Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

13 Eylül 2014 Cumartesi

Winter's Tale / Kış Masalı (2014)

Director / Yönetmen:
Akiva Goldsman

Screenplay / Senaryo:
Akiva Goldsman

Novel / Kitap:
Mark Helprin

Cast / Kadro:
Colin Farrell
Jessica Brown Findlay
Jennifer Connelly
William Hurt
Eva Marie Saint
Graham Greene
Russell Crowe
                                                             Kevin Corrigan
                                                             Kevin Durand
                                                             Matt Bomer
                                                             Lucy Griffiths
                                                             Ripley Sobo
                                                             Maurice Jones
                                                             Alan Doyle
                                                             Mckayla Twiggs
                                                             Rob Campbell
                                                             Finn Wittrock
                                                             Tom Morrissey
                                                             Will Smith

Subject / Konu:
New York 1895. Akciğer hastalığı nedeniyle ülkelerine geri gönderilen çift, bebeklerini maket bir gemiye yerleştirip denize bırakırlar.
New York 1916. Köşeye sıkışan Peter, peşindeki Pearly ve adamlarından karşısına çıkan beyaz at sayesinde mucizevi şekilde kurtulmayı başarır.
Hummalı bir hastalığa yakalanan Beverly, ışığın mucizesine inanmaktadır.
Peter zamanında Pearly için de çalışmış bir hırsızdır. Peter’ın peşine düşen Pearly, hem Peter’ın hem de atın yakalanabilmesi için ortaya ödül koyar. Pearly de ışığın gücüne inanmaktadır.
Peter, hırsızlık yapmak için Beverly’nin yaşadığı eve girer. Beverly’nin piyano çalışından etkilenen Peter, hırsızlık yapmaktan vazgeçer. Beverly, korkmadığı Peter’a çay ikram eder. Peter nerede doğduğunu bilmediğini ama bir maket gemide yeni doğmuş olarak bulunduğunu söyler. Beverly ise Peter’a hastalığından bahseder. Vücut ısısını düşük tutmak zorunda olduğu için dışarı çıkamadığını, dans edemediğini, henüz bir erkek tarafından öpülmediğini ve evin çatısında bir çadırın içinde uyuduğunu anlatır. Peter, Beverly’ye birkaç ay şehir dışına çıkmak zorunda olduğunu ama döndüğünde kendisini tekrar görmek istediğini söyler. Beverly ise taşraya gideceğini ve birkaç ay ömrü kaldığı için döndüğünde muhtemelen ölmüş olacağını söyler.
Pearly, adamlarına Peter’ın kaderinde kızıl saçlı bir kız olduğunu ve kızı bulurlarsa Peter’a da ulaşabileceklerini söyler. Pearly, Beverly’yi taşraya gitmek üzereyken bulur. Peter, bağlandığı Beverly’yi atıyla Pearly’nin elinden kurtarmayı başarır. Birlikte taşraya giderler. Peter, kendisini Beverly’nin babasına dürüstlükle anlatır ve Beverly’ye aşık olduğunu söyler.
Peter’ı bulabilmek için şehrin kuzeyine gitmesi gereken ama bunun için izni olmayan Pearly, izin alabilmek için Yargıç’a gider. İsteği kişisel bulan Yargıç, Pearly’ye izin vermez ve başka bir yol bulmasını söyler. Pearly, insan olmuş bir melekten yardım ister. Melek, Pearly’nin talimatıyla yılbaşı gecesi Peter’la birlikte dansa giden Beverly’nin içkisine kalbi hızlandırıcı bir ilaç damlatır. Beverly ve Peter, kendilerini dizginleyemeyip gece birlikte olurlar. Ancak Beverly, gecenin devamında ölür.
Şehre geri dönen Peter, Pearly ve adamları tarafından köprüde kıstırılır. Gitmesi için talimat verdiği atı kanatlanıp gider. Pearly, tartakladığı Peter’ı köprüden aşağıya atar. Peter sudan çıktığında hiçbir şey hatırlamamaktadır.
New York 2014. Kim olduğunu hatırlayamayan Peter,  sürekli kim olduğunu hatırlayamadığı Beverly’nin resimlerini yapmaktadır. Pearly, Peter’ın hala yaşamakta olduğunu öğrenir ve peşine düşer.
Peter, Virginia sayesinde arşivdeki mikrofilmlerden araştırma yapar. Beverly ile çekilmiş fotoğrafını bulunca her şeyi hatırlar. Beverly’nin gazetede çalışan artık yaşlı bir kadın olmuş kardeşi Willa, Peter’ı tanır.
Peter’ın Beverly’nin mucizesi sayesinde hayatta kaldığını öğrenen Pearly, Peter’ı öldürebilmek için onunla bir ölümlü olarak kavga etmeyi kabul eder.
Peter, Virginia’nın kanser hastası olan ve kurtulması mucizeye bağlı kızı Abby’nin kurtulabilmesi için hayatta kaldığına inanır. Evin çatısına çıkarlar ve karşılarında Peter’ın atını bulurlar. Ata binerler. Kanatlanan at, onları artık unutulmuş bir yer olan taşraya götürür. Pearly ve 20 adamı da peşlerinden gelir. At, buzları parçalayarak Pearly’nin bütün adamlarının ölmesi sağlar. Peter ve Pearly kavgaya tutuşurlar. Peter, Pearly’yi öldürür.
Beklenen mucize gerçekleşir ve öldüğü sanılan Abby, hayata geri döner.

Comment / Yorum:
Oscar’lı senarist Akiva Goldsman, ilk yönetmenlik deneyiminde Mark Helprin’in aynı adlı romanından senaryosunu uyarlayıp, yapımcılığını üstlendiği “Winter’s Tale / Kış Masalı” adlı filmi yönetir. Fantastik bir aşk hikayesini konu alan ve zengin oyuncu kadrosuyla dikkat çeken film yaklaşık 60.000.000 dolara mal olur. Dünya genelinde 30.800.231 dolar hasılat elde edebilen yapım, gişeden zararla dönmüş olur. Akiva Goldsman’da ilk yönetmenlik deneyiminden genellikle olumsuz eleştiriler alır.
Peter Lake rolü için Tom Hiddleston, Garrett Hedlund, Aaron Taylor Johnson, Luke Evans, Liam Hemsworth ve Benjamin Walker gibi oyuncuların isimleri konuşulsa da rol, Colin Farrell’a gider. Jessica Brown Findlay’ye giden Beverly rolü için ise Bela Heathcote, Lily Collins, Sarah Gadon, Gabriella Wilde ve Elizabeth Olsen oyuncu seçmelerine katırlar. Ancak rol Findlay’ye gider. Filmin yardımcı rollerinde ise daha önce Goldsman’la çalışmış yıldız oyuncular var. İlk göze çarpanlar, artık genel olarak yardımcı rollerde karşımıza çıkan Jennifer Connelly ve filmin kötü adamları Russell Crowe ile Will Smith.
Winter’s Tale, 1983 yılında yayınlandığında çok satan olmuş ve doğal olarak sinema dünyasının da ilgisini çekmiş bir roman. Kitap yayınlandıktan kısa bir süre sonra film haklarını Steven Spielberg satın almış. Martin Scorsese’de bir röportajında Winter’s Tale’i sinemaya aktarmayı düşündüğünü ama gerçekleşmesi pek olası görünmediğinden vazgeçtiğini söylemiş.
Filmin zayıf yönü, dayandığı fantastik olayı tatmin edici bir mantığa oturtamamış olması. Bu nedenle Goldsman, henüz ilk yönetmenlik deneyiminde böyle zor bir proje seçtiği için eleştirilmeyi hak ediyor. Film yine de yıldız oyuncu kadrosu hatırına seyredilebilir.

Imdb note: 6.2                           My note: 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder