Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

18 Eylül 2013 Çarşamba

Yalı (1990)

Director / Yönetmen:

Safa Önal

Screenplay / Senaryo:

Safa Önal

Cast / Kadro :

Sezer İnanoğlu
Meral Konrat
Fulden Uras
Nedret Güvenç
Nilüfer Aydan
Efkan Efekan
Ekrem Dümer
Sadun Aksüt
Fikret Hakan

Subject / Konu:

2 kardeş olan Suat ve Şermin, anneleri Müzeyyen’le beraber babalarından kalma eski yalılarında yaşamaktadır. Suat ve Şermin, gelirleri fazla olmasa da bir hayli talibi olan yalıyı satıp varlıklı bir hayata kavuşmak isterler. Müzeyyen ise bu fikri şiddetle reddeder. Çünkü genç kızlığından beri yaşadığı bu yalı, ona göre sadece konaklanan bir yer değil tüm yaşantısına ve hatıralarına şahitlik etmiş bir dosttur.

Suat, zengin bir ailenin kızı olan Ayten’le aşk yaşamaktadır. Ayten hamile kalınca evlenmeye karar verirler. Ayten’in babası Selim ve annesi Jale, bu evliliğe müsaade etmezler. Gizlice evlenip yalıda yaşamaya başlarlar. Selim, Ayten’in Suat’la evlendiğini öğrenince kızının bütün maddi kanallarını keser. Ayten, önceleri yalının satılması umuduyla Müzeyyen’le iyi geçinmeye çalışsa da; Müzeyyen’in yalıyı satmamak konusundaki katı inadını ve kendisine tuhaf gelen eski geleneklerini görünce Müzeyyen’e soğuk ve mesafeli davranır. Suat’a da şayet annesine yalıyı sattıramayacaksa yalıdan ayrılmak istediğini söyler. Suat, annesine ne kadar dil dökse de yalıyı sattırmayı başaramaz.

Ayten ve Suat, Selim kendilerini affedip Suat’a yüksek gelirli ancak yoğun bir iş verince yalıdan ayrılıp kendi hayatlarını kurarlar. Suat, iş yoğunluğu yüzünden bebeğini bile doğru dürüst göremez. Şermin, ağabeyinin ve yengesinin sahip olduğu zengin yaşantısına imrenir. Ayten’in kendisine tanıştırdığı zengin bir erkekle ilişki yaşamaya başlar. Ancak çok geçmeden evlenme hayalleri yaptığı erkeğin kendisini kullandığını farkına varır.
Suat, Selim’e her şeyin para olmadığını ve işten ayrılacağını söyler. Ayten, bir trafik kazası yapar ve bebeklerinin ölümüne neden olur. Suat, nefret kustuğu Ayten’i terk eder ve yalıya gider. Annesinin en sonunda yalıyı sattığını öğrenir. Birlikte iskeleye doğru yürürler. Üzgün bir halde yalıya doğru yürüyen Şermin’le karşılaşırlar. Birbirleriyle kucaklaşan aile, kendilerine yeni bir hayat kurmak üzere tekrar kenetlenirler.

Comment / Yorum: 

Safa Önal’ın senaryosunu yazıp yönettiği Yalı, 22 Nisan 1992 yılında ölen Berkar İnanoğlu’nun yapımcılığını yaptığı son 2 filmden biri olur. Yalı, yapımcı Berker İnanoğlu ve başrolü üstlenen oğlu Sezer İnanoğlu’nun son ortak çalışmaları olur. Filmin görüntü yönetmenliğini Sedat Ülker, müziklerini Cahit Berkay yapar.
Filmde Nedret Güvenç haricinde kayda değer bir oyunculuk performansı yok. İlk ve son kez olgun haliyle sinema perdesinde gördüğümüz Sezer İnanoğlu’nun parlak çocuk oyuncu günlerinin oldukça gerisinde olduğu aşikar.

Oyunculukta özellikle 90’lı yıllarda aktif olan Meral Konrat ve Fulden Uras’ın da vasatı aşamadıkları söylenebilir. Filmde Yeşilçam emektarları Nilüfer Aydan ve Efkan Efekan’ı da yan rollerde izlemek mümkün. Ayrıca kaynaklarda yer almasa da Fikret Hakan’da filmde çok kısa bir süre rol almış.
Hatıralarına ve geleneklerine bağlı yaşayan yaşlı bir anne ile konforlu, keyifli bir hayat isteyen evlatlarının kuşak çatışmasını anlatan Yalı, gelenekçiliği haklı çıkartmaya çalışan, objektiflikten uzak bir film. Bu yüzden senaryo, değindiği güzel detaylara rağmen karşı çıktığı modern hayatın gerçekleri yüzünden tartışmaya açık bir hal almış.

Imdb note : 5.4                               My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder