Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

14 Eylül 2014 Pazar

Bi Küçük Eylül Meselesi (2014)

Director / Yönetmen:
Kerem Deren

Screnplay / Senaryo:
Kerem Deren

Cast / Kadro:
Farah Zeynep Abdullah
Engin Akyürek
Ceren Moray
Onur Tura
Serra Keskin
Merve Bulut
Ege Aydan
Ebru Aykaç
Hüseyin Pehlivan

Subject / Konu:
Eylül kendisine gelen televizyon programı yapma teklifini kabul eder. Programın adını da “Bi Küçük Eylül Meselesi” olarak belirler. Eylül adına herşey mükemmel gitmektedir. Ta ki sevgilisi Atıl’la buluşup orman yolunda kaza yapana kadar.
Kazadan 1 hafta sonra kendine gelen Eylül, kazayı hatırlamamaktadır. Sorulan sorular, Eylül’ün en son hatırladığı şeyin 1 ay önceki Bozcaada seyahati olduğunu ortaya çıkarır. 1 hafta sonra taburcu olan Eylül, hayatına kaldığı yerden devam eder.
Zaman zaman kontrolünü yitiren Eylül, kazadan önceki hatırlamadığı 1 aylık döneme ait tüm telefon kayıtlarının silindiğini fark eder. Yakın arkadaşı Berrak’a baskı yaparak o süre zarfında Bozcaada’da olduğunu öğrenir. Kendisinden bir şeyler saklandığını düşündüğü için Berrak’la birlikte Bozcaada’ya gider.
Tekin, Eylül’ü görünce heyecanla yanına gelir. Ama Eylül hatırlayamadığı Tekin’i tersler. Pansiyona giden Eylül, Berrak’ın telefon konuşmasına şahit olur ve kendisinden bir şeyler saklandığını öğrenir.
Gidip Tekin’i bulan Eylül, kaza geçirdiğini ve bu nedenle kendisini hatırlayamadığını söyler. Tekin’den korkan ve kendisine bir kötülük yaptığından şüphelenen Eylül, Bozcaada’dan dönüş gününü Berrak yardımıyla hatırlamaya başlar. O gün Eylül dönmemiş ve adada kalmıştır. İşte o günü hatırlamaya çalışan Eylül, Tekin’e gider ve her şeyi anlatmasını ister. Başarılı bir karikatürist olan Tekin, en başından anlatmak kaydıyla her şeyi kendi diliyle anlatmaya başlar.
O gün, Eylül ve Tekin kahvaltıya gitmişler, ancak Eylül gördüğü arıdan korkup kaçıp gitmiştir. Ertesi gün adadan ayrılmaya hazırlanırken Tekin’e güle güle demeye gelmiştir. Tekin kendisini bağ bozumuna gitmeye ikna edince bir gün daha adada kalmaya karar vermiştir. Tekin bir sonraki gün gitmeye hazırlanan Eylül’ü rüzgar güllerini görmek için kalmaya ikna eder.
Eylül’e telefonla ulaşamayan Berrak, Atıl’ı hemen gelmesi için arar.
Tekin, Eylül’ü ilk öpüştükleri yere götürür. Eylül, Tekin’in söylediklerini gerçekten hatırlamaya başlar. Eylül, Tekin’in evine gittiğinde onun hayran olduğu karikatürist Deli Dumrul’un ta kendisi olduğunu öğrenmiştir. Birbirlerine aşık olmuşlar ve nihayetinde beraber olmuşlardır.
Atıl ve Berrak, Eylül’ün yanına gelirler. Eylül her şeyi hatırladığını söylese de, Berrak onu son günü hatırlaması için zorlar. Eylül, Tekin’le birlikte geçirdikleri gecenin ardından neşeyle kahvaltı hazırlamış, ancak aynada bakımsız halini görünce korkuya kapılmış ve o korkuyla Berrak’ı arayıp gelip kendisini almasını söylemiştir. Ardından da adaya gelmiş olan Berrak ve Atıl’a kendisine asılan birisi olduğunu anlatmıştır. Gece eğlenirlerken yanlarına gelen Tekin’e kötü muamele etmiş ve onu terk etmiştir.
Son günü de hatırlayan Eylül, Atıl ve Berrak’ın hala hasta olduğu ve hastaneye yatmasına dair uyarılara aldırış etmez ve vakit kaybetmeden Tekin’i bulmaya gider. Tekin’in aslında hayalinde canlandırdığı bir korkuluk olduğunu anlayınca, zihninde Tekin’in ölümü de gerçekleşmeye başlar.

Comment / Yorum:
Özellikle “Ezel” ile televizyonda adından söz ettirmeyi başaran ve övgüler alan senarist Kerem Deren, ilk sinema deneyiminde senaristliğinin yanına yönetmenliği de ekler. Filmin yapımcılığını, Deren’in televizyonda yaptığı işlerin de yapımcılığını üstlenen Ay Yapım, filmin müziklerini de yine Ay Yapım’ın projelerinde sürekli birlikte çalıştığı Toygar Işıklı yapar. Filmdeki karikatürler ise Erdil Yaşaroğlu imzası taşımakta.
Yaklaşık 8 haftada çekilen filmin çekimleri, 6 hafta süreyle Bozcaada’da, 2 hafta süreyle de İstanbul’da yapılır. 14 Şubat 2014 itibariyle gösterime giren film, 30 hafta vizyonda kalıp 924.019 seyirciye ulaşır.
Filmin özgün müziklerine imza atan Toygar Işıklı, 25. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde “En İyi Özgün Müzik” dalında ödül kazandı.
Bi Küçük Eylül Meselesi, seyirciyi ikiye bölen bir yapım oldu. Objektif gözle bakmak gerekirse, bir sinema projesinin başarı elde etmiş dizi projeleri mantığında yapılması irdelenebilir. Oyunculuklar, dizi oyunculuğu paralelinde performanslar. Senaryonun da Ezel gibi bir işe imza atmış Kerem Deren’in başarı çıtasının altında kaldığı söylenebilir. Bozcaada manzarasını bol bol görme imkanı veren mekan seçimleri ise oldukça başarılı. Bi Küçük Eylül Meselesi, genel hatlarıyla vasat olarak değerlendirilebilecek bir film. Yine de türün meraklılarının ilgisini çekebilir.

Imdb note: 7.5                           My note: 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder