Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

19 Ocak 2015 Pazartesi

Cevriyem (1978)

Director / Yönetmen:
Memduh Ün

Screenplay / Senaryo:
Safa Önal

Cast / Kadro:
Türkan Şoray
Kadir İnanır
Erol Taş
Neriman Köksal
Nubar Terziyan
Mürüvvet Sim
Süleyman Turan
Memduh Ün
Ali Şen
Reha Yurdakul
                                                                Leman Akçatepe
                                                                Baki Tamer
                                                                Tuncay Özinel
                                                                Alpay İzer
                                                                Dinçer Çekmez
                                                                Yılmaz Kurt
                                                                Süheyl Eğriboz
                                                                Erdoğan Seren
                                                                Bilge Şen
                                                                Mustafa Yavuz
                                                                Abdi Algül
                                                                Tevfik Şen
                                                                Tahsin Koray

Subject / Konu:
Meyhanede Fosforlu Cevriye’ye sarkıntılık edilince, olay çıkar. Meyhanedekiler, polislerin geldiğini görünce kaçarlar. Cevriye polislerden gizlenmek için bir teknenin içine girer. Silahlı ve yaralı bir adamı karşısında bulur. Fenalaşan adamı evine taşır.
Sabah olunca başına bela olmaması için karakola gidip durumu anlatmaya karar verir. Ancak çocukluğunu ve babasının polislerce götürülüşünü hatırlayıp vazgeçer. İlaç almak için girdiği eczanede bulunan gazeteden evindeki adamın banka soygunu yapıp bir memuru öldürdüğünü ve görüldüğü yerde vurulacağını öğrenir.
Katil Ahmet’i yakalamakla görevli olan baş komiser Cemil, işe Ahmet’in ailesini soruşturarak başlar.
Cevriye, eve getirdiği doktora silah zoruyla Ahmet’teki kurşunu çıkarttırır. Cemil ve polisler doktorun ihbarı üzerine Cevriye’nin evini basarlar. Ancak Ahmet’i bulamazlar. Cevriye gözaltına alınıp sorgulanır. İlk başta katilden haberi olmadığını söylese de, doktorla yüzleştirilince tüm olanları itiraf etmek zorunda kalır. Cemil, Cevriye’yi serbest bırakır ve takip ettirir.
Cevriye, Ahmet’i Dudu’nun evinin çatı katında saklamaktadır. Dudu’nun evi Cemil tarafından basılınca, aşık olduğu Ahmet’i başka bir evde gizlemeye başlar. Ahmet’in aslında banka soygunu yapmak için adam öldürmediğini, öldürdüğü kişinin kardeşini kirletip ölmesine neden olan kişi olduğunu öğrenir. Ahmet, kardeşinin başına gelenlerin öğrenilmemesi için olaya soygun süsü vermiştir.
Yurt dışına kaçma planı yapan Ahmet, Cevriye’yi bırakıp gider. Ailesiyle helalleşmeye gider. Ancak babası soyguncu zannettiği oğluna hakkını helal etmez. Ahmet, Cevriye’nin yanına dönüp onunla da vedalaşır. Gitmek üzereyken bulundukları evin etrafını polisler sarar. Cemil, Ahmet’e teslim olması için 10 dakika süre verir. Ahmet teslim olmayacağını söyleyince; Cevriye, Cemil’den 1 saat mühlet isteyip Ahmet’in babasının yanına gider ve gerçekleri anlatıp oğlunu kurtarmasını ister. Babası Ahmet’in yanına gider ve onu teslim olmaya ikna eder.

Comment / Yorum:
Safa Önal tarafından senaryosu yazılıp Memduh Ün tarafından yönetilen 1978 yapımı “Cevriyem”, Türk sinemasındaki Fosforlu Cevriye uyarlamalarından biri olmakla beraber en son 2002 yapımı “Gönderilmemiş Mektuplar” adlı filmde bir araya gelen Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ı Yeşilçam’da son kez buluşturma özelliği de taşıyor. Filmin ilk gösterim tarihi 1 Kasım 1978. Filmin müzikleri Cahit Berkay imzası taşıyor.
Senaryoda Ahmet karakteri üzerinden karşımıza çıkan bir takım sorunlar var. Cevriye tarafından yaptıkları sorgulanan Ahmet, ilk başta sistemi eleştirip devrimci mesajlar veren, sonrasında ise yaptıklarını namus cinayetiyle açıklaması nedeniyle tutarsız bir karakter. Bu tutarsızlığın asıl nedeni ise sansür. Çünkü filmde sansür sorunları nedeniyle çıkartılmış sahneler ve değiştirilmiş kısımlar bulunuyor.
Türkan Şoray ve Kadir İnanır her zamanki gibi uyumlu. Birçok Yeşilçam emektarının bulunduğu yardımcı oyuncular arasında ise Erol Taş dikkat çekiyor. Cevriyem, Türkan Şoray ve Kadir İnanır filmlerinin en iyilerinden biri değil. Yine de ikili hatırına seyredilebilir.

Imdb note: 6                               My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder