Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

15 Eylül 2014 Pazartesi

The Intouchables / Can Dostum (2011)

Director / Yönetmen:
Eric Toledano
Olivier Nakache

Screenplay / Senaryo:
Eric Toledano
Olivier Nakache

Cast / Kadro:
François Cluzet
Omar Sy
Anne Le Ny
Audrey Fleurot
Clotilde Mollet
Alba Gaia Bellugi
Cyril Mendy
Salimata Kamate
                                                            Absa Diatou Toure
                                                            Gregoire Oestermann
                                                            Dominique Daguier
                                                            François Caron
                                                            Christian Ameri
                                                            Thomas Soliveres
                                                            Dorothee Briere Meritte
                                                            Marie Laure Descoureaux
                                                            Emilie Caen
                                                            Sylvain Lazard
                                                            Jean François Cayrey
                                                            Ian Fenelon
                                                            Renaurd Barse
                                                            François Bureloup
                                                            Nicky Marbot
                                                            Benjamin Baroche

Subject / Konu:
Sosyal yardımdan para alabilmek için iş görüşmesine gittiğini kanıtlamak zorunda olan Driss, çok zengin ama boynundan ayak parmaklarına kadar felçli bir adam olan Philippe’in bakıcılığı için görüşmeye gider. Niyetini doğrudan belli edince, Philippe ertesi gün gelip imzalanmış kağıtlarını almasını söyler.
6 ay sonra evine giden Driss, sorumsuzluğundan dolayı annesinin tepkisiyle karşılaşır ve evden kovulur. İmzalanan kağıtlarını almak için Philippe’in evine giden Driss, sürpriz şekilde Philippe tarafından 1 ay denenmek üzere işe alınır. Bir serseri olan Driss, Philippe’in çevresindeki herkesin dikkatini çeker.
Driss, Philippe’in 6 aydır Eleonore isimli bir kadınla mektuplaştığını öğrenir. Zamanla Driss ve Philippe arasında dostluk bağı oluşur. Philippe, Driss’e büyük aşk yaşadığı karısı Alice’i, onu kaybetmenin acısını, havanın uygun olmadığı bir günde yamaç paraşütü yaptığı için 2 boyun kemiğini kırıp felç kaldığını anlatır.
Philippe, Driss’in dayatmaları sonucu Eleonore’la telefonda görüşmeye ve yakınlaşmaya başlar. Ama buluşma günü görüşmekten vazgeçer. Driss’le birlikte özel uçağına atlayan Philippe, yamaç paraşütü yapmaya gider. Driss, döndüklerinde belaya bulaşmış kardeşini karşısında bulur.
Driss, ailesinin gerçek ailesi olmadığını, çocukları olmayan teyzesi ve eniştesi tarafından 8 yaşındayken Senegal’den alınıp Fransa’ya getirildiğini, sonrasında teyzesinin iki kez ortadan kaybolduğunu ve bu kayboluşlarda hamile kaldığını, eniştesi öldüğünde de teyzesinin başka adamlardan başka çocukları olduğunu ve aslında kardeşlerinin kardeşi olmadığını Philippe’e anlatır. Philippe anlayış gösterir ve işten ayrılmasına izin verir.
Driss gittikten sonra yeni bakıcılarıyla uyum sağlayamayan Philippe kötüleşmeye başlayınca bu durum Driss’e haber verilir. Driss, Philippe’e birkaç ufak macera yaşattıktan sonra Eleonore’la sürpriz bir görüşme yapmasını sağlar.

Comment / Yorum:
Birlikte 4 kısa film, 1 televizyon projesi ve 5 uzun metrajlı filme imza atan Fransız yönetmenler Eric Toledano ve Olivier Nakache’nin 4. uzun metrajlı filmi olan ve kendilerine uluslararası şöhreti getiren 2011 yapımı filmleri “The Intouchables / Can Dostum”, yaklaşık 9.500.000 euro bütçeyle çekilir. Film, dünya genelinde 426.480. 871 dolar hasılat elde ederek büyük bir başarıya imza atar.
Filmin hikayesi gerçek bir olaya dayanmakta. Hikayenin gerçek kahramanları Philippe Pozzo Di Borgo ve Faslı Sellou. Philippe Pozzo Di Borgo, şimdi Fas’ta yaşamakta. Yeniden evlendi ve 2 kızı oldu. Abdel Sellou’da Fas’ta bir şirket sahibi. Evlendi ve 3 çocuğu oldu. Phillipe ve Abdel yakın arkadaş olarak kaldılar. Filmin sonunda Phillipe ve Abdel’i de görmekteyiz. Filmde Faslı Abdel’in Senegalli Driss olarak değiştirilmesinin temel nedeni, yönetmenlerin filmde daha önce 2002 yılında “Ces Jours Heureux”, 2006 yılında “Nos Jours Heureux ve 2009 yılında “Tellement Proches” isimli projelerde birlikte çalıştıkları ve performansından memnun kaldıkları Omar Sy’ı oynatmak istemelerinden kaynaklandı. Omar Sy’da tıpkı Driss karakteri gibi zamanında Fransız banliyölerinde yoksul hayatı yaşamıştı.
Film Fransa’nın “Yabancı Dilde En İyi Film” dalında Oscar adayı olur. Ama Oscar adayı olmayı başaramaz. Film aynı kategoride Altın Küre ve Bafta’ya aday olmayı ise başarır. Birçok önemli festivale katılan yapım, katıldığı festivallerde 29 ödül ve 34 adaylık kazanır.
The Intouchables, çarpıcı ve gerçek bir hikaye olmasının dışında sinema sanatının iyi işçilikle çok ciddi konulara dair de başarılı komedi yapımları üretebildiğini kanıtlar nitelikte ve klasikleşmesi mutlak bir yapım. Oyunculuklar üst düzeyde. François Cluzet ve Omar Sy, deyim yerindeyse karşılıklı döktürmüşler. Filmin bir diğer başarılı tarafı ise keyifli şarkı seçimleri. Özetle filmin birkaç açıdan değil bütünsel olarak başarılı olduğunu söylemek gerek. Kesinlikle arşivlerde yer alması gereken bir yapım.

Imdb note: 8.6                           My note: 9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder