Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

12 Aralık 2014 Cuma

Following / Takip (1998)

Director / Yönetmen:
Christopher Nolan

Screenplay / Senaryo:
Christopher Nolan

Cast / Kadro:
Jeremy Theobald
Alex Haw
Lucy Russell
John Nolan
Dick Bradsell
Gillian El – Kadi
Jennifer Angel
Nicolas Carlotti
Darren Ormandy
Guy Greenway
                                                            Tassos Stevens
                                                            Tristan Martin
                                                            Rebecca James
                                                            Paul Mason
                                                            David Bovill
                                                            John Bengue
                                                            Ivan Cornell
                                                            Jane Hunter
                                                            David Lloyd
                                                            Brendan Nolan

Subject / Konu:
Bill, yalnızlığından sıkılıp gizlice insanları izlemeye başlar. İzlediği kişileri rastgele seçmektedir. Takibi başta bir yazar olmak istediğinden karakter analizi için yapmakta olsa da, bu huy zamanla bir bağımlılığa dönüşür. İnsanları seçerek takip etmeye başlar. Bu başının belaya girmesine neden olur. Bir kişiyi 2 kere takip etmeme kuralını çiğnediğinde ise izlediği kişi Cobb, izlendiğini fark edip Bill’le yüzleşir. Oldukça garip bir kişi olan Cobb, insanların evlerine gizlice giren, istediği şeyleri alan ve insanların hayatlarına dair tahmin ve müdahalelerde bulunmaktadır. Bill, Cobb’la bir eve girip bu ilginç deneyimi yaşar.
Bill barda tanıştığı kadına kendisini Danny adıyla tanıtır. Kadın kendisiyle sohbet eder ve kıskanç bar sahibiyle bir ilişkisi olduğunu söyler. Bill buna karşın kadınla ilişki kurar. Bill, kadının bar sahibinden çok korktuğunu öğrenir. Kadın, daha önce Cobb’la evine girip eşyalarını çaldığı kişilerden biridir. Ama aslında kadın Cobb’un sevgilisidir ve Bill’e oyun oynamaktadırlar.
Kadın, bar sahibiyle ilişkisi bitmesine karşın bazı fotoğraflarıyla kendisine şantaj yaptığını Bill’e söyler. Fotoğrafların bardaki kasada bir zarfta olduğunu ve kasanın şifresini bildiğini söyleyince Bill, fotoğrafları alacağını söyler. Bill, barın kasasını soyar ve bir kişinin kafasına çekiçle vurup yaralamak zorunda kalır. Bill zarfın içinde düşündüğü gibi fotoğraflar olmadığını görünce oyuna getirildiğini anlar.
Uğruna tehlikeye girdiği kadından, Cobb’un kendisine tuzak kurduğunu öğrenir. Çünkü Cobb, arandığı ama aslında işlemediği yaşlı kadın cinayetini Bill’in üzerine yıkmak istemiş, bu yüzden kendi metotlarını ona öğretip suç işletmiştir. Kendisini aklamak isteyen Bill, teslim olup tüm yaşadıklarını polise anlatır. Ancak kendisini sorgulayan polisten ortada yaşlı kadın cinayeti ya da Cobb diye aranan biri olmadığını ve ilişki kurduğu kadının, soygun sırasında yaraladığı adamda kullandığı çekiçle öldürüldüğünü öğrenir. Bütün suç Bill’in üzerine kalır.

Comment / Yorum:
1997 yılında yönettiği ilk kısa filmi “Doodlebug” ile yönetmenlik kariyerine başlayan Christopher Nolan, 1998 yılında ise ilk uzun metrajlı filmi “Following / Takip” ile adından ciddi şekilde söz ettirmeyi başarır. Üstelik bu başarıyı sadece 6.000 dolarlık bir bütçeyle gerçekleştirir. Çekimleri Londra’da yapılan film, 5 Kasım 1999’da gösterime girer. Film sadece Amerika genelinde 48.432 dolar hasılat elde eder.
Nolan, henüz ilk filmi olmasına karşın Following’le etkili bir senaryoya ve başarılı bir kurguya imza atar. Siyah – beyaz çektiği filmde ustalık pırıltıları göstermeyi başarır. Filmin süresi 69 dakika. Bu nedenle sürükleyiciliğini bir an olsun yitirmiyor. Following, Nolan’ın sinema kariyerine başlarken de ayakları yere basan bir yönetmen olduğunu görebilmek için izlemeye değer bir yapım.

Imdb note: 7.6                           My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder