Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

15 Aralık 2014 Pazartesi

The New Janitor / Yeni Temizlikçi (1914)

Director / Yönetmen:
Charles Chaplin

Screenplay / Senaryo:
Charles Chaplin

Cast / Kadro:
Charles Chaplin
John T. Dillon
Al St. John
Glen Cavender
Jess Dandy
Frank Hayes
Peggy Page

Subject / Konu:
Yeni temizlikçi bankada işe başlar. Az önce Luke Connor’dan “Bugün kumar borcunu verebilecek misin? Parayı hazırla, yoksa seni yok edeceğim.” şeklinde bir mesaj alan memurun odasını temizlemeye girer. Yaptığı sakarlıklarla dikkat çekip odadan kovulur.
Temizlikçi, banka müdürünün odasını temizlemeye gider. Banka müdürünün sekreteriyle karşılaşır.
Luke Connor borcunu almak için memurun odasına gelir. Memur, paranın saat 5’te hazır olacağını söyleyip Luke’u gönderir.
Temizlikçi camı temizlediği sırada binanın girişinde bulunan banka müdürünün üzerine kovayı düşürüp ıslanmasına neden olur. Banka müdürü, temizlikçiyi odasından kovar. Memur, banka müdürü ve sekreteri odadan çıktıktan sonra içerip girip kasayı açar. Tam bu sırada sekreter odaya girince kasayı kapatıp gitmek zorunda kalır. Sekreter şüpheye kapılır ve odada gizlenir. Bir süre sonra odaya çantayla gelen memur, kasayı açtığı sırada sekreteri fark eder ve kadını susturmaya çalışır. Kadın can havliyle temizlikçiyi çağırmak için kullanılan zile basar.
Sekreter, memurun silahını görüp bayılır. Memur, hızlıca çantaya para doldurmaya başlar. Odaya giren temizlikçi, kendisine silah doğrultan memuru bastonuyla haklayıp silahı ele geçirmeyi başarır. Bilinçsizce silahı ateşleyince binanın önünde bulunan polis hızlı şekilde yanlarına gelir. Temizlikçi, önce kendisini odadan atan banka müdürü, sonra da olay yerine gelen polis tarafından tartaklansa da; sekreter yaşananları anlatınca memur, polis tarafından tutuklanır ve temizlikçi de banka müdürü tarafından parayla ödüllendirilir.

Comment / Yorum:
Kumar borcu yüzünden çalıştığı bankanın kasasını soymaya yeltenen bir memurun, bankanın sakar yeni temizlikçisi tarafından engellenmesini konu alan “The New Janitor / Yeni Temizlikçi”, Charles Chaplin’in sinemaya girdiği yıl olan 1914’te senaryosunu yazıp, yönetip, başrolünü üstlendiği bir kısa komedi. Filmin ilk gösterim tarihi 24 Eylül 1914. Film vasatı aşamasa da, Chaplin’in kariyerinin henüz başındayken bile ne kadar dominant bir sinemacı olduğunu görmek için seyredilebilir.

Imdb note: 6.1                           My note: 4.5

2 yorum:

  1. Bu film hakkında ne yazacağımı bilemedim.Şöyle geriye bakıp izlediğim Chaplin filmlerini düşündüm de düşüncelerinize katılıyorum.Fakat yine de filmi vasat olarak nitelendiremeyeceğim.Çünkü benim düşünceme göre usta bir sinemacı olmak için kişi daha kariyerinin başındayken çektiği filmlerin kalitesine göre kendini değerlendirmemelidir ve cesaretini de yitirmemelidir.Chaplin film boyunca tartışmasız çok iyi bir performans sergilemiş lakin ne senaryo güzel ne de filmin gidişatı insanı güldürüp şaşırtıyor.Chaplin bu basit senaryoyu yazsa bile geriye bakıp yaptığı basit filmleri ve yazdığı basit senaryoları düşünmeden yoluna devam etmiş ve mükemmele yakın senaryolar yazarak izleyicileri güldürmeyi başararak tüm zamanların en iyi komedi ve sinema üstadı olmuş.Her yönetmenin mutlaka kötü bir filmi vardır.Ama bu sadece yönetmenin sinemaya daha sıkı sarılmasını sağlar.Her insanda olan bir özellik burada baskın çıkar.Daha iyisini yapabilme arzusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette. Bugün sinema sanatının bu seviyede popüler olmasının en büyük nedenlerinden biri Chaplin'dir. Filmi de Chaplin'in çıraklık işlerinden biri olarak kabul edebiliriz.

      Sil