Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

4 Ocak 2015 Pazar

Nightcrawler / Gece Vurgunu (2014)

Director / Yönetmen:
Dan Gilroy

Screenplay / Senaryo:
Dan Gilroy

Cast / Kadro:
Jake Gyllenhaal
Rene Russo
Riz Ahmed
Bill Paxton
Kevin Rahm
Ann Cusack
Kiff Vanden Heuvel
Michael Hyatt
Price Carson
Carolyn Gilroy
                                                             Leah Fredkin
                                                             Jonny Coyne
                                                             Eric Lange
                                                             James Huang
                                                             Pat Harvey
                                                             Marco Rodriguez
                                                             Kent Shocknek
                                                             Sharon Tay
                                                             Rick Garcia
                                                             Bill Seward

Subject / Konu:
Lou, girilmesi yasak bir bölgede bakır tel ve tel örgü çalarken polis tarafından yakalanır. Ancak polisi haklayıp saatini alır ve gider. Çaldıklarını en ucuz fiyata satmak zorunda kalır. Yolda kaza sonucu yanmakta olan bir araç görür. Arabasını durdurup polislerin araçtaki sürücüyü kurtarmalarını ve habercilerin olayı kameraya kayıt etmelerini izler.
Çaldığı bisikleti, 800 dolar, video kamera ve polis tarayıcısı karşılığında satar. Tarayıcı sayesinde polis telsizlerini dinleyip olay yerlerine gitmeye ve görüntüleri kaydetmeye başlar. Yakından çektiği bir vurulma olayıyla gittiği haber kanalında ilgi çekmeyi ve görüntüyü satmayı başarır.
Polis kodlarını öğrenir. Yapacağı haberlerde kendisine yardımcı olması için evsiz ve işsiz Rick’i işe alır. Silahlı bir olay yaşanan eve gizlice girip çektiği görüntülerle, haber kanalından Nina’yı etkilemeyi başarır. Bu haberi, ard arda yeni haberler takip eder.
Lou, işini kaybetme ihtimali olan hoşlandığı Nina’yı kendisine haber vermemekle tehdit edip birlikte olmaya zorlar.
Bir ihbarı duyan Lou, polisten önce olay yerine gider. Bir cinayet anını kamerayla kaydeden, suçluları, kaçtıkları arabayı ve malikane içine girip öldürülenleri görüntüleyen Lou, cinayet anını çıkarıp görüntüleri Nina’ya 15.000 dolara satar. Haber, büyük yankı uyandırır. Dedektifler, Lou’nun evine gelip olayla ilgili sorgulama yaparlar. Lou, cinayeti gördüğünü ve elinde katillerin görüntüleri olduğunu anlatmaz.
Plaka numarasından cinayeti işleyenlerin isimlerine ve adreslerine ulaşan Lou, gece Rick’le birlikte cinayeti işleyen 2 adamı takip eder. Adamlar bir restorana girdiğinde polisi arar ve adamların işlediği cinayeti anlatıp yerlerini bildirir. Rick’le birlikte 2 farklı açıdan kameralarını çalıştırıp polisin gelmesini beklerler. Restorana gelen polislerle cinayet işleyen adamlar arasında silahlı çatışma çıkar. Adamlardan biri ve birkaç polis vurulur. Adamlardan biri yaralı şekilde arabasına binip kaçar. Polis ve hemen arkalarından Lou ile Rick, aracı takibe koyulurlar. Rick, Lou’nun direktifiyle tüm takip sürecini kameraya kaydeder.
Kaçmakta olan adam, arabasıyla yandan vurduğu polis arabasının takla atıp yoldan çıkmasını sağlar. Sonra da kendisi yoldan çıkar. Rick ve Lou, tüm bu anları kaydederler. Rick, Lou’nun şaşırtmacası sonucu öldüğünü sandığı katili görüntülerken vurularak ölür. Olay yerine gelen polis, katili öldürür.
Lou, görüntüleri Nina’ya götürür. Nina oldukça etkilenir. Haber yayınlanmak üzereyken delil olduğu gerekçesiyle polisler tarafından engellenmeye çalışılsa da, Nina haberi yayınlatır. Lou, polis tarafından sorguya alınır. İnandırıcı bulunmasa da kendisini kurtarmaya yeterli hikayesiyle kurtulmayı başarır.
Lou, işe aldığı 3 stajyerle yeni satın aldığı yayın araçlarına atlayıp işe koyulur.

Comment / Yorum:
Özellikle senaryosunu yazdığı 2006 yapımı “The Fall / Düşüş” filmiyle adından söz ettiren senarist Dan Gilroy, aynı zamanda senaryosunu da yazdığı ilk yönetmenlik deneyimi “Nightcrawler / Gece Vurgunu” ile haber sektörünün bağımsız muhabirlerinin nasıl haber ürettiklerini tuhaf ve hırslı bir karakter üzerinden resmediyor. Çekimleri Los Angeles’ta gerçekleştirilen düşük bütçeli film, 8.500.000 dolara mal oldu. Film sadece Amerika genelinde 31.517.052 dolar hasılat elde etmeyi başardı.
Filmin başrolünde izlediğimiz Jake Gyllenhaal, canlandıracağı karakter için 9 kilo verdi. Tuhaf ve zaman zaman karikatürize olan bir karakteri başarılı şekilde canlandıran Gyllenhaal, “Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu” kategorisinde Altın Küre’ye aday gösterildi. Gyllenhaal, favori olmayacak olsa da Oscar’a da aday gösterilebilir. Ayrıca filmin oyuncu kadrosunda Riz Ahmed, Bill Paxton ve yönetmen Gilroy’un eşi Rene Russo gibi tanınan oyuncular da rol alıyor.
Filmin çarpıcı bir hikayesi var. Ancak senaryodaki bazı abartılı detaylar dikkat çekici boyutta ve filmin ana karakteri Lou’nun zaman zaman karikatürize olmasına neden oluyor. Filmin zaten yüksek olan temposu final bölümünde giderek artıyor. Film, kusurlarına karşın düşük bütçeli bir yapım için başarılı olarak değerlendirilebilir.

Imdb note: 8.1                           My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder