Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

17 Ocak 2015 Cumartesi

Birdman / Atmaca (2014)

Director / Yönetmen:
Alejandro Gonzalez Inarritu

Screenplay / Senaryo:
Alejandro Gonzalez Inarritu
Nicolas Giacobone
Alexander Dinelaris
Armando Bo

Cast / Kadro:
Michael Keaton
Zach Galifianakis
Edward Norton
Andrea Riseborough
Amy Ryan
Emma Stone
Naomi Watts
                                                             Lindsay Duncan
                                                             Damian Young
                                                             Natalie Gold
                                                             Jeremy Shamos
                                                             Merritt Wever
                                                             Michael Siberry
                                                             Clark Middleton

Subject / Konu:
Broadway’de yönetmenlik ve oyunculuk yapan Riggan Thomson, yıllar önce oynadığı ve üzerine yapışan Birdman / Atmaca karakteriyle hatırlanmaktadır. Oyununda yer almamasını istediği ve fakat sözleşmesi olan oyuncunun sakatlanmasını sağlar.
Oyuncu kadrosunda yer alan Lesley, boşa çıkan rol için ilişki yaşadığı aktör Mike Shiner’ı önerir. Riggan, popüler bir aktör olan Mike’ın kadroya dahil olmasını onaylar. Mike’ın kadroya dahil olmasıyla bilet satışları patlar. Mike, oyunun ön gösteriminde içtiği cinin gerçek olmaması yüzünden oyunu sabote edince Riggan perdeyi kapattırmak zorunda kalır.
Eski karısı tarafından uyarılan Riggan, asistanlığını yapan, rehabilitasyondan çıkmış kızı Sam’le ilgilenmeye çalışır. Ancak iletişim kurmayı başaramadığı gibi kızından kariyeri ve oyunculuğuna dair olumsuz sözler işitir.
Mike, Riggan’ın hayatından kesitleri kendi hikayesiymiş gibi bir röportajda kullanır. Gazetede Riggan’dan neredeyse hiç bahsedilmemesi ise Riggan’ın sinirlenmesine ve Mike’la kapışmasına neden olur.
Mike, Lesley’ye kaba davrandığı için ayrılırlar. Mike ve Sam yakınlaşırlar.
Riggan, 2. ön gösterimde sahne arasında sigara içerken bornozu kapıya sıkışır. Sahneye dönebilmesi için bornozunu çıkarıp iç çamaşırıyla dışardan dolaşması gerekir. Sahneye de o vaziyette çıkar. Riggan’ın internete düşen görüntüleri kısa sürede yüzbinler tarafından izlenir. Yazdığı eleştirilerle oyunların akıbetini belirleyen Dickinson, Riggan’a oyununu mahvedecek bir eleştiri yayınlayacağını söyler.
Hayatı giderek dibe vuran Riggan, oyuna gerçek silahla çıkar. Etkileyici bir performansın ardından kendisini burnundan vurur. Farkında olmayarak üstün gerçekçilik akımını başlatmış olur. Hastane odasında uçan kuşları gören Riggan, pencereyi açıp onlara eşlik eder…

Comment / Yorum:
Meksikalı yönetmen, senarist ve yapımcı Alejandro Gonzalez Inarritu’nun 5. uzun metrajlı filmi olan (bir bölüm yönettiği 2002 yapımı “11’09”01 / 11 Eylül” haricinde) 2014 yapımı “Birdman / Atmaca”, Inarritu’nun kendi türünün dışına çıktığı bir komedram. Yaklaşık 18.000.000 dolara mal olan film, bir aydan kısa bir süre zarfından New York’ta çekildi. Filmin büyük bölümü Broadway’de bulunan St. James Theatre’da çekildi.
Oldukça zengin bir oyuncu kadrosunu bir araya getiren filmde başrolde 6 yıl sonra ilk başrolünü oynayan Michael Keaton’ı izliyoruz. Rol, Keaton için biçilmiş kaftan ve deyim yerindeyse oyuncu için bir yeniden doğuşa neden olacak. Uzun süredir gereksiz yapımlarda gereksiz roller üstlenen Edward Norton, nihayet oyunculuk gücünü gösterebildiği bir rolle filmin ağır toplarından biri. Karakter oyunculuğunda da başarılı olduğunu gösteren Naomi Watts, komedi filmlerinde canlandırdığı abartılı karakterlerin aksine ölçülü ve sade bir karakteri canlandıran Zach Galifianakis ve canlandırdığı sorunlu karakterle “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” kategorisinde başta Oscar, Altın Küre ve BAFTA olmak üzere birçok ödüle aday gösterilen Emma Stone filmin diğer dikkat çeken isimleri.
Filmde George Clooney, Robert Downey Jr. gibi süper kahraman filmlerinde oynamış aktörlere göndermeler var. Başrolde izlediğimiz Michael Keaton’ın da Tim Burton’ın yönettiği 2 filmde Batman’i canlandırdığını unutmamak gerek. Edward Norton ve Naomi Watts, daha önce 2006 yapımı “Duvak / The Painted Veil” filminde de birlikte rol alıp bir çifti canlandırmışlardı. Edward Norton ve Zach Galifianakis, Michael Keaton’ın hayranı olduklarını ve onunla çalışmaktan zevk duyduklarını belirtmişler.
Filmin, Inarritu’nun teknik açıdan çektiği en güçlü, senaryo bakımından ise en yalın filmi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Filmin asıl alamet – i farikası ise plan sekans çekilmiş olması. Filmi yaklaşık 100 dakika tek sahne olarak izlemek, seyirci için yorucu olsa da; teknik bakımdan tam büyük bir ustalığa işaret ediyor. 100 dakikanın ardından kısa bir es veren film tekrar plan sekans olarak devam edip bitiyor. Bu anlatım dili, hikaye ne kadar yalın olsa da, filmi farklı ve güçlü kılıyor.
7 dalda Altın Küre’ye aday olan film, favorilerden biri olarak gösterildiği “Müzikal ya da Komedi Dalında En İyi Film” ödülünü “The Grand Budapest Hotel / Büyük Budapeşte Oteli”ne kaptırdı. Sadece “En İyi Senaryo” ve Keaton’ın net favori olduğu “Müzikal ya da Komedi Dalında En İyi Erkek Oyuncu” ödüllerini kazanabilen film, 9 dalda Oscar’a aday gösterildi. Altın Küre’deki sürprizlere karşın Birdman, “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Özgün Senaryo”, “En İyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” gibi kategorilerde güçlü favorilerden biri.
Birdman, Inarritu’nun önceki filmlerinin aksine hikaye olarak büyüleyici bir yapım değil. Ancak teknik gücünü sonuna kadar hissettiren bir film. Uzun süre sonra Michael Keaton ve Edward Norton gibi önemli aktörleri, kendilerine yakışır rollerde izleyebilmek de cabası.

Imdb note: 8.5                             My note: 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder