Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

4 Eylül 2013 Çarşamba

Kore'de Türk Süngüsü (1951)

Director / Yönetmen:

Vedat Örfi Bengü

Screenplay / Senaryo:

Vedat Örfi Bengü

Cast / Kadro :

Cemil Demirel
Ayşe Güzel
                                                                                       Osman Varol
                                                                                       Hulki Jönt
                                                                                       İhsan
                                                                                       Fikret

Subject / Konu:

Kuzey Kore, Güney Kore'yi işgale başlar. Birleşmiş Milletler, olaya müdahale etme kararı alır. Türkiye’de Kore’ye 4.500 asker gönderir. Trenle İskenderun’a gelen askerler, komutan Tahsin Yazıcı önderliğinde gemiyle Kore’ye giderler.
Bir tepeye çıkartma yapan Türk askeri, Koreli askerlerle çarpışır.
Ülkeye kahramanlık hikayeleriyle birlikte şehit haberleri de gelmeye başlar. Şehitler için mevlid okutulur.

2 yaşlı adam, Türk askerinin her daim cesurca savaştığını konuşur. 1922’de İzmir’de Yunan birliklerine karşı kazanılan zaferi yadederler.
Kore’de ilerleyişini sürdüren Türk askeri, bir düşman karakoluna baskın düzenler. Karakolu ele geçirip düşmanı esir alırlar. Ardından keşif yapması için gönderilen 2 Türk askeri, düşman tarafından yakalanıp esir alınır. Türk askerleri, düşmanı haklayıp kurtulduktan sonra birliklerine geri dönerler. Türk hava birlikleri, düşman mevzilerini bombalar ve düşman uçaklarını birer birer düşürürler.

Comment / Yorum:   

Vedat Örfi Bengü’nün senaryosunu yazıp yönettiği Kore’de Türk Süngüsü, 1950’de patlak verip 1953’e kadar devam eden Güney Kore – Kuzey Kore savaşına Birleşmiş Milletler’in müdahale etme kararı alması sonucu 5090 kişiden oluşan 1. Türk Tugayı’nın Kore’ye yollanışını ve oradaki kahramanlıklarını konu ediniyor. Filmin yapımcılığını Milli Film, görüntü yönetmenliğini Orhan Atadeniz yapmış.
Savaştan gerçek görüntülerin ve gazete manşetlerinin kullanıldığı film, bir savaş filmi olması yanında belgesel özelliklerde taşıyor. İzmir’in kurtuluş mücadelesi anlatıldığı sırada gösterilen görüntülerde kısa bir süreliğine Atatürk’ü de görebilmek mümkün.
Filmin görüntü kalitesi iyi. Kahramanlık, zaman zaman abartıya kaçmış ve gerçek dışı anlatımlara neden olmuş. Ayrıca uçakların çatışma sahneleri, dönemin bir Hollywood yapımından alınıp filme eklenmiş.

Imdb note : 5.3                               My note : 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder