Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

3 Ocak 2015 Cumartesi

Gone Girl / Kayıp Kız (2014)

Director / Yönetmen:
David Fincher

Screenplay / Senaryo:
Gillian Flynn

Novel / Kitap:
Gillian Flynn (from "Gone Girl")

Cast / Kadro:
Ben Affleck
Rosamund Pike
Neil Patrick Harris
Tyler Perry
Carrie Coon
Kim Dickens
Patrick Furgit
                                                            David Clennon
                                                            Lisa Banes
                                                            Missi Pyle
                                                            Emily Ratajkowski
                                                            Casey Wilson
                                                            Lola Kirke
                                                            Boyd Holbrook
                                                            Sela Ward

Subject / Konu:
5 Temmuz sabahı. Amy’yle evliliklerinin 5. yıldönümüne giren Nick, soluğu kız kardeşi Margo’yla işlettikleri barda alır.
8 Ocak 2005. Amy hayatının aşkı Nick ile tanışır.
Nick bardan eve döndüğünde evin kapısını açık bulur. İçeriye girdiğinde bazı eşyaların parçalanmış olduğunu görür. Amy evde yoktur. Hemen polisi arar. Dedektif Rhonda ve memur James eve gelip araştırma yaparlar.
24 Şubat 2007. Amy’nin anne ve babasının yarattığı ve üzerinden para kazandıkları “Muhteşem Amy” karakteri, Amy’den önce hayatını yaşayan bir sanal karakterdir ve sıra evliliğine gelmiştir. O gece Nick, Amy’ye evlenme teklif eder.
Karakolda Amy’ye dair bilgilendirme yapan Nick, babasıyla karşılaşır. Babası bilinçsiz şekilde yol ortasında bulunup karakola getirilmiştir. Nick, babasını kaldığı yaşlılar evine götürür.
Olaydan haberdar olan Amy’nin anne ve babası kasabaya gelirler. Evde yapılan aramada üzerinde ipucu yazan bir zarf bulunur. Bu Amy’nin Nick’le oynadığı bir oyundur. Nick zarftaki ipucunu çözer ve ikinci ipucunun yazdığı zarfa ulaşır. Nick, ikinci ipucunu çözemediğini söylese de babasının evinde üçüncü ipucuna bulaşır ama bunu polisten gizler.
23 Eylül 2010. İşsiz kalan Nick, annesi ileri derecede göğüs kanseri olduğu için Amy’ye sormadan New York’tan Missouri’deki kasabasına taşınma kararı alır.
Nick herkesten gizlediği sevgilisi Andie’yle herşey düzelene kadar görüşmeme kararı alır ve geceyi birlikte geçirirler.
2 Ekim 2011. Bütün parasını kocasına bar satın almak için harcayan Amy, kocasının her gece dışarı çıkmasından şikayetçidir. Bebek sahibi olma isteği kavgaya dönüşür. Nick tarafından sertçe itilen Amy düşüp başını vurur. Artık kocasından korkmaya başlamıştır.
14 Şubat 2012. Korkuları giderek artan Amy, bir silah satın almaya karar verir.
Ev zemininde yapılan inceleme sonucunda zeminda Amy’nin kan grubuyla uyuşan kan izlerine rastlanır.
Amy’nin kayboluşunun 3. gününde oklar Nick üzerine dönmeye başlar. Amy’nin 6 haftalık hamile olduğu ortaya çıkar.
Rhonda ve James, Nick’in babasının evinde araştırma yaparlar. Bodrum kattaki sobanın içinde Amy’nin her şeyini yazdığı günlüğünü bulurlar.
Üçüncü ipucunu çözen Nick, kız kardeşinin odunluğuna gizlenmiş 117.000 dolarlık kredi kartı borcuyla kendisi için alınmış bir dolu hediye bulur.
5 Temmuz sabahı. Amy, uzun süredir tasarladığı Nick’in kendisini öldürdüğü izlenimini yaratacak planını devreye sokar.
Hediyeleri bulunca Amy’nin kendisini cinayetten tutuklatmak için bir plan yaptığını farkına varan Nick, kendi durumundaki kişilerin davalarına bakan ünlü avukat Tanner Bolt’la görüşmeye gider. Bolt, davayı kabul eder.
Amy’nin geçmişini araştıran Nick, Amy’nin geçmişinde de intikam planları yapıp hayata geçirmiş olduğunu görür.
Yanında yüklü şekilde para bulunduran Amy, kaybolduktan sonra inzivaya çekildiği motelde bir şeyler gizlediğini anlayan kişiler tarafından soyulur.
Amy, çareyi eski erkek arkadaşı Desi ile temasa geçmekte bulur. Amy’ye sapkın şekilde bağlı olan Desi, onu göl evinde saklar.
Nick, bir televizyon röportajına çıkıp Amy’ye karşı yanlışları olan bir eş olduğunu anlatmak üzereyken Andie basın açıklaması yapıp Nick’le ilişkisi olduğunu itiraf eder.
Nick, televizyon röportajında oldukça etkili bir konuşma yapar ve dürüstlüğüyle insanların nefretinden sıyrılmayı başarır.
Nick, karısını öldürmek suçundan tutuklanır. Kefaleti ödenince salınır.
Amy, sürekli kamerayla korunan Desi’nin göl evinde kameralara sanki Desi tarafından işkenceye ve tecavüze uğruyormuş gibi görüntüler verir. Desi’yle cinsel ilişkiye girdiği sırada boğazını keserek öldürür.
Amy, kayboluşunun 30. gününde kanlar içinde ve perişan bir görüntüde eve döner. Polise Desi’nin kendisini kaçırdığını, her gün işkenceye ve tecavüze uğradığını anlatır. Bulduğu ilk fırsatta da Desi’yi öldürdüğünü söyler. Amy adeta bir halk kahramanına dönüşür. Nick ise Amy’nin yalan söylediğini bilmektedir. Eve döndüklerinde Amy, Nick’e işlediği cinayeti kendisini ölümden kurtarmak için işlediğini söyler. Nick, Amy’den ayrılmayı istese de; Amy, Nick’i elinde tutmayı başarır.

Comment / Yorum:
90’lı yıllarda çektiği ilk 4 uzun metrajlı filmiyle (“Alien 3”, “Seven”, “The Game” ve “Fight Club) farkını ortaya koyup aranan yönetmenlerden biri olan, 2000’li yıllarda imza attığı filmlerle de muazzam gişe başarıları yakalayan yönetmen David Fincher, son dönemin popüler yazarlarından Gillian Flynn’in aynı adlı romanından senaryosunu kendi uyarladığı “Gone Girl / Kayıp Kız” ile yine adından söz ettirmeyi ve büyük bir gişe başarısı yakalamayı başardı. Yaklaşık 61.000.000 dolara mal olan film, dünya genelinde 349.344.822 dolar hasılat elde etti. Büyük bölümü Missouri’de çekilen filmin diğer bölümleri ise California, New York ve İllinois’da çekildi.
Senaryonun ilk hali 177 sayfaydı. Eğer film o halde çekilseydi, süresi yaklaşık 3 saati bulacaktı. Nick rolü için ilk olarak Brad Pitt düşünülse de, rol Ben Affleck’e gitti. Amy rolünü Reese Witherspoon’la anlaşıldı. Ancak Witherspoon rolün kendisi için uygun olmadığına karar verip filmde oynamaktan vazgeçti. Rol için Jessica Chastain, Charlize Theron, Natalie Portman, Emily Blunt, Rooney Mara, Olivia Wilde, Julianne Hough ve Abbie Cornish gibi oyuncuların isimleri geçse de, rol Rosamund Pike’a gitti. Robin Thicke’nin Blurred Lines adlı şarkısının video klibinde dikkatleri üzerine çeken Emily Ratajkowski, Ben Affleck tarafından David Fincher’a tavsiye edildi ve filmin kadrosuna dahil edildi.
Filmde oyunculuk performansıyla en çok dikkat çeken isim Rosamund Pike. Femme fatale bir karakteri başarıyla canlandıran Pike, Altın Küre’ye aday gösterildi. Oscar adaylığı da pek sürpriz olmaz. Film, 4 dalda Altın Küre’ye aday gösterildi. Muhtemelen Oscar adaylıkları da alacaktır. Ancak mevcut ve kazanılacak adaylıkların Rosamund Pike’ın adaylıkları dışında iddialı adaylıklar olabileceği söylenemez.
Gone Girl, etkili bir hikayesi olmasına karşın Gillian Flynn’ın ilk senaryosu ve bazı detaylarda acemilikler göze çarpıyor. Film seyircinin büyük beğenisini kazanmış olsa da, bu detaylar, filmin üst seviyeye çıkmasına mani olmuş. Gone Girl iyi ve kısa sayılmayacak süresine karşın sürükleyici bir gerilim. Ancak kesinlikle Fincher’ın başyapıtlarından biri değil.

Imdb note: 8.3                           My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder