Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

5 Eylül 2014 Cuma

Panzehir (2014)

Director / Yönetmen:
Alper Çağlar

Screenplay / Senaryo:
Alper Çağlar

Cast / Kadro:
Emin Boztepe
Cüneyt Arkın
Tolga Akdoğan
Christina Gottschalk
Emir Benderlioğlu
Murat Arkın
Kaan Urgancıoğlu
Florence Eugene
Öykü Gürman
Levent Can
                                                               Hüseyin Özay
                                                               Çağdaş Agun
                                                               Edoardo Costa

Subject / Konu:
Patronu ve çocukluğunda babası tarafından emanet edildiği manevi babası Kara Cemal için tam 66 adam öldüren Kadir Korkut, kendisine verilen yeni işi kabul etmez ve artık emekliye ayrılmak istediğini söyler. Cemal, Kadir’in bir kadın için ayrılmak istediğini anlar ve gitmesine izin verir. Kadir kör bir piyanist olan sevgilisi Elsa için bu kararı almıştır. Kadir, şerefine verilecek yemeğin ardından Elsa’yla birlikte yeni bir hayat kurmak için Münih’e uçacaktır. Cemal’in oğlu Ferit, babasına Kadir’i kullanmak zorunda olduklarını söyler.
Adana, Karaisalı, 1974. Babası Kadir’e gitmek zorunda olduğunu söyleyip atış talimi yaptırır. Ondan iyi kalpli biri olmasını ister.
Emniyet, yeni bir kirli işe kalkışacağı bilgisi gelen Kara Cemal’e gizli bir operasyon başlatır. Bu kirli işi de 30 yıldır olduğu gibi Kadir’in yapacağını düşünürler. Memur Cem'e Kara Cemal’in sesini kaydedebilmek için örgütüne sızma görevi verilir. Kadir’in tehlikeli bir adam olduğuna dair uyarılır. Kimliği Adanalı Osman olarak değiştirilir. Kara Cemal'in önüne çıkar ve Ferit’in adamı yapılır. Kara Cemal veda yemeğine sürpriz şekilde Kadir’e öldürmesini teklif ettiği 2 ezeli düşmanını da çağırır. Düşmanlarına Kadir’in can güvenliği karşılığında barış ve ortaklık teklif eder ve teklifi kabul görür.
Yemeğin ardından Kara Cemal’in adamları Osman’ı etkisiz hale getirip üzerindeki dinleme cihazını sökerler. Kara Cemal, Kadir’e bu gecenin sıradan olmadığını ve kendisini zehirlediklerini söyler. Panzehiri kullanmazsa 6 saat içinde ölecek olan Kadir’e panzehir için rakip 2 ailenin liderini öldürmesi görevi verilir. Kendisi gibi zehirledikleri Osman’ı da kullanması için yanına verirler. Kadir ilk olarak kadın satıcısu Nazik Hayri'nin evine baskın düzenler. Önce adamlarını sonra da Hayri'yi öldürür.
Kadir, Ferit'in talimatıyla ikinci ve daha büyük bir hedef olan uyuşturucu taciri Cihan'ı öldürebilmek için ilk olarak Tatar'ı ve adamlarını haklayıp Cihan'ın kızı Dilan'ı kaçırır. Cephanesini alabilmek için Kara Cemal, anne, baba ve kardeşinin ölüm haberini verdikten sonra kendisine10 yıl bakmış olan Hacı Emmi'nin evine gider. 6 saatin dolmasına 1,5 saat kala zehir etkisini göstermeye başlar. Kadir, sıkı bir çatışmanın ardından önce adamlarını sonra da teknesinde Cihan'ı öldürür
Ferit, Elsa'ya tecavüz etmeye yeltense de babasının telefonuyla gitmek zorunda kalır.Kadir ve Osman, panzehirleri almak ve Elsa'yı kurtarmak için ara otele giderler. Otele vardıklarında Kadir karşısında en büyük rakibi İtalyan lakaplı Francesco'yu bulur. Zehirin etkisinden hareket etmekte dahi Zorlanan Kadir, düello da İtalyan tarafından vurulur. Gücünü toplayıp ayağa kalkan Kadir, Francescoyu öldürüp yere yığılır.
Çocukluğundan beri babasının Kadir'e kendisinden daha fazla ilgi göstermesini kabullenemeyen Ferit, perişan haldeki Kadir ve Osman'ı odasına getirtir. 2 tüp panzehir verir. Kadir, ilk tüpü Osman'a içirdikten sonra ikinci tüpü içmeye hazırlanır. Ferit, bu sırada Elsa'yı da zehirlediğini ve elindekinin son panzehir tüpü olduğunu söyler. Gazabını estiren Kadir, önce adamlarını sonra da Ferit'i öldürür. Panzehiri Elsa'ya içirmesi için Osman'a veren Kadir, hesap sormak için Cemal'in peşine düşer. Kadir şafak sökerken çatıdaki Kara Cemal'in yanına gider. Silahını doğrultur ve kendisine evlatlık yapmasına karşın neden bu işkenceye maruz bırakıldığını sorar. Cemal, acı gerçeği Kadir'e anlatır. Annesi, babası ve erkek kardeşinin aslında kazada ölmediğini, yeraltı aleminde büyüyebilmek isteyen Cemal tarafından öldürüldüğünü öğrenir. İtirafını bitiren Cemal, Kadir'e artık kendisini öldürebileceğini söyler. Son isteği ise babasının Kadir'e verdiği öğütü öğrenmektir. Babasının öğüdünü hatırlayan Kadir, Cemal'i bırakıp gider. Cemal intihar eder. Elsa'ya panzehirin tamamını içirmeyen Osman, yere yığılan Kadir'e panzehirin geri kalanını içirir. Kadir, hastaneye kaldırılıp iyileştikten sonra Elsa'yla vedalaşır ve hapishaneye gönderilir.

Comment / Yorum:
Daha önce "Büşra" ve Dağ" gibi yapımlara imza atmış olan Alper Çağlar'ın hem senaryosunu yazıp, hem kurgusunu yapıp, hem de yönettiği 2014 yapımı Panzehir, suç, aksiyon ve macerayı başarılı şekilde harmanlayan bir yapım. Kara film özellikleri de gösteren film, düello sahnesi gibi sahnelerle aynı zamanda western türüne de saygı duruşu yapıyor. Soma faciası nedeniyle vizyon tarihinde değişmeler yaşanan film, 9 hafta vizyonda kaldı ve 90.448 seyirciye ulaştı.
Filmin ana karakteri Kadir Korkut'u başta Wing Tzun olmak üzere bir Uzakdoğu dövüş üstadı olan Emin Boztepe canlandırıyor. Son yıllarda yer aldığı gereksiz ve bir o kadar da başarısız projenin ardından aksiyona şanına yakışır bir dönüş yapan Cüneyt Arkın'ı kötü ama kötü olmak için nedenleri olduğunu gördüğümüz Kara Cemal rolünde izliyoruz. Kara Cemal, sıradan bir kötü karakter değil ve oyunculuk isteyen bir rol. Cüneyt Arkın, rolün hakkını vermekle kalmayıp Vatandaş Rıza, Öğretmen Kemal gibi karakterlerle zamanında sadece aksiyon oyuncusu olmadığını kanıtladığını da hatırlatır bir performansa imza atmış. Kara Cemal'in gençliğini ise Cüneyt Arkın'ın oğlu Murat Arkın'ın canlandırması hoş bir detay olmuş. Filmde ayrıca Hollywod yapımlarından tanıdığımız Edoardo Costa'da rol alıyor.
Panzehir, kaliteli aksiyon üretemediğimizden yakınıp yetersizlikleri bahane gösteren sinema sektörümüze güçlü bir tokat atıyor. Üstelik bunu ne devasa bir bütçeyle ne de yıldızlar geçidi bir oyuncu kadrosuyla yapıyor. Peki ama filmin başarısını sağlayan ne? Bir aksiyon filmi için son derece başarılı ve sürükleyici bir hikaye, dinamik bir kurgu, izlenmeye değer aksiyon sahneleri ve bir Hollywood yapımından geride kalmayan görüntü kalitesi. Harikalar yaratan filmin görüntü yönetmeni Mehmet Başaran'da alkışı ilk kak edenlerden.
Panzehir, akisyonu sevin ya da sevmeyin Türk sinemasında doğru ve başarılı işler de yapılabileceğini gösteren bir yapım olması nedeniyle seyre değer.

Imdb note: 7.9                           My note: 8

1 yorum:

  1. Yapacak başka başka hiç bir şey bulamadığım bir gün izlediğim bir film. Ancak aynı zamanda da, hem ağzımda kalan aksiyon tadından dolayı, hem de iyi kalitede bir aksiyon filmi üretebildiğimizi görmekten dolayı beni mutlu etmiş bir film.

    YanıtlaSil