Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

26 Aralık 2014 Cuma

Begin Again (2013)

  Director / Yönetmen:
  John Carney

  Screenplay / Senaryo:
  John Carney

  Cast / Kadro:
  Keira Knighley
  Mark Ruffalo
  Hailee Steinfeld
  Adam Levine
  James Corden
  CeeLo Green
  Catherine Keener
  Mos Def
  Paul Romero

Subject / Konu:
New York'ta değişen müzik endüstrisinden ötürü işleri son derece kötü giden müzik yapımcısı Dan, Distressed Records isimli bir şirkette çalışmaktadır. Daha önce bu şirketin sahibi olan Dan, şirketi satmak durumunda kalmıştır.Kötü giden işlerinden dolayı artık kendisinden ümidini kesen patronu Saul tarafından işinden kovulur. Kendisini çaresiz hissedip bir bara gider. Barda şarkı söyleyen Steve, yakın arkadaşı Gretta'yı şarkı söylemesi için sahneye davet eder. Gretta ise o gece çok mutsuzdur. Çünkü 5 yıldır birlikte olduğu sevgilisi Dave tarafında aldatılmıştır. İstemeyerek de olsa sahneye çıkan Gretta şarkısını söylemeye başlar. Sarhoş olan Dan, Gretta'nın sesini duyar duymaz büyülenir ve sahneye doğru yürüyerek Gretta'yı dinler. O an Gretta ile büyük işler yapacağını düşünür. Gretta şarkısını bitirdikten sonra bir yere oturur ve Dan yanına gider.Gretta'ya kartvizitini verip onunla çalışmak istediğini söyler. Ün peşinde koşmayı sevmeyen Gretta ise bu işe başta sıcak bakmaz ve teklifi reddeder. 
Bar çıkışı Dan tekrar şansını denemek ister ve Gretta'nın yanına gider. Ona işinden kovulduğunu anlatır ve birlikte bir şeyler içmek ister. Gretta bu teklifi kabul eder ve birlikte bara giderler. Dan'in müzik eleştirmenliği yaptığını ve 2 Grammy ödüllü bir yapımcı olduğunu öğrenir. Dan'in teklifi üzerine konuşurlar. Dan, Gretta'ya imajını değiştirmesi gerektiğini söyler. Gretta ise doğallıktan ve orijinal olmaktan yanadır. Kesin bir karara varamayan Gretta, Dan'e kesin kararını ertesi gün bildireceğini söyler. Ertesi gün Gretta ve Dan buluşurlar. Gretta teklifi kabul eder. Dan, Greta ile şansını denemek için kovulduğu şirketine gider. Gretta'nın şarkısını dinleyen Saul, onun sesini beğenmez ve birlikte çalışamayacaklarını söyler. Dan, Gretta ile çalışmaya ve başarılı olmaya son derece kararlıdır. Aklına bir fikir gelir. Bir stüdyoya ve şirkete ihtiyaçları olmadan New York sokaklarında kayıt yapabileceklerini dile getirir. Bu fikir, Gretta'nın da hoşuna gider. Gretta'nın yakın arkadaşı olan Steve ve birkaç sokak sanatçısı bu iş için bir araya gelirler. İlk şarkılarını bir sokakta çocuk sesleri eşliğinde kaydederler.
Bir gece Gretta ve Dan kulaklıklarını takıp şarkılar eşliğinde New York sokaklarında dolaşırlar. Gretta ve Dan artık iki yakın arkadaş hatta arkadaştan fazlası olmuşlardır. Dan, kızı Violet ile Gretta'yı tanıştırır.Gretta ve Violet'te iki yakın arkadaş olurlar. Bir yıl önce eşi Miriam tarafından ihanete uğrayan Dan, hala ona aşıktır ve bu ayrılıktan ötürü kızı Violet sorunlu bir süreçten geçmektedir. Gretta'nın arkadaşlığı Violet'e iyi gelir. Gretta,Violet'e bir şarkılarında gitar çalarak onlara eşlik edebileceğini söyler.Bu fikir Violet'in hoşuna gider ve şarkı kaydında kendisinden beklenmeyen bir gitar performansı sergileyerek herkesi kendine hayran bırakır. Albümlerini hazırlarlar. Dan ve Gretta, Saul'a albümlerini dinletmek için giderler. Saul albümü çok başarılı bulur ve onlarla çalışmayı kabul eder.
Bunlar yaşanırken Gretta'nın eski sevgilisi besteci - şarkıcı Dave büyük üne kavuşmuştur. Bir zamanlar birlikte söz yazıp beste yapan iki sevgilinin yaraları hala tazedir. Bir gün Gretta, arkadaşı Steve ile söylediği şarkıyı Dave'e sesli mesaj olarak gönderir. Dave, çok pişmandır. Gretta ile yeniden bir araya gelmek ister. Gretta ile buluşurlar; fakat Gretta barışmakta istekli değildir. Dave, bir konserinde, Gretta'nın kendisine bir zamanlar hediye ettiği bestesini ve şarkısı seslendireceğini söyler. Gretta'nın orada bulunması ve insanların şarkıya olan tepkilerini görmesini ister. Dave, bunun yeniden bir araya gelmeleri için bir şans olacağını düşünür. Ama sonuç hiç de beklediği gibi olmaz. Gretta'nın ona hediye ettiği bir parçanın ticarete dönüşmesinden hoşlanmayan Gretta, şarkıyı dinleyip gider.
Dan ve eski eşi Miriam ise ilk tanıştıkları gecede olduğu gibi, o gece de birlikte kulaklıklarını takıp şarkılar eşliğinde New York'u seyrederler. Dan ve Miriam artık barışmıştır.
Twitter'da milyonlarca takipçisi olan "Çam Sakızı" lakaplı hiphop sanatçısını, bir zamanlar Dan keşfetmişti. Dan'e karşı kendisini çok minnettar hisseden Çam Sakızı, Gretta ve grubunun albümünü twetler. Böylelikle albümleri tüm dünya tarafından duyulur ve bir günde binlerce albüm satılır.

Comment/Yorum:
İrlandalı yönetmen John Carney'nin senaryosunu yazıp yönettiği, 2013 yapımı "Begin Again", yönetmenin ilk Hollywood yapımı olur. Çekimleri New York'ta gerçekleştirilen film, Amerika genelinde 16.168.741 dolar hasılat elde eder. Filmi oyuncu kadrosunda Hollywood'un tanınan isimleri Keira Knightley ve Mark Ruffalo'nun yanı sıra Adam Levine ve CeeLo Green gibi ünlü müzisyenlerde yer alır.
Gretta rolü için ilk düşünülen isim Scarlett Johansson olsa da, rol Keira Knightley'ye gider. Keira Knightley, rolü için gitar çalmayı öğrenir. Knightley'ye gitar çalmayı müzisyen eşi James Righton öğretir.
Begin Again, izlerken insanın yüzünde tatlı bir tebessüm bırakacak türden bir müzikal komedram..Film, hayatta hayallerimize ulaşmak için her zaman bir yolun var olduğunu anlatıyor bizlere. Basit bir senaryosu olmasına rağmen sonuna kadar keyifle izlenecek bir film.

Imdb note: 7.5                           My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder