Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

14 Eylül 2013 Cumartesi

Satılmış Adam / Sold Man (1977)

Director / Yönetmen:

Remzi Jöntürk

Screenplay / Senaryo:

Safa Önal

Cast / Kadro :

Cüneyt Arkın
Perihan Savaş
Nejat Özbek
Simin Ghaffari (Simini Gaffari adıyla)
Mahmut Tahrani
Tuncer Necmioğlu
İsmail Hakkı Şen
İlhan Hemşeri
Nevin Nuray
                                                              İhsan Gedik
                                                              Hasan Ceylan
                                                              Oflaz Onur
                                                              Yadigar Ejder
                                                              Aydın Haberdar
                                                              Dündar Aydınlı
                                                              Ata Saka
                                                              Kadir Kök
                                                              Sönmez Yıkılmaz
                                                              Niyazi Vanlı
                                                              Niyazi Gökdere
                                                              Tevfik Şen
                                                              Mehmet Uğur
                                                              İhsan Özenç
                                                              Cevdet Balıkçı
                                                              Sabahattin İzgü

Subject / Konu: 

Halil, usta bir kiralık katildir. Aldığı en zor işleri bile kendine has yöntemlerle halleder. Mahmut Bey, Halil'i çağırtır. İstanbul'da Tezcan isimli bir gence aşık olup onunla kaçan kızı Zeynep'i sevgilisiyle beraber kendisine teslim etmesini ister. Fethiye'ye kaçmış oldukları bilgisini verir. Mahmut'un adamlarından Kurthan, Zeynep'i arar ve babasının kendisini yakalatmak için adam kiraladığını haber verir. Tezcan'ın babası, Mahmut'la telefonda konuşup barış sağlamak ister. Ancak Mahmut, kararından geri adım atmaz.
Halil, Fethiye'ye ulaşır ve kısa sürede Zeynep'le Tezcan'ın yerini öğrenir. 2 genci yakalar ve Mahmut'a götürmek üzere yola çıkar. Tezcan'ın babası, hem adamlarını hem de polisi peşlerine takar. Halil, izlerini kaybettirmek için dağı aşıp sahile çıkmaya karar verir. Belli bir süre gittikten sonra Tezcan'ın babasının adamları izlerini bulur. Halil vurulmasına karşın adamları haklamayı başarır. Zeynep'le Tezcan ise fırsattan istifade edip kaçarlar. Ancak Halil, kendilerini yine yakalar. Halil, bıçağıyla vücuduna saplanan kurşunu çıkarır. Zeynep, Halil'e pansuman yapar. Tezcan ise Halil'in yarasından faydalanıp Halil'in silahını ele geçirir. Zeynep'in yüreği, Halil'i yaralı şekilde bırakmaya el vermeyince yola beraber devam ederler. Halil, yine silahını ele geçirmeyi başarır.

Halil, Mahmut'u telefonla arayıp Kekova sahiline adamlarını gönderip Zaynep'le Tezcan'ı aldırabileceğini söyler. Halil, neden bu kadar acımasız olduğunu sorduğu Zeynep'e geçmişini, kendisinin de bir zamanlar sevdiğini, sevildiğini, çocuğunun olduğunu, normal bir insan gibi yaşadığını; ancak kendisine rahat vermeyen kirli geçmişi yüzünden hapse düşünce ve bir trafik kazasında eşi ölüp çocuğu sakat kalınca tekrar eskisi gibi kirli işler yapmaya başladığını anlatır.
Halil, Mahmut'un adamlarının karşısına yalnız çıkar ve Zeynep'le Tezcan'ı teslim etmeyeceğini söyler. Halil'in kurtulmaları için kendisini feda edeceğini anlayan Zeynep ve Tezcan, Halil'in ardından gelir. Halil, 2 genç aşığı tekneye bindirip Mahmut'un adamlarıyla silahlı çatışmaya girer. Zeynep ve Tezcan kurtulurken Mahmut'un adamlarını öldüren ağır yaralı Halil, can verir.

Comment / Yorum: 

Safa Önal'ın senaryosunu yazdığı, Remzi Jöntürk'ün yönettiği 1977 yapımı Satılmış Adam, kaçırılma odaklı bir macera filmi. Vural Pakel'in senaryosunu yazıp yönettiği ve başrollerinde yine Cüneyt Arkın ve Perihan Savaş'ın yer aldığı 1974 yapımı “Kuşçu” filmiyle büyük benzerlikler taşıyan film, özgün denilemeyecek hatta yeniden çevrim denebilecek kadar bahsi geçen filmle benzeşiyor. Filmin yapımcılığını Er Film, görüntü yönetmenliğini Orhan Kapkı, kurgusunu Necdet Tok yapmış.

1977 yılına tam 13 film sığdırmayı başaran Cüneyt Arkın, Satılmış Adam'la filmografisinin ana türü olan aksiyondan bir örnek daha sunmuş oluyor. Filmin fena sayılmayacak bir hikayesi var. Buna karşın dövüş ve çatışma sahnelerinde zaman zaman abartıya kaçıldığı ve geriye dönük anlatımlarda yeterince özenilmemiş olduğu dikkat çekiyor. Filmde rol alan İranlı oyuncular Simin Ghaffari ve Mahmut Tahrani, Cüneyt Arkın'ın 1977 yılında kendi yönettiği ve yine başrolü Perihan Savaş'la üstlendiği “Sevgili Oğlum” isimli filmin kadrosunda da yer alırlar. Tamamına yakını dış mekanlarda çekilmiş olan filmin en olumlu tarafı akıcı olması. Satılmış Adam, sıkılmadan seyredilebilecek vasat bir macera filmi.

Imdb note : 5                                 My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder