Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

10 Eylül 2014 Çarşamba

Sparks (2013)


Director / Yönetmen:
Christopher Folino
Todd Burrows

Screenplay / Senaryo:
Christopher Folino

Cast / Kadro:
Chase Williamson
Ashley Bell
Clancy Brown
Jake Busey
William Katt
Marina Squerciati
Clint Howard
Scott Rinker
                                                            David Sobolov
                                                            Larry Cedar
                                                            Esteban Cueto
                                                            Dave Hanson
                                                            Stephen Kearin
                                                            Jeremy Rowley
                                                            Austin Michael Coleman

Subject / Konu:
1920 yılında Rochester’a bir meteor düşer. Bölgedeki 75 kişiden sadece 13’ü hayatta kalır. Yapılan araştırmalarda bu 13 kişinin mutasyonla geliştikleri anlaşılır. Kömürleşmiş bedenlerden birinin de 4 yılda 45 kişiyi öldürmüş olan seri katil Kevin Sherwood olduğu düşünülmektedir. Sherwood bir intihar notu bırakmış ve meteorun tanrının insanları cezalandırmak için gönderildiğini yazmıştır.
28 yıl sonra. Ian Sparks katil olduğu gerekçesiyle aranmaya başlanır. Ian, gazete binasına gelip kendi cinayetini bildirir. Gazeteci kayıt cihazını getirtir ve Ian tüm hikayesini anlatmaya başlar. 6 yaşındayken büyük bir kazada anne ve babası ölen Ian kazadan kurtulmuş ve insanları korumanın kaderi olduğuna inanmıştır. 15 yaşına geldiğinde ise mahalledeki çetelerle savaşıp sükuneti sağlamaya çalışmaktadır. 21 yaşına bastığında diğer süper kahramanlar gibi büyük liglerde olmak ister. Yediği dayaklar sonrası süper olabilmek için desteğe ihtiyacı olduğunu anlar.
Sparks, polise yardım ettiği bir baskında güzel ve etkileyici süper kahraman Heavenly ile tanışır. Çok geçmeden hem maceralarda hem de aşkta partner olurlar. Şehre gelen Matanza isimli katil daha ilk geceden 11 kişiyi öldürür. Üstelik cinayetleri de kayda alır. Bu en son Kevin Sherwood tarafından yapılmıştır. Sparks ve Heavenly, Matanza’nın peşine düşerler.
Sparks’ın Heavenly’ye evlenme teklif ettiği gece Matanza, Sparks’ı bayıltır ve Heavenly’ye işkence eder. Sparks kendine geldiğinde bir başka süper kahraman Sledge, Matanza’yı öldürmüştür. Heavenly, olayın ardından Sparks’a başka gözle bakmaya başlar ve çok geçmeden de onu terk eder.
Hikayeden sıkılan gazeteci Sparks’a işlediği cinayetleri itiraf etmesini ister. O sırada gazete binasında tuhaf şeyler olmaya başlar. Sparks ses kaydını yapan kişiyle çatıya çıkar ve hikayesine kaldığı yerden devam eder. 23 yaşındayken kimliği ortaya çıkmış ve alay konusu olmuştur. Daha da kötüsü önceden hakladığı kişiler ortaya çıkıp babaannesini öldürürler.
Heavenly, Sledge’le birlikte olmaya başlar. Sparks intihar etse de çocukluğundaki kaza günü kendini kurtaran kişi tarafından bir kez daha kurtarılır ve sıkı bir eğitime tabi tutulur.
Gazeteci, binada öldürülür.
Kurtarıcısı tarafından Rochester’da ölmeyen kişilerin soyundan olan ve süper güçlere sahip 2 kişiyle tanıştırılıp ekibe dahil edilen Sparks, anne ve babasının ölümünün sorumlularından intikam almaya hazırlanır. Düzenledikleri saldırıda Sparks yaralanır. 3 gün sonra Sparks kendine geldiğinde işin içinde para da olduğunu öğrenir. Üstelik ailesinin ölümüne neden olan kazada da kurtarıcısının olayın içinde olduğunu öğrenir.
Sparks, istediği kişiye dönüşebilen Dawn'ı Heavenly gibi kullanıp para kazanmaya başlar. Heavenly ile nişanlanan Sledge, Heavenly Matanza'nın tacizine uğradığından beri ilişkiye giremediğinden Dawn'la ilişkiye girmek ister. Sparks otel odasına Sledge ve başka birinin geldiğini görür. Sledge ve Matanza, Dawn'ı öldürüp öldürülüşünü kameraya çekerler. Odaya gelen Sparks bayıltılır. Kendisine geldiğinde cinayetin silahıyla işlendiğini görür. Üstelik silah da elindedir ve polisler otele ulaşmıştır. Kanalizasyondan kaçmaya çalışan Sparks, yolun Matanza'nın sığınağına çıktığını görür. Burada işkence aletleri ve film makaraları vardır. Sparks kendi makarasını bulur. Sparks, Matanza'nın Heavenly'ye işkence ettiği gece başından vurularak öldürüldüğünü ama süper gücünden ötürü ölmediğini anlar. Matanza ve Sledge'in suç ortağı olduğu da film de görünmektedir. Sparks, filmi Heavenly'ye ulaştırı ve gerçeği görmesini sağlar.
Sledge, Heavenly'nin gerçeği öğrendiğini ve Sparks'la buluşmaya gittiğini öğrenir. Tıpkı Dawn gibi istediği kişiye dönüşebilen Matanza, önce Heavenly kılığında Sparks'ı, sonra da Sparks kılığında Heavenly'yi öldürür.
Çatı katında anlatacaklarını bitirip kayıt yapan kişiyi gizleyen Sparks, çatıya gelen Sledge'le kavgaya tutuşur. Çatıya gelen Matanza tarafından vurulan Sparks binadan aşağıya düşer. Sledge, Heavenly'yi öldürdüğünü öğrendiği Matanza'ya saldırır. Matanza Sledge'i öldürüp Sparks'ın yanına iner. Sparks, vücuduna bağladığı dinamitleri ateşler.
Heavenly'nin Sparks'ın kendisine verdiği titanyum yüzük sayesinde ölmediği anlaşılır. Matanza'nın sığınağı araştırılınca Kevin Sherwood'un ta kendisi olduğu ve Sledge'in de oğlu olduğu ortaya çıkar. Sparks'ın üzerine atılan cinayetlerin de baba, oğul tarafından gerçekleştirildiği açığa çıkar.
Sparks, 6 ay sonra. Hindistan'ın Mumbai kentinde işkenceye uğramakta olan kurtarıcısı sandığı ama ailesinin ölümünde pay sahibi olduğunu anladığı eski dostunu üzerinde işkenceye devam edilebilmesi için ölümsüzlüğe kavuşturur.
Sparks geri döner ve Heavenly'ye sürpriz yapıp karşısına çıkar.

Comment / Yorum:
Christopher Folino'nun senaryosunu yazıp Todd Burrows'la birlikte yönettiği 2013 yapımı Sparks, yüz milyon dolarları bulan devasa bütçeleri ve yıldızlar topluluğu oyuncu kadrolarıyla istisnalar dışında belli bir çıtanın üstüne çıkmayı başaramayan çizgi roman uyarlamalarının bulunduğu bir sektörde düşük bütçe ve tanınmayan bir oyuncu kadrosuyla çekilmiş özgün bir çizgi roman uyarlaması.
Filmin hikayesi 1920'lerden başlıyor. Filmde bilindik bir süper iyi - süper kötü savaşı yaşanmıyor. Hikayede seri katil, intikam, mutasyon gibi zenginleştirici kavramlarda kullanılmış. Üstelik filmin ana karakteri Sparks'ın bir süper iyi olmamakla beraber zaman zaman çıkarları doğrultusunda kötülük yaptığı dahi oluyor. Filmin görsel efekt ve oyunculuk gibi alanlarda zayıf kalışını ise filmin düşük bütçesiyle bağlantılı değerlendirmek gerek.
Sparks, seyirciye harika bir çizgi roman uyarlaması vaat etmese de, düşük bütçeyle de tutarlı işler yapılabileceğini gösteren bir yapım. Sürükleyici bir yapım olduğu için özellikle türün meraklılarının sıkılmadan izleyebilecekleri bir film.

Imdb note: 5.4                           My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder