Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

8 Eylül 2013 Pazar

Yazık Oldu Yarınlara (1974)

Director / Yönetmen:

Nejat Saydam

Screenplay / Senaryo:

Nejat Saydam
Burhan Bolan

Cast / Kadro :

Kadir İnanır
Mesut Engin
                                                                                       Nuray Belbüken
                                                                                       Aliye Rona
                                                                                       Nihat Ziyalan
                                                                                       Semih Sezerli
                                                                                       Hüseyin Zan
                                                                                       Erdoğan Seren
                                                                                       Nezihe Güler
                                                                                       Hüseyin Kutman
                                                                                       Osman Han
                                                                                       Niyazi Gökdere

Subject / Konu:

Tayfun, Bodrum’da süngercilik yapan bir gençtir. Annesi ve kardeşi Kemal’le birlikte yaşamaktadır. Kemal’in aşık olduğu Gül, Tayfun’u sevmektedir. Kimsesi olmayan Gül, garsonluk yapmaktadır. Çevresindeki insanlar, giyim tarzı ve rahat hareketleri nedeniyle Gül’ü hafif meşrep birisi olarak görmektedir. Bu kişiler arasında Tayfun ve Kemal’in annesi de vardır.
Tayfun da Gül’ün aşkına kayıtsız kalmaz. Birlikte olurlar. İstanbul’a gidip çevrenin kötü bakışlarından kurtulup yeni bir hayat kurmaya karar verirler. Otobüse binen Tayfun, yolcuların Gül’le ilgili yaptığı dedikoduları dinler. Gül’ün beklediği yerde otobüsün durup Gül’ü almasına izin vermez ve tek başına İstanbul’a gider. Bir inşaatta işe başlar.

Gül’ün perişan halde olduğunu ve Bodrum’dan ayrılmaya hazırlandığını gören Tayfun, Gül’e aşkını ilan edip evlenme teklif eder. Evlendikleri sırada Gül’ü bırakıp gittiği için vicdan azabı çeken Kemal, kasabaya döner. Kardeşiyle Gül’ün evlendiğini görünce Gül’le konuşmaktan vazgeçer. Etraftaki serserilerin tacizlerinden kardeşini ve Gül’ü korur.

Bodrum’a emlak alımı için gelen Reşit, Tayfun ve ailesinin evine de talip olur. Tayfun, evini satmaya razı olmaz. Gül, Tayfun tarafından sürekli dışlanmakta, Kemal’le de sadece kağıt üzerinde bir evlilik sürdürmektedir. Reşit, Gül’le yakından ilgilenmeye başlar. Dedikodular gittikçe artar. Tayfun’un annesinin Gül’ü Reşit’in evinde görmesiyle işler daha da kızışır. Gül ve Kemal boşanır. Gül, arkadaşı Memo ile birlikte Kuşadası’na gidip çalışmaya başlar. Bodrum’da Gül’e musallat olan serseriler Kuşadası’nda da genç kıza rahat vermezler. Gül’ü bulmak için Kuşadası’na gelen Tayfun, serserileri dövüp mekanı dağıtır. Gül işten kovulur. Tayfun, Gül’ü hala sevse de kardeşine karılık yaptığı için sevgisini göstermemektedir. Kemal, Gül’le sadece formalite icabı bir evlilik yaptıklarını söyleyince Tayfun artık sevgisini gizlemez ve tekrar Gül’e kavuşur.

Comment / Yorum:    

Nejat Saydam’ın senaryosunu Burhan Bolan’la yazıp yönettiği Yazık Oldu Yarınlara, ismini dönemin popüler İlhan İrem şarkısından alan ve film boyunca da sanatçının şarkılarına bol bol yer veren bir yapım. Filmin yapımcılığını Acar Film, görüntü yönetmenliğini Melih Sertesen üstlenmiş. Film, 1 Ekim 1974 tarihinde gösterime girmiş.

Filmin başrollerinde zirve dönemine hızla yaklaşan Kadir İnanır, dönemin popüler isimlerinden Mesut Engin ve 1974 yılında 2 film çevirdikten sonra bir daha ortalarda görünmeyen Nuray Belbüken yer alıyor. Yan kadroda göze çarpan isimler ise Aliye Rona ve Nihat Ziyalan.
Yazık Oldu Yarınlara, zaten sıradan sayılabilecek bir hikayenin pekte özenli işlenmemiş bir hali. Kadir İnanır filmografisinin zayıf sayılabilecek ve popüler olmayan filmlerinden biri.

Imdb note : 6.2                               My note : 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder