Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

9 Eylül 2014 Salı

Therese Desqueyroux / Bir Kadının Gözyaşı (2012)

Director / Yönetmen:
Claude Miller

Screenplay / Senaryo:
Natalie Carter
Claude Miller

Novel / Kitap:
Francois Mauriac (Therese Desqueyroux / Bir Kadının Gözyaşı adlı romanından)

Cast / Kadro:
Audrey Tautou
Gilles Lellouche
Anais Demoustier
Catherine Arditi
                                                               Isabelle Sadoyan
                                                               Stanley Weber
                                                               Francis Perin
                                                               Max Morel
                                                               Françoise Goubert
                                                               Jean – Claude Calon
                                                               Yves Jacques
                                                               Alba Gaia Bellugi
                                                               Matilda Marty – Giraut
                                                               Gerard Bayle
                                                               Bernard Lebeau
                                                               Frederic Kneip
                                                               Jack Delbalat
                                                               Jerome Thibault
                                                               Francis Aylies

Subject / Konu:
1922’nin yaz mevsiminde Therese ve Anne, L’Esprance’da tatil keyfi yapmaktadırlar. Anne, Therese’ye birkaç yıl sonra ağabeyi Bernard’la evlendirileceğinin konuşulduğunu söyler.
Nisan 1928. Bernard, Therese’ye evlendiklerinde arazilerinin birleşeceğini ve 45.000 dönüm çam ormanına sahip olacaklarını anlatır. Therese, sürekli düşünmekten kendisini alamamakta ve bu durumda üzerinde bir rahatsızlık yaratmaktadır. Therese ve Bernard evlenirler.
Mayıs 1928. Therese ve Bernard, Baden – Baden’deki Schwarzwald Hotel’de balaylarını geçirirler. Therese, Anne’le mektuplaşır. Anne, bir erkek arkadaşı olduğunu ve yaşadığı ilişkiden aldığı hazzı Therese’ye bildirir. Anne’in Azevedo’ların tüberküloz oğlu Jean ile ilişki yaşaması Bernard ve ailesinin tepkisine neden olur. Anne’i engellemeye çalışırlar. Anne, Therese’ye gönderdiği mektupta ailesi tarafından kilitli tutulduğunu anlatır ve Jean’ın resmini gönderir.
Temmuz 1928. Hamile olan Therese, ailesi tarafından Jean’la tüm irtibatı kesilen Anne’e Jean’la görüşüp durumu bildireceğine söz verir.
Ekim 1928. Therese, kalp ağrıları sıklaşan Bernard’ı Bordeaux’ya gidip muayene olması için ikna eder. Jean’la buluşup Anne hakkında konuşur. Jean, Anne’le eğlendiklerini ama evlenmeyi düşünmediğini söyler. Therese bunun üzerine Jean’a, Anne’e nazik bir veda mektubu gönderip aralarındaki ilişkiyi bitirmesini ister. Eve geri dönen Bernard, arsenik ile tedaviye başlar.
Bir gece ansızın çıkagelen Anne, Therese’ye mektubu Jean’a zorla yazdırdığını ve söylenenlere inanmadığını söyler. Bernard’ın hışmına uğrayan Anne, eve geri gönderilir.
Kasım 1928. Therese çocuğunu doğurmak için Bernard’ın ailesinin yaşadığı eve gider ve doğumu burada gerçekleştirir.
Ağustos 1929. Çıkan yangın sonucu ormanda 1200 dönümlük bir arazi yanar. Yangın söndürülemez ve hızla yayılır.
Önce Bernard’ın dalgınlıkla fazla arsenik aldığını gören ama uyarmayan Therese, sonra da sahte reçetelerle fazladan arsenik alıp kocasına içirmeye başlar. Bernard geçici kötürüm kalır. Durumu anlayan doktor, Therese’nin Bernard’tan uzak tutulmasını söyler. Bernard, Boerdaux’ya bir kliniğe götürülür. Therese’de kendi evine dönmek zorunda kalır. Doktor, Therese’ye sahte rapordan dolayı dava açar. Bernard, Therese’yi korur ve davada da lehine şahitlik yapar.
7 Aralık 1929. Mahkemenin son günü herşey yolunda gider. Ancak her şeyin inandırıcı olması için Bernard’ın yanında kalması gerekmektedir. Bernard, Therese’ye kendisine itaat etmesi uyarısında bulunur.
Ayrı odalarda yatacaklar, sadece pazar ve ayinlerde dışarıda birlikte görüneceklerdir. Therese’nin diğer odalara girmesi yasaktır. Kızı Marie’de başka evde kalacaktır. Therese, zorlaşan yaşantısının yanında teyzesinin de ölüm haberini alır.
Ekim 1930. Therese sağlığını yitirmeye başlar. Bernard mektupla Anne ve nişanlısının Therese ile tanışmak için geleceklerini haber verir. Görüşmenin ardından Benard, Anne’in düğününden sonra ayrılabileceklerini söyler. Bernard, Therese’yle vedalaşıp gider. Therese özgür bir kadın olarak insanların arasında yürür.

Comment / Yorum:
04.04.2012 tarihinde kanserden ölen ünlü yönetmen Claude Miller’ın son filmi Therese Desqueyroux / Bir Kadının Gözyaşı, 2011 yılının Ağustos ve Eylül aylarında 21 gün içersinde çekilir. Film yaklaşık 12.700.000 dolara mal olur. Francois Mauriac’ın aynı adlı romanından Claude Miller ve Natalie Carter tarafından senaryolaştırılan filmde Therese’nin 8 yıl içersinde yaşadıklarına ve mutsuz evliliğine değinilir.
Bir kadın filmi olarak kategorize edilebilecek olan Therese Desqueyroux, 8 yıllık bir zaman dilimi içersinde özellikle 1928 – 1930 aralığındaki döneme yoğunlaşıyor. Film, ana karakter Therese Desqueyroux’u canlandıran Audrey Tautou’nün üzerine kurulmuş. Zaten filmde Audrey Tautou’den başka dikkat çeken başka bir oyuncu da yok.
Film, türünün klişelerine zaman zaman başvurmuş. Tahmin edilebilir hikaye gelişimi ve düşük temposu da bu tespitin içine dahil edilebilir. Film, kötü olmamakla beraber vasatı da aşamıyor. Türün meraklılarına ya da Audrey Tautou hayranlarına hitap edebilir.

Imdb note: 6.1                           My note: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder