Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

19 Aralık 2014 Cuma

Cat People / Kedi İnsan (1942)

Director / Yönetmen:
Jacques Tourneur

Screenplay / Senaryo:
Dewitt Bodeen

Cast / Kadro:
Simone Simon
Kent Smith
Tom Conway
Jane Randolph
Jack Holt





Subject / Konu:
Oliver, bir panter kafesinin önünde çizim yapan Irena Dubrovna’yla tanışır. Eşyalarını taşımak için evine kadar gider. Irena, Oliver’a çay ikram etmek için evine davet eder. Oliver, Irena’ya kılıca geçirilmiş kedi biblosunun anlamını sorar. Irena, lanetli bir Sırp köyünden geldiğini, köyünde insanların şeytanlaştığını, biblodaki Kral John’un ise köyünü kurtardığını anlatır. Köyündeki cadılar ve kedi insanlardan bahseder.
Oliver ertesi gün Irena’ya bir kedi alır. Ancak kedi, Irena’ya huysuzlanır. Bunun üzerine kediyi bir kanaryayla değiştirirler.
Oliver ve Irena birbirlerine aşklarını ilan ederler. Ancak Irena köyündeki efsanelerden ötürü hep tedirgin ve yalnız olmayı tercih etmektedir.
Oliver ve Irena evlenirler. Irena’nın korkuları devam eder ve Oliver’ı kendisinden uzak tutar. İlk başta olanları şakaya vuran Oliver, Irena’nın durumunun değişmediğini görünce onu psikiyatra götürmeye karar verir. Psikiyatr, Irena’yı hipnotize eder. Irena köyündeki kedi kadınların pantere dönüştüğünü ve eğer bu kadınlardan biri aşık olursa, sevgilisi de onu öperse, içindeki şeytanın sevdiği adamı öldürmesi yönünde telkinde bulunabileceğini söyler.
Irena, Oliver’ın kendisiyle ilgili tüm sorunları iş arkadaşı Alice’e anlatmasından hoşlanmaz. Alice, Oliver’a aşık olduğunu itiraf eder. Irena, Alice’ten rahatsız olmaya başlar ve onu takip eder. Alice, insan olmadığından emin olduğu bir şey kendisini takip ettiği için korkuya kapılır. Kedi insanların varlığına inanmaya başlar ve bu durumu psikiyatra anlatır.
Psikiyatr, Irena’ya etrafındaki kedi figürlerinden uzaklaşmasını ve hayatına odaklanmasını önerir. Irena, söylenenleri haklı bulur ve korkularını yenme yoluna gider. Ancak Oliver, Alice’e aşık olduğunu Irena’ya itiraf eder ve boşanmak istediğini söyler. Oliver ve Alice, ofiste kilitli kalırlar ve karşılarına bir panter çıkar. Kurtulup psikiyatra durumu telefonla haber verirler. 
Ancak Irena psikiyatrın yanına varmıştır. Psikiyatr, hikayesine inanmadığı ve kendisine çekmeye çalıştığı Irena’ya sarılıp öpünce, Irena bir pantere dönüşüp kendisine saldırır. Oliver ve Alice, psikiyatrın evine geldiklerinde onu ölmüş halde bulurlar. Yaralı haldeki Irena, gidip kafesteki panteri serbest bırakır. Panterin darbesiyle ölür. Panter ise bir araba tarafından çiğnenip ölür. Oliver ve Alice, Irena’nın anlattığı hikayelerin gerçek olduğunu anlarlar.

Comment / Yorum:
Çektiği korku ve gerilim filmlerinde kullandığı psikolojik öğelerle kendine has bir anlatım dili oluşturmuş Fransız yönetmen Jacques Tourneur’un yönettiği 1942 yapımı “Cat People / Kedi İnsan”, senarist Dewitt Bodeen’in ilk senaryosu olma özelliğini de taşıyor. Film, yaklaşık 134.000 dolara mal oldu. Filmin bütçesi kısıtlı olduğu için Orson Welles’in 850.000 dolara mal olan “The Magnificent Ambersons” filminde kullanılan setler, Cat People filminde de kullanıldı. Çekimleri Hollywood’ta gerçekleştirilen yapım, 18 günde çekildi. Sadece Amerika genelinde gösterime sokulan film, 4.000.000 dolar hasılat elde etti.
Filmde kullanılan Dynamite isimli leopar, yönetmen Tourneur’un çektiği 1943 yapımı “The Leopard Man” isimli filmde de kullanıldı. Film, 1993 yılında Amerikan Ulusal Film Arşivi’ne eklendi.
Cat People, elbette bir korku başyapıtı değil. Ancak 40’lı yıllarda bile düşük bütçeyle eli yüzü düzgün bir korku filmi yapılabileceğini gözler önüne seriyor. Özellikle her başarısızlıkta maddi imkansızlıklardan yakınan sinemacıların ders olarak izlemesi gereken bir yapım.

Imdb note: 7.4                           My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder