Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

21 Ocak 2015 Çarşamba

The Theory of Everything / Her Şeyin Teorisi (2014)

Director / Yönetmen:
James Marsh

Screenplay / Senaryo:
Anthony Mccarten

Novel / Kitap:
Jane Hawking (from “Travelling to Infinity My Life with Stephen”)

Cast / Kadro:
Eddie Redmayne
Felicity Jones
Charlie Cox
Emily Watson
Simon Mcburney
David Thewlis
                                                             Maxine Peake
                                                             Harry Lloyd
                                                             Tom Prior
                                                             Sophie Perry
                                                             Alice Orr – Ewing
                                                             Thomas Morrison
                                                             Michael Marcus
                                                             Frank Leboeuf

Subject / Konu:
Genç kozmoloji öğrencisi Stephen, gittiği partide Jane’le tanışır. Gecenin sonunda Jane, Stephen’a telefon numarasını verir.  Bir yandan Jane’le yakınlaşırken, diğer taraftan da teorisi üzerinde çalışır.
Yolda yürürken ayağı burkulup sertçe düşen Stephen, motor nöron hastalığı sonucu kas faaliyetlerini ve dolayısıyla da hareket kabiliyetini kaybetmeye başlar ve kendisine 2 sene ömür biçilir. Jane, Stephen’ın yanında olmaktan vazgeçmez. Evlenirler ve 2 çocukları olur.
Stephen durumu ağırlaşmaya başlasa da, kara delik teorisiyle ses getirir ve zamanın başlangıcı olduğunu kanıtlamaya çalışır.
Stephen’ın hastalığından sonra kendisini kocasına ve çocuklarına adayan Jane, kendisini rahatlatmak için kilise korosuna katılır. Koroyu yöneten ve çocuklarına piyano dersi vermeye başlayan Jonathan’la yakınlaşır. Bu yakınlaşma, 3. çocuğunu dünyaya getirdiğinde hakkında dedikoduların çıkmasına neden olur.
Akciğer iltihabından dolayı komaya giren Stephen, Jane’in kararıyla hayata geri döner. Kurtarılabilmesi için boğazı delinen Stephen, konuşma yetisini de yitirir.
Stephen, bakıcısı Elaine’le güçlü bir bağ kurar. Yazdıklarını sesli hale getiren bir tür ses robotu kullanmaya başlayarak dış dünyayla daha sağlıklı şekilde iletişim kurmaya başlar. Zamana dair bir kitap yazmaya başlar.
Amerika’ya gidecek olan Stephen, Elaine’le birlikte gitmek istediğini söyleyince Jane’le bağları gevşer. Jane, Stephen’ın da onayıyla Jonathan’a gider.
Zamanın Kısa Tarihi, dünyada 10.000.000’dan fazla satar. 72 yaşındaki Stephen, emekli olmayı düşünmüyor. Stephen, kraliçenin şövalyelik ünvanını reddetti. Jane, doktorasını ortaçağ İspanyol şiirleri üzerine yaptı. Stephen ve Jane, evli kalıp arkadaşça yaşamaya devam ettiler.

Comment / Yorum:
Senarist Anthony Mccarten, 3 senelik bir ikna sürecinin ardından Jane Hawking’ten, eşi Stephen Hawking ve kendisiyle ilgili yazdığı biyografik kitabı “Travelling to Infinity My Life with Stephen”ı senaryolaştırmak için izin almayı başarır. Kitabın filme uyarlanması, yaklaşık 10 yıllık bir süre aldı. 2008 yapımı “Man on Wire / Teldeki Adam” ile “En İyi Belgesel” dalında Oscar kazanan James Marsh’ın 4. uzun metrajlı yönetmenlik deneyimi olan “The Theory of Everything / Her Şeyin Teorisi”, yaklaşık 15.000.000 dolarlık bir bütçeyle İngiltere’de çekilir.
Eddie Redmayne, rolüne hazırlanırken Stephen Hawking’le tanıştı ve 40 Als hastasıyla görüştü. Eski Fransız futbolcu Frank Leboeuf, filmde küçük bir rolde oynadı.
Stephen Hawking’in teorilerine yüzeysel şekilde değinen ve ağırlıklı olarak bir özel hayat biyografisi olan The Theory of Everything, Eddie Redmayne’in müthiş oyunculuğu dışında etkileyicilikten uzak bir yapım. 2 dalda Altın Küre kazanan ve 5 dalda da Oscar’a aday gösterilen yapım, “En İyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Film Müziği” kategorilerinde favoriler arasında gösterilmekte.
The Theory of Everything, söz konusu Stephen Hawking gibi sıra dışı bir karakterin biyografisi olması nedeniyle beklentileri yükselten ve fakat karşılayamayan bir yapım. Eddie Redmayne’in başarılı performansı hatırına seyredilebilir.

Imdb note: 7.8                             My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder