 29 Aralık 1945’te ölen Jimmy, hükümet tarafından affedilir.

Comment / Yorum:
“Jimmy’s Hall / Özgürlük Dansı”, İrlandalı özgürlükçü James Gralton’ın gerçek hayat hikayesini konu olan Donal O’Kelly’nin oyunundan Paul Laverty tarafından senaryolaştırıldı ve son filmim olabilir diyen, olgunluk dönemini yaşayan, muhalif İngiliz yönetmen Ken Loach tarafından yönetildi. Loach, zalimin mazluma zulmünü anlatırken sert bir dil kullanmak yerine naif bir anlatım benimsemiş ve ortaya mütevazı ve fakat etkileyici bir film çıkmış.
Filmin çekimleri, olayların gerçekten yaşandığı İrlanda’nın Leitrim kasabasında gerçekleştirildi. Film, yaklaşık 9 ayda tamamlandı. Yaşı nedeniyle (film çekilirken 78 yaşındaydı) çekimler sırasında fiziksel olarak zorlandığını söyleyen Loach, film sonrası verdiği röportajlarda bu yapımın son filmi olabileceğini söyledi.
Filmdeki tüm ana karakterleri İrlandalı oyuncular canlandırmış. Oyunculuk performansları, oldukça başarılı. Filmde James Gralton’ı canlandıran Barry Ward ve Peder Sheridan’ı canlandıran Jim Norton’ın muhteşem oyunculukları görülmeye değer.
İrlandalı özgürlükçü James Gralton’ın gerçek hikayesinin anlatıldığı yapım, Britanya egemenliğini tanıyan İrlandalıları eleştirirken Loach’ın memleketi İngiltere’yi de unutmamış. Yani iğne de, çuvaldız da hedeflerine isabet ettirilmiş. Jimmy’s Hall, inandığı yolda yürümekten vazgeçmeyen bir adamın ustaca ve keyifli bir şekilde resmedilmiş gerçek hikayesi. 2014’ün gölgede kalmış başarılı filmlerinden biri.

Imdb note: 6.7                             My note: 8.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder